Ekstra Bladet

HAREIDES FORLAENGED­E ARM

– Den her slutrundet­rup er den mest harmoniske med størst potentiale, jeg har oplevet, siger Simon Kjaer

- MADS GLENN WEHLAST mgw@eb.dk

Det er et naturligt billede fra hverdagen i landsholds­lejren, når Åge Hareide traekker Simon Kjaer til side for at talemed hamp å tomandshån­d. Det sker ofte o gi forbindels­e med mange t r ae n in g s samlinger.

Som anfører spiller Simon Kjaer en saerlig rolle i forhold til de vigtige beslutning­er, som landstraen­eren traeffer.

– Når Åge spørger mig til råds, er jeg altid hudløs aerlig med mit svar. Men det er klart, at det er kun ham, der traeffer den endelige beslutning, forklarer Simon Kjaer.

Kan stole på ham

Hareide har det sidste ord, men han sparer med sin 29årige kaptajn, når der skal traeffes beslutning­er i landsholds­regi.

– Simon er en spiller, du altid kan stole på. Jeg taler med ham hver dag, og vi har flere fortrolige samtaler. Hvad de praecist handler om, forbliver mellem os.

– Men Simon har en god forståelse for at bygge et hold og skabe relationer til hinanden. Og så tager han et stort ansvar på og uden for banen, mener Åge Hareide.

Som da truppen mandag blev samlet forud for VM, viste anføreren lederegens­kaber.

Vi går ind til slutrunden for at gå videre fra gruppen. Vi er meget optimistis­ke og har en straek tro på tingene

Her havde Simon Kjaer arrangeret en faellestur på en vinbar for at få lidt adspredels­e fra lejrlivet i Helsingør.

– Det lyder måske ikke som den bedste ide at tage på vinbar.

– Men sådan et besøg er ikke ensbetyden­de med, at man skal drikke fire flasker vin, forklarer Simon Kjaer og uddyber:

– Det er lang tid, at vi er sammen, og derfor vigtigt at komme lidt ud, så folk bliver rystet mere sammen. Det er ellers ikke svaert med den gruppe her. Den er så harmonisk og noget af det nemmeste at få rystet folk sammen, mener han.

Bevidst om sin rolle

Det er et forkert billede af Simon Kjaer at betegne ham som den stille kaptajn. Han er måske ikke så verbal som Daniel Agger kunne vaere. Han råber heller ikke højest i omklaednin­gsrummet, men på banen har Kjaer ingen problemer med at svinge dirigentst­okken.

– Hvis en holdkammer­at skal have et rap over nallerne, får han det. Omvendt skal en anden have et klap på skulderen, så er jeg også parat til det, forklarer han.

Efter de to første kampe med Hareide som landstraen­er, stoppede Daniel Agger karrieren. Og så havde nordmanden let ved at udpege Simon Kjaer.

Tredje slutrunde

Kjaer ved, at det er et meget større ansvar at vaere anfører, hvor han ikke kun skal taenke på sig selv.

– Jeg føler mig klar og bevidst om det ansvar, jeg skal påtage mig. Eksempelvi­s hvis harmonien ikke er som den skal vaere i truppen, har jeg et ansvar.

– Det vil vaere naturligt, hvis flere af de yngre spillere skal guides lidt, så os med erfaring må påtage os et større ansvar. Specielt hvis de bliver lidt nervøse, fordi de ikke har vaeret til en slutrunde før, forklarer Simon Kjaer, der efter en svaer debutsaeso­n i Sevilla med tre forskellig­e traenere og flere skadesperi­oder også havde et par lyspunkter.

De kom i foråret mellem to skadesperi­oder. Først med sejren på Old Trafford i Champions League over Manchester United, siden med 2-2-kampen mod Barcelona og endelig 1-2-nederlaget til Bayern München.

– Jeg spillede her i foråret mod de tre klubber måske noget af det bedste fodbold, jeg har praesteret i min karriere. Jeg er glad for, at jeg kunne vaere en faktor i de kampe, siger Simon Kjaer.

Det er tredje slutrunde, at Simon Kjaer er med til. Han debuterede som den unge og uprøvede ved VM i Sydafrika i 2010, var med ved EM i 2012 og er nu en central lederfigur på 2018-mandskabet.

– Den her slutrundet­rup er den mest harmoniske med størst potentiale, at jeg har vaeret en del af.

– I 2010 var der en del skader i Sydafrika og to år senere i Polen, var der også lidt tumult. Der var ikke så meget kvalitet, som vi har nu.

– Når jeg ser på vores bruttotrup er der så mange spillere, der er berettiget til at komme til VM.

– Vi har bare så mange dygtige spillere, mener Simon Kjaer, der er optimistis­k før VM skydes i gang.

– Vi går ind til slutrunden for at gå videre fra gruppen. Vi er meget optimistis­ke og har en straek tro på tingene, pointerer han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark