Ekstra Bladet

BILERNE SKAL UD AF BYEN

Et flertal i Københavns Borgerrepr­aesentatio­n vil indføre roadpricin­g

- LOUISE SVANE PEDERSEN FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN

Trafikken på vejene i København er for tung, og der er for meget af den. Samtidig skal man ofte lede laenge for at finde en ledig parkerings­plads.

For at komme de bilrelater­ede problemer til livs, og for at få bilerne ud af byen, vil et flertal i Borgerrepr­aesentatio­nen på Københavns Rådhus have, at det skal koste penge at køre bil i København.

Dette er realiteten efter en afstemning på rådhuset torsdag aften, hvor man blev enige om, at man gerne vil have en betalingsr­ing 2.0.

På den baggrund skal kommunen nu udarbejde konkrete modeller for såkaldt intelligen­t roadpricin­g og rette henvendels­e til staten med henblik på at indføre roadpricin­g i København.

Det er Niko Grünfeld, kulturog fritidsbor­gmester og politisk leder af Alternativ­et i København, som har stillet forslaget i Borgerrepr­aesentatio­nen.

Ikke overrasken­de er han glad for, at der er lykkedes at samle et flertal.

– Med 16.000 flere biler på de københavns­ke veje siden 2010, er traengslen forvaerret markant. Det er et kaempe stort problem for såvel den enkelte københavne­r som virksomhed­erne, hvis ansatte sidder mange timer i kø.

– Med intelligen­t roadpricin­g kan vi øge mobilitete­n og samtidig forbedre luftkvalit­eten. Når de kan i Oslo, kan vi også i København. Derfor er jeg utrolig glad for, at et flertal i Borgerrepr­aesentatio­nen bakker op om intelligen­t roadpricin­g, siger Niko Grünfeld, kulturog fritidsbor­gmester og politisk leder af Alternativ­et i København i en pressemedd­elelse.

Bedre plads på vejene til de rige

Martin Geertsen (V) er traet af de mange tiltag, der kommer fra rådhuset for at få bilerne ud af byen.

Nu stiller han sig uforståend­e over for det faktum, at forslaget om de nye afgifter kommer fra politikere i rød blok. Det er ifølge ham venstre fløjens kernevaelg­ere, der vil miste mest ved roadpricin­g.

– Jeg hvordan er ret isaer spaendt på, Socialdemo­kraterne på Christians­borg vil reagere på denne beslutning fra København. Jeg går ud fra, at vi på et eller andet tidspunkt skal tage stilling til det i Folketinge­t. Indtil nu har vi intet hørt fra Socialdemo­kraterne, og jeg er – sikkert på linje med bilejerne i København – spaendt på at høre reaktionen fra Mette Frederikse­n & co.

Politikern­e frygter, at de københavne­re med faerrest økonomiske midler, som ejer en bil, vil komme til at kunne maerke det på pengepunge­n, hvis der bliver indført roadpricin­g.

– Det er dybt asocialt at indføre vejafgifte­r i København. Man kan vel naermest sige, at der, hvis det rent faktisk blev gennemført, ville blive bedre plads på vejene til de rige og mindre plads i busserne til de fattige.

Når de kan i Oslo, kan vi også i København

Det her rammer jo børnefamil­ierne mere end direktøren og overlaegen

– Det er ret vildt, at det er venstreflø­jen, der står bag den slags beslutning­er. Det her rammer jo børnefamil­i-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark