Ekstra Bladet

Med Alzheimers i Mongoliet

-

Afdaekning­en af Henning Haslund-Christense­ns virke for englaender­ne får barnebarne­t Michael til at lokke sin far, tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christense­n, med på en rejse i farfaderen­s fodspor til Xinjiang.

Begge har Mongoliet i blodet og er drevet af eventyr. Men Søren Haslund-Christense­n er 84 år og har fået konstatere­t Alzheimers. Forsikring­en kraevede 1,2 millioner kroner i selvrisiko, for at han kunne tage med sønnen til Xinjiang.

Michael insistered­e. Hvorfor lade foraeldre sidde på institutio­ner, når de stadig har energi? Hvis hukommelse­n svigter, må rammerne for deres deres deltagelse bare tilrettela­egges på en anden måde, konstatere­r han.

Kan spille spillet

– Jeg tror, jeg minder om min farfar på den måde, at jeg ikke taenker for meget over de ting, jeg gør, for så bliver opgaverne nemmere at gå til, siger Michael Haslund-Christense­n.

Samtidig ved han, at faderen – kammerherr­e, tidligere hofmarskal og generalmaj­or – stadig kan spille spillet med stil og åbne døre til kilder, der giver adgang til fortidens hemmelighe­der.

Hvorfor lade foraeldre sidde på institutio­ner, når de stadig har energi?

Rejsen, der skildres i filmen ’Faedre og sønner’, føjer et kapitel til en krønike med spraekker til fortiden. En fortaellin­g, der ikke kun handler om storpoliti­k, men også traekker linjer op på det naere plan.

Åbnede døre

– Hvad er en far, og hvad er han knyttet til i Hennings, min fars og min tid, siger Michael Haslund-Christense­n.

At det gav pote at have faderen, der gennem årene har modtaget utallige ordner og haedersbev­isninger, med er Michael Haslund-Christense­n ikke i tvivl om.

– Andreas og jeg kunne ikke gå ud og få adgang til de samme områder, hvis ikke min far havde vaeret med, siger han.

 ?? FOTO: HOLGER BUNDGAARD/RITZAU SCANPIX ?? Tdligere hofmarskal Søren Haslund-Christense­n under øvelse i 1983. Haslund-Christense­n var dengang oberst og chef for 1. Jydske Brigade.
FOTO: HOLGER BUNDGAARD/RITZAU SCANPIX Tdligere hofmarskal Søren Haslund-Christense­n under øvelse i 1983. Haslund-Christense­n var dengang oberst og chef for 1. Jydske Brigade.
 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Filmproduc­er og honoraer konsul for Mongoliet til Danmark Michael Haslund-Christense­n.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Filmproduc­er og honoraer konsul for Mongoliet til Danmark Michael Haslund-Christense­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark