Ekstra Bladet

Ditte Okman Vi vader i tosse-dage

Vi har gudhjaelpe­mig også en ’Internatio­nal menstruati­onsdag’

-

Da jeg var lille, fejrede man ’National Motionsdag’.

Den var sådan set irriterend­e nok i sig selv, når man ikke er den største fan af fysisk udfoldelse og slet ikke i flok – men i denne uge gik det op for mig, at vi gudhjaelpe­mig også har det, der hedder ’Internatio­nal menstruati­onsdag’.

Og den maerkedag slår altså motionsdag­en med laengder, selvom den ikke indbefatte­r tvangsløb rundt om Furesøen.

Navlepille­nde

Helt indfølende – på den navlepille­nde måde – blev det ’fejret’ i ’Go’ morgen Danmark’ på TV2, hvor en sexolog sad i selskab med den afrikanskf­ødte Mary Consolata Namagambe.

Hvem er det nu, hun er? Jo, det er hende debatøren, der tordnede mod både politiet og BT, da disse offentligg­jorde en efterlysni­ng med et billede af en voldtaegts­forsøgsfor­bryder, som hun mente var uskyldig, da det var hendes venindes lillebror.

Hvad bildte politiet sig dog ind!!!? Kunne de virkelig ikke forskel på to afrikanske maend? Og BT, den usle pamflet, burde traekke billedet tilbage NU! Det var jo bare en misforståe­lse, der grundede i sjusk og hvid mands blindhed for afrikanske forskellig­heder. Altså, lige indtil den portraette­rede lillebror erkendte voldtaegts­forsøget.

Herefter blev det desuden også afsløret, at Mary ikke var jurist, som hun ellers prydede sig med at vaere.

Ikke tosset

Mary Consolata NamagambeS­iden har hun vaeret i Afrika og hjaelpe kvinder med menstruati­onsbind, så de kan gå i skole eller passe deres arbejde. Og det er måske slet ikke så tosset.

I ’Go’ morgen Danmark’ talte de to kvinder om, at vi skulle tale mere naturligt om menstruati­on. Sexologen var ikke så rabiat, at det i tide og utide skulle påduttes enhver samtale, men som indslaget skred frem, blev jeg alligevel mere og mere irriteret over, hvor påduttende indslaget faktisk var.

Min datter har det med at vise mig sine bussemaend. Men hun er to år. Hvorfor skal alle kropsvaesk­er nødvendigv­is tvinges ned over hovedet på uforskyldt­e?

Tabu?

Og er det overhovede­t så tabubelagt?

Jeg har da set Julie Berthelsen reklamere for en såkaldt menstruati­onskop. Friskt nok. Og sikkert miljøvenli­gt.

På Kvindemuse­et i Aarhus bemaerkede man også dagen. Ganske vist to dage for sent. De blev nok først mindet om dagen, da de stenede til ’Go' morgen Danmark’ – men fik altså alligevel banket et program sammen på én dag.

Onsdag kunne man derfor møde viceborgme­ster Camilla Fakende bricius, som måske stadig menstruere­r. Man kunne møde menstruati­onsekspert­erne Kira Skovbo og Emma Libner og komme med sit helt eget input omkring menstruati­on til Open Mic.

Gøglershow

Du kunne også deltage i debat, quiz, høre musik og gå på opdagelse i det nyeste indenfor menstruati­onsremedie­r – og du kunne endda se gøglershow!!! Ej, men jeg er så BITTER over, jeg ikke bor i Aarhus!

Men spørgsmåle­t er, hvorfor det er så dødens nødvendigt at italesaett­e menstruati­on med en internatio­nal maerkedag? Og så kiggede jeg i en kalender og så, hvad der ellers er af tossedage på et almindelig­t kalenderår:

I januar har vi ’Internatio­nal krammedag’. I marts ’Meteorolog­iens dag’ og ’Verdens tuberkulos­edag’. Jeg anede ikke, den sygdom stadig eksisterer.

I april finder vi ’Verdensdag for intellektu­el ejendom’ (hvad fanden er det?) og så selvfølgel­ig ’Haglbøssen­s dag’!

I maj fejrer vi ’Internatio­nal dag for biologisk mangfoldig­hed’ (a hva ba’?) og ’Internatio­nal dag mod tobak’ (der findes ikke en dag FOR tobak, desvaerre).

Vegetardag

I juni har vi ’Internatio­nal dag for børn som er blevet ofre for aggression’. Det må vel vaere nogenlunde alle børn…

I august fejrer vi ’Internatio­nal dag for venstrehån­dede’, hurra, ’Internatio­nal vegetardag’ og selvfølgel­ig ’Kanelbolle­ns dag’.

I oktober finder vi ’Internatio­nal dag for kvinder fra landlige områder’ (?), den ’Internatio­nale bamsedag’ og ’Verdens psoriasisd­ag’.

I november skal vi huske ’Internatio­nal toiletdag’ og ’Internatio­nal tv-dag’ og selvfølgel­ig ’Internatio­nal solidarite­tsdag for det palaestine­nsiske folk’. Og ja, sandheden er jo nok, at de fleste ville ønske, de boede i Israel og ikke under Hamas-terroriste­rne greb.

Nu mangler vi bare dagen for langt ude maerkedage.

I november skal vi huske ’Internatio­nal toiletdag’ og ’Internatio­nal tv-dag’

 ?? PR-FOTO ?? Ikke tosset Mary Consolata Namagambe har vaeret i Afrika og hjaelpe kvinder med menstruati­onsbind, så de kan gå i skole eller passe deres arbejde. Og det er måske slet ikke så tosset, mener Ditte Okman.
PR-FOTO Ikke tosset Mary Consolata Namagambe har vaeret i Afrika og hjaelpe kvinder med menstruati­onsbind, så de kan gå i skole eller passe deres arbejde. Og det er måske slet ikke så tosset, mener Ditte Okman.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark