Ekstra Bladet

DE SKJULTE PERLER

-

Negen Straatjes

'De ni små gader' er fyldt med hyggelige caféer og skaeve nichebutik­ker i både den billige og dyre ende. Hvis dit hjerte banker for shopping, så er der helt sikkert noget at komme efter. Gaderne bugner af små butikker med alt fra maerkevare­r, luxury second hand-butikker til en hel masse specialfor­retninger.

– Der er en dejlig stemning, og gaderne er indbegrebe­t af Amsterdam. På den ene side ligger en vanvittig dyr guldsmed, og på den anden side ligger der en genbrugsfo­rretning, hvor alt koster 10 euro, siger Kasper Falke Jensen. I den vestlige del af Amsterdam lidt uden for centrum er nogle gamle sporvogns-remiser blevet istandsat, og de gamle vogne rummer nu restaurant­er, caféer og et stort asiatisk madmarked. De Hallen kan virke inspireret af Torvehalle­rne i København, og i weekendern­e er markedet pakket med amsterdamm­ere.

– Hele området er meget nyt, det åbnede i 2014. Det er et hyggeligt sted, hvor du stille og roligt kan gå rundt og købe lidt forskellig­t mad, siger Kasper Falke Jensen.

Rembrandt-museet

En anden hollandsk og verdensken­dt maler, der har fået et museum opkaldt efter sig, er Rembrandt Harmenszoo­n van Rijn, der levede fra 1606 til 1669. Rembrandt-museet er et hus i Jodenbrees­traat i det centrale Amsterdam, hvor Rembrandt i en årraekke boede og malede. Han købte huset i 1639 og levede der, indtil han gik personligt konkurs i 1656. I 1911 blev huset etableret som museum efter omfattende restaureri­ng, hvor man blandt andet kan opleve 260 af de 290 kendte skitser, som Rembrandt lavede. Amsterdam er kendt for at vaere en malerby, hvor flere store kunstnere har slået vejen forbi. Men også fotografie­t har fået en stor plads i byen. Danskeren anbefaler saerligt museum Huis Marseille, hvis man vil opleve fotokunste­n. Museet holder til gamle herskabsle­jligheder ved Keizersgra­cht-kanalen.

– De gamle bygninger er en hel oplevelse for sig selv, og så har de nogle helt fantastisk­e fotoudstil­linger, siger Kasper Falke Jensen. i

Coffeeshop­s

På trods af navnet er det ikke kaffe, som Amsterdams cofeeshops er kendt for og dufter af. Her er det til gengaeld joints og nogle steder potkager, som man kommer for at nyde. I Holland er det nemlig lovligt at saelge mindre maengder cannabis til eget brug til personer over 18 år. Har man ikke lyst til at fylde lungerne med hash, skal man gå efter det, der kaldes koffiehuis. Her kan man nyde sin kaffe uden at blive skaev samtidig.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALAMY STOCK ??
FOTO: ALAMY STOCK
 ?? FOTO: MARCEL ANTONISSE/ALL OVER ??
FOTO: MARCEL ANTONISSE/ALL OVER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark