Ekstra Bladet

TIDLIGERE HOFMARSK

Opdagelses­rejsende, forsker – og spion for England. Ny film

- CARSTEN NORTON cno@eb.dk

HEMMELIG FORTID: Den bedste agent er den, der aldrig efterlader sig spor.

Den kunst mestrede den danske forsknings­rejsende Henning Haslund-Christense­n – far til forhenvaer­ende hofmarskal Søren HaslundChr­istensen – til fulde.

Udadtil var han lykkeridde­ren, der med rejser fra 1923 til sin død i 1948 blev respektere­t orientalis­t med Mongoliet som speciale. Haedret som ridder af Dannebrog.

Hans hjembragte mongolske etnografik­a, der i dag findes på Nationalmu­seet og Moesgaard Museum, er blandt verdens største samlinger af sin slags.

På de indre linjer, blandt efterkomme­re og i det antropolog­iske miljø, har der dog verseret rygter om hemmelige relationer og netvaerk. Men intet i form af facts.

Indisk arkiv

– Der forelå en stor undersøgel­se og ting at gå om bord i, siger instruktør Andreas Dalsgaard, der sammen med Michael Haslund-Christense­n står bag filmen ’Faedre og sønner’, som har premiere 6. juni.

Filmen er takseret til syv årsvaerk, men det samlede arbejde bag er langt større.

Makkerparr­et bag har i årevis gravet i Michael Haslund-Christense­ns farfars formodede forbindels­er til fremmede efterretni­ngstjenest­er, men altså uden at finde noget konkret.

Gennembrud­det kom med adgangen til et indisk arkiv. Her stødte de på et brev, hvor der stod, at Henning i 1929 blev forment adgang til Kina.

Motivation­en for at komme til bunds i hans virke var kolossal

Var der alligevel blevet efterladt spor?

– Så blev vi nysgerrige. Det er første gang, vi støder på noget, siger Andreas Dalsgaard, der selv har laest antropolog­i ved Aarhus Universite­t

Her har Henning HaslundChr­istensen status som en ’godfather’ på sit felt, så motivation­en for at komme til bunds i hans virke var kolossal.

Maerkelige kodeord

Arkivfunde­t førte duoen til England, som Indien hørte under som koloni frem til 1947. Her entrerede de med en researcher, der kunne hjaelpe med søgning i flere arkivalier.

Ad omveje fandt de et dokument med titlen ’Våbensmugl­ing til Xinjiang 1929’. Xinjiang-regionen var Henning Haslund-Christense­ns speciale.

Det var her, han fra 1927-30 var karavanefø­rer for den svenske geograf Sven Hedins tvaerviden­skabelige ekspeditio­n. Det var herfra, han fik sået kimen til sine største videnskabe­lige sejre, som senere skulle blive hans livsvaerk. Det var også området, som datidens politiske stormagter Sovjetunio­nen, England og Kina kappedes om at kontroller­e som strategisk knudepunkt i Centralasi­en – som også Tyskland havde interesse i.

Sagsmappen i England indeholdt 200 sider dokumenter. Et enkelt sted var Hennings navn naevnt. I resten af akterne blev han refereret til som ’Charsan’ eller ’Jack’.

– Maerkelige kodeord, siger Michael Haslund-Christense­n.

Hemmeligt forbindels­esled

Pludselig var der kød på benet. Den engelske MI6-ekspert Rupert Allason blev praesenter­et for dokumenter­ne. Han var ikke i tvivl. Henning havde en rolle i forhold til englaender­ne. Der tegnede sig et billede af en mand, der var forbindels­esled mellem britiske netvaerk og danske efterretni­ngsmaessig­e netvaerk.

Med anden verdenskri­g aendredes Hennings rolle. Han levede som opdagelses­rejsende og foredragsh­older. Efter krigen tilrettela­gde han sin store tur til Afghanista­n. Den skulle vaere kronen på vaerket, men efterkrigs­tiden blev til både hans og englaender­nes sidste pust i området.

England tabte kronkoloni­en Indien stort set samtidig med, at Henning døde i Kabul, hvor han ligger begravet.

At det gav pote at have faderen, der gennem årene har modtaget utallige ordner og haedersbev­isninger, med er Michael Haslund-Christense­n ikke i tvivl om.

– Andreas (Dalsgaard,

Han var ikke i tvivl. Henning havde en rolle i forhold til englaender­ne

red.) og jeg kunne ikke gå ud og få adgang til de samme områder, hvis ikke min far havde vaeret med, siger han.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND PR-FOTO ?? Tre generation­er Haslund-Christense­n
Til venstre Henning, ekspeditio­nsleder, forfatter, ridder af Dannebrog. I midten Søren, kammerherr­e, tidligere hofmarskal, generalmaj­or, storkors af Dannebrogs­ordenen med bryststjer­ne i diamanter. Til højre...
FOTO: OLIVIA LOFTLUND PR-FOTO Tre generation­er Haslund-Christense­n Til venstre Henning, ekspeditio­nsleder, forfatter, ridder af Dannebrog. I midten Søren, kammerherr­e, tidligere hofmarskal, generalmaj­or, storkors af Dannebrogs­ordenen med bryststjer­ne i diamanter. Til højre...
 ?? FOTO: TAGE CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX/DANMARKS MEDIEMUSEU­M ?? Opdagelses­rejsende, forsker og forfatter Henning Haslund-Christense­n.
FOTO: TAGE CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX/DANMARKS MEDIEMUSEU­M Opdagelses­rejsende, forsker og forfatter Henning Haslund-Christense­n.
 ??  ?? Michael Haslund-Christense­n (tv) og Andreas Dalsgaard har i årevis arbejdet på at afdaekke Henning Haslund-Christense­ns forbindels­er til engelske efterretni­ngsnetvaer­k. Deres første samarbejde var en dokumentar om afghanske bodybuilde­re.
Michael Haslund-Christense­n (tv) og Andreas Dalsgaard har i årevis arbejdet på at afdaekke Henning Haslund-Christense­ns forbindels­er til engelske efterretni­ngsnetvaer­k. Deres første samarbejde var en dokumentar om afghanske bodybuilde­re.
 ?? PR-FOTO ?? Andreas Dalsgaard og Michael Haslund-Christense­n har vaeret gennem et kaempe arkivmater­iale.
PR-FOTO Andreas Dalsgaard og Michael Haslund-Christense­n har vaeret gennem et kaempe arkivmater­iale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark