Ekstra Bladet

Ekspert: At tabe sig handler ikke om motivation

-

Folk har stadig ikke forstået, at svaer overvaegt er en sygdom. Det er et budskab, som overlaege Jens-Christian Holm har forsøgt at banke ind i hovedet på danskerne igen og igen.

– Når man ikke forstår, hvad man er oppe imod, så kan man ikke behandle det. Så er det derfor, man løber mod en mur hele tiden, og det bliver vaerre og vaerre, siger Jens Christian Holm.

Hvis man tror, at det at tabe sig handler om motivation, så tager man ifølge overlaegen fejl.

– Personlige traenere, diaetister, laeger, kostvejled­ere, de siger allesammen: ’Det er vigtigt, du er motiveret’. Og der siger jeg så: Det er fuldstaend­igt forkert. Grundforst­åelsen er helt fejlagtig.

– Når man siger det, har man ikke forstået, at vi allesammen har en krop med et fedtmasse-regulation­ssystem, som aktivt forsvarer og bevarer fedtmassen, siger overlaegen.

– Det vil sige, at når du prøver at tabe ti kilo, vil kroppen med al magt sørge for, at du tager de ti kilo på hurtigst muligt igen. Det har folk ikke forstået.

JENS-CHRISTIAN HOLM

fortaeller, at den måde kroppen gør det på er ved at saenke energi-udgifterne til blandt andet at vokse, til temperatur­en, til aktivitet, til evnen til at få børn, evnen til at bekaempe infektione­r og flere andre ting.

– Og når man på den måde sparer på energien, så sker der det, at man øger fedtmassen. Og man er ikke klar over det. Man kan ikke maerke det på sin egen krop. Det sker helt automatisk, siger overlaegen.

Når man bruger motiverend­e tankegang, og patienten tager ti kilo på igen, hvilket patienten ifølge overlaegen sandsynlig­vis vil gøre indenfor to år, vil den motiverend­e teknik og tankegang medføre, at patienten automatisk vil sige til sig selv efter vaegtøgnin­gen:

’Ejj, jeg har ikke vaeret motiveret. Se nu. Jeg har taget ti kilo på, og jeg har faktisk grund til at føle skyld og skam over, hvor skod jeg er, og dermed bebrejde mig selv’, lyder det fra overlaegen.

Han forklarer, at det sidste er ødelaeggen­de for de overvaegti­ge patienter.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Svaer overvaegt er en komplicere­t, kronisk sygdom, som skal behandles med respekt, mener overlaege JensChrist­ian Holm.
FOTO: PER RASMUSSEN Svaer overvaegt er en komplicere­t, kronisk sygdom, som skal behandles med respekt, mener overlaege JensChrist­ian Holm.
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Når du prøver at tabe ti kilo, vil kroppen med al magt sørge for, at du tager de ti kilo på hurtigst muligt igen, siger overlaege JensChrist­ian Holm.
FOTO: HENNING HJORTH Når du prøver at tabe ti kilo, vil kroppen med al magt sørge for, at du tager de ti kilo på hurtigst muligt igen, siger overlaege JensChrist­ian Holm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark