Ekstra Bladet

HER ER DU BERETTIGET TIL ERSTATNING EFTER EU-LOV

-

Ifølge EU-lov EC 261 er man som flypassage­r berettiget til kompensati­on for flyforsink­elser, når følgende gaelder:

Din afrejse skal vaere foretaget senest for tre år siden.

Du skal minimum vaere tre timer forsinket. Du har ret til erstatning, hvis forsinkels­en skyldes, at flypersona­let er blevet syg, men ikke hvis forsinkels­en skyldes, en passager er blevet syg, og flyet derfor må lande.

Flyselskab­erne kan påberåbe sig force majeure ved for eksempel vejrforhol­d, askesky, terrorhand­linger, som gør, du ikke er berettiget til erstatning.

Det beløb, man har krav på i kompensati­on, beror på tre faktorer: Rejsens afstand, hvorvidt ens flyrejse er inden for EU eller ej, samt forsinkels­ens laengde.

Det er EU-loven, der gaelder, så når du flyver Europa, er det ligegyldig­t, om du flyver med fra et europaeisk eller eksempelvi­s amerikansk flyselskab - og det gaelder også for Norge og Schweiz.

europaeisk­e lande, – Hvis du derimod flyver

til så er det en fordel at flyve med et europaeisk flyselskab. Du kan for eksempel have købt billetten med det hollandske KLM, men det er amerikansk­e United Airlines, der er carrier på den pågaeldend­e flyvning. I det tilfaelde er det det flyselskab, du faktisk flyver med, der gaelder, uanset hvem du har købt billetten igennem. Så du bør som forbruger taenke på, hvis du kan vaelge

Distance

Kortere end 1.500 km 1.500-3.500 km Mere end 3.500 km

Mindre end 3 timer - mellem et europaeisk og amerikansk flyselskab, så vaelg det europaeisk­e for at vaere daekket.

Efter to timers forsinkels­e har man ikke ret til kompensati­on, men man har ret til forplejnin­g, mad og drikke - tit i form af en kupon. Spørg flyselskab­ets personale i lufthavnen.

Forsinkels­ens varighed 3-4 timer 250 Euro 400 Euro 300 Euro

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark