Ekstra Bladet

Kun en tåbe frygter ikke svaner

Midtjysk kajakroer blev vaeltet i vandet af meget vred hansvane

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

En hidsig svanefar har i flere tilfaelde vippet sejlende kajakker omkuld og gået til angreb på kajakroere i en mindre sø ved Gudenåen nord for Silkeborg.

Senest har den store knopsvane vaeltet en kajakroer i vandet efter regulaer tumult på vandet. Roeren kom ikke til skade, men var rystet over oplevelsen.

– Svaner er normalt ganske fredelige dyr, men hvis de bliver presset, kan de godt reagere aggressivt. Men det sker på vidt forskellig baggrund, siger naturvejle­der Jan Kjaergaard, Naturstyre­lsen Søhøjlande­t.

– En svanehan, der forsvarer sin mage og afkom, skal man ikke komme naer. Det kan godt gå hedt for sig, når den kommer brusende, for det er jo en meget stor fugl.

Fra styrelsen side lyder svaret, at der er tale om 'ret normal opførsel af en svane, nemlig beskyttels­e af sit afkom'

Undlad at fodre svaner

– Hvis der derimod er tale om en fugl, som har mistet respekten for mennesker eller blevet tam, kan den blive arrig af uforklarli­ge årsager. Sådan en svane bliver nemt enehersker på sit domaene, og det er ikke saerligt trygt, siger Jan Kjaergaard.

– Undlad at fodre dem. De må godt holde sig på afstand af mennesker og omvendt.

Svanefar har i flere år gjort roturene usikre for medlemmern­e af kajakklubb­en, som i fjor tog kontakt til Naturstyre­lsen for at få et godt råd mod vildbassen.

Fra styrelsen side lyder svaret, at der er tale om 'ret normal opførsel af en svane, nemlig beskyttels­e af sit afkom'.

En norsk svane skabte sidste år voldsom furore i naerheden af Bergen. Han-svanen med respektind­gydende tilnavn Havnesjefe­n, nåede at traekke et børnehaveb­arn under vand, hvor den hakkede på barnet. I en anden batalje sprang den op i en båd og tvang en teenager til at hoppe i baljen.

Under stor offentlig bevågenhed blev Havnesjefe­n senere dømt til døden og aflivet. End ikke et forsvar fra en beskikket advokat kunne forhindre svanens død.

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Når svanefar er på tur med kone og børn, skal man holde sig vaek.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Når svanefar er på tur med kone og børn, skal man holde sig vaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark