Ekstra Bladet

RUSLAND VANDT DEN KOLDE KRIG OM VM

De største svindlere skulle afsløres

-

’A World Cup Of Spies’ går dybt ind i spillet om at vinde retten til at holde VM i fodbold. Ekstra Bladet har stillet en raekke spørgsmål til Niels Borchert Holm (NBH), og Jon Adelsten (JA) om filmen.

– Ideen til filmen?

– Den kom meget naturligt NBH: i forlaengel­se af ’Familien FIFA’. Da vi var faerdig med den, kom det frem, at spionen Christophe­r Steele, der stod bag dossieret om Donald Trump, havde arbejdet for det engelske fodboldfor­bund, da England prøvede at få VM i 2018. Så var ideen der.

– Vi kontaktede en raekke JA: mennesker omkring FIFA, og en dag kom en email fra Peter Hargitay. Han skrev, at ’Familien FIFA’ var fin, men de største svindlere var ikke blevet afsløret endnu. I første omgang ville han møde os i Budapest. Han fortalte spaendende ting, og det mest interessan­te handlede om Ruslands hovedmodst­ander, England. Efter besøget i Budapest var den ved at vaere der. Hvis vi kunne få ham til at medvirke, havde vi noget.

– Han ville under ingen NBH: omstaendig­heder optraede foran kameraet. Vi var ret overbevist­e om, at vi var nødt til at overtale ham til at vaere med, og så fulgte der måneder, hvor han overvejede og endelig indvilgede han.

– Vinklen på filmen?

– Anledninge­n var NBH:

Christophe­r Steele. Det, at fodboldfor­bund hyrer tidligere MI6-agenter, siger noget om, hvad der er på spil. Det er ikke bare forbund, der konkurrere­r om en sportsturn­ering. Det er en verdensbeg­ivenhed med over en milliard seere. England havde David Cameron til at flyve rundt. Putin var aktiv for Rusland og Barack Obama for USA. Hvorfor investerer de tid i det her projekt? Det gør de, fordi det er vigtigt. Det er et storpoliti­sk spil, og der bliver brugt spioner.

– Mens vi arbejdede med JA: filmen, kom Skripal-affaeren, og det fortaeller noget om forholdet mellem Rusland og England. VM-slutrunden blev straks bragt ind. Englands første officielle reaktion var udenrigsmi­nister Boris Johnson, der stillede sig op i parlamente­t og truede med at boykotte VM. (Skripal-affaeren drejer sig om forgiftnin­gen af den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England, red.).

– Problemet er, når vi NBH: skal sammenlign­e de to lande. Der er kommet ting frem om de engelske metoder. De har erkendt, at de hyrede spioner. De har brugt efterretni­ngstjenest­er. Vi har ikke dokumentat­ion for noget, men vores indtryk er – efter at have talt med mange folk om kampagnen – at russerne har gjort noget lignende. De har blot ikke indrømmet det. Teorien er, at russerne bare er dygtigere til det spil.

– Har Rusland fortjent at få VM?

– Hvis man anerkender NBH:

Sepp Blatters forklaring om, at det handler om politik, kan man godt sige, at hvorfor skulle Rusland ikke kunne få det? England har Premier League og store europaeisk­e kampe hele tiden. Og nogle af de dyreste spillere i verden. Rusland har, hvis man ser bort fra Vinter-OL i Sochi, ikke haft et stort sportsarra­ngement siden 1980. Og FIFA’s mål er at sprede fodbolden ud til hele verden. Derfor kan man sagtens argumenter­e for Rusland.

– Det kan godt vaere, at JA:

Rusland ikke har fortjent VM, men russerne har. Russerne har fortjent, at der kommer folk fra hele verden og deltager i fodboldfes­ten og laerer dem at kende. Måske kan man nedbryde nogle stereotype­r og den anspaendte situation, der er omkring Rusland og Vesteuropa. Men vi må erkende, at ved at give Rusland VM, får Putin et podium til hele verden. Han kan stråle sig i opmaerksom­heden. Det kan godt vaere irriterend­e, at vi giver ham den mulighed. jaj

Det kan godt vaere, at Rusland ikke har fortjent VM, men russerne har

 ?? FOTO: TASS/RITZAU SCANPIX ?? Sejrherren
Praesident Vladimir Putin satte alt ind på at få VM til Rusland – og vandt.
FOTO: TASS/RITZAU SCANPIX Sejrherren Praesident Vladimir Putin satte alt ind på at få VM til Rusland – og vandt.
 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Jon Adelsten og Niels Borchert Holm står bag dokumentar­filmen ’A World Cup Of Spies’, der naermest er en thriller om kampen for at score VM i fodbold.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Jon Adelsten og Niels Borchert Holm står bag dokumentar­filmen ’A World Cup Of Spies’, der naermest er en thriller om kampen for at score VM i fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark