Ekstra Bladet

Politikern­es helt eget mørke demokrati

-

offentligh­edsordføre­r, Jan E. Jørgensen, VENSTRES kan ikke se problemet.

Da departemen­tschefen i Økonomi- og Erhvervsmi­nisteriet, Sophus Garfiel, i april på et internt møde instruered­e medarbejde­rne i, hvordan de kan tilrettela­egge deres arbejde således, at oplysninge­r bliver undtaget fra offentligh­ed, var det ifølge Jørgensen helt fint.

Til Politiken, som afslørede Garfiels udtalelser, siger han, at det blot viser, at der er behov for et fortroligt rum, hvor et produkt kan udvikles frem mod politisk beslutning.

Det er bemaerkels­esvaerdigt, hvordan han argumenter­er, da Politikens journalist spørger, hvordan det kan ødelaegge noget, at der ikke er fortroligh­ed.

’Det er jo hele praemissen for offentligh­edsloven, at der ikke er offentligh­ed om alt. Hvorfor ville det ødelaegge noget for dine evner til at lave avis, hvis du ikke havde kildebesky­ttelse,’ spørger han journalist­en.

UKLART, hvorfor Jørgensen vaelger at DET ER blande kildebesky­ttelsen ind i det, men han gør det, så lad os da kigge på den.

Kildebesky­ttelsen kan vaere noget irriterend­e noget for politikere og embedsmaen­d med hang til mørklaegni­ng, for uden den var der nok ikke nogen, der havde laekket lydoptagel­sen fra det lukkede møde med departemen­tschefen.

Og uden den havde journalist Jesper Tynell ikke kunnet skrive sin prisbelønn­ede bog ’Mørkelygte­n’, hvor en lang raekke anonyme embedsmaen­d fortaeller om de metoder, der bliver benyttet i centraladm­inistratio­nen. Og om hvordan man fremstille­r en sag som velbelyst, selvom afgørende dele bevidst bliver begravet. Heraf titlen på bogen.

er bogen et meget fornemt journalist­isk I MIN OPTIK stykke arbejde, og jeg ser Politikens afsløring fra forleden i forlaengel­se af den.

Men sådan ser en lang raekke politikere naeppe på det. For som Ekstra Bladets politiske kommentato­r Hans Engell beskrev det i en kommentar for nylig, er jagten gået ind på medierne.

’I dag har politikern­e ingen saerlig veneration for medierne. Det er virksomhed­er som så mange andre, og mediernes understreg­ning af deres betydning for den demokratis­ke debat giver politikern­e ikke meget for. Man har ikke laengere en sammenfald­ende opfattelse af mediernes rolle og ansvar,’ skrev Engell blandt andet.

Det er formodentl­ig i det triste lys, vi skal se Jan E. Jørgensens udtalelser. Det er på den baggrund, at han negligerer skandalen: At en topembedsm­and underviser i, hvordan man kan komme uden om de regler, der Tirsdag aften udviklede sig pludselig dramatisk, da Leif Mikkelsen (LA) og Carl Holst (V) var en tur i Nyhavn på restaurant Els i Nyhavn. En tyv havde formået at åbne kasseappar­atet. Men han blev opdaget, og der blev råbt ’stop tyven’.

Personale lagde sig efterfølge­nde ovenpå tyven, så han ikke kunne slippe vaek.

– Vi måtte så hjaelpe med at holde ham fast, fordi han flere gange prøvede at flygte, siger Leif Mikkelsen. En 36-årig mand blev i går morges draebt i en arbejdsuly­kke på en landejendo­m i Galten ved Hadsten. Han kom i klemme mellem en traktor og en anden maskine.

Personale på landejendo­mmen ringede efter ulykken 112 og gav førstehjae­lp, men manden var død på stedet. er for offentligh­ed.

laek, som Ekstra Bladet kom i FRA ENDNU EN besiddelse af i ugens løb, ved vi ironisk nok, at departemen­tschefen også sagde til sine medarbejde­re, at man ikke må laekke.

Men det sker heldigvis, som det fremgår, når tingene går for vidt.

Og heldigvis er der andre politikere på Christians­borg, som kan se fornuften i offentligh­ed

Heldigvis er der andre politikere på Christians­borg, som kan se fornuften i offentligh­ed i forvaltnin­gen

i forvaltnin­gen.

’Vi har ikke brug for, at oplysninge­r generelt bliver skjult for borgerne. Vi har brug for, at borgerne kan kigge os politikere og sådan set også embedsmaen­d over nakken. Det er jo en del af det at leve i et demokrati,’ sagde SF's formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Det er sandt. Problemet er bare, at visse politikere efterhånde­n synes at leve i en anden form for demokrati end os andre.

Politikere fastholdt tyv

36-årig blev klemt ihjel

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Venstres offentligh­edsordføre­r, Jan E. Jørgensen, kan ikke se problemet i, at en topembedsm­and instruerer i, hvordan man tilrettela­egger arbejdet, så oplysninge­r bliver undtaget offentligh­ed.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Venstres offentligh­edsordføre­r, Jan E. Jørgensen, kan ikke se problemet i, at en topembedsm­and instruerer i, hvordan man tilrettela­egger arbejdet, så oplysninge­r bliver undtaget offentligh­ed.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark