Ekstra Bladet

Brugte 200.000 på privat traener

Danmarks bedst betalte cykelrytte­r, Jakob Fuglsang, smider ikke om sig med penge, men han investerer gerne store summer i sin karriere, fortaeller han i ny bog

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

I et forsøg på at slippe for naermest invalidere­nde smerter efter en serie styrt betalte Jakob Fuglsang i 2015 over 200.000 kroner af egen lomme til en norsk alternativ traener.

Endnu i dag aner Fuglsang ikke, om den saerlige ‘vegetative traening’, som nordmanden Jarl-Inge Clausen har slået sig op på, havde den tilsigtede virkning, men han fortryder ikke sin kostbare rejse ind i vegoterapi­ens verden.

‘Jeg har altid vaeret åben over for nye måder at traene og optimere på, og jeg havde ikke noget at tabe ved at prøve hans metoder,’ skriver Fuglsang i sin selvbiogra­fi, der netop er udkommet.

Alvorligt styrt

Bogen, der baerer hans navn som titel, gennemgår den 33årige rytters liv og karriere, der i vid udstraekni­ng handler om ‘drømmen om regnbuestr­iberne og den gule trøje’, som er bogens undertitel.

Baggrunden for Fuglsangs ansaettels­e af Jarl-Inge Clausen som privat traener var et alvorligt styrt i Tour de France 2014 og yderligere to styrt i Danmark Rundt. Frem mod den følgende saeson opstod som konsekvens af styrtene en ubaerlig smerte i Fuglsangs hofte.

Han søgte og fik tilladelse til at få injiceret kortison i hoften, og yderligere afsøgte han andre muligheder for at komme smerterne til livs. På Twitter kom han i kontakt med Clausen, som mente, at han kunne forbedre Fuglsangs praestatio­nsevne med ikke mindre end ti procent og samtidig befri ham for de vedvarende smerter i hoften.

Spøjs faetter

Fuglsang inviterede Clausen til Monaco og betalte hans rejse fra Indien, hvor Clausen opholdt sig. Mellem jul og nytår fik Fuglsang dagligt behandling hjemme i privaten, som han delte med sin kaereste og senere hustru, Loulou.

‘Han kom naesten dagligt hjem til min og Loulous lejlighed og lavede øvelser med mig. Han var en ret alternativ og spøjs faetter, og Loulou var ved at blive sindssyg af, at vi lå på gulvet i maerkelige positioner og trak vejret dybt ind og ud. Det har sikkert set besynderli­gt ud,’ skriver Fuglsang i bogen og fortaeller, at han besluttede at hyre Clausen som sin private traener i første halvår af 2015.

‘Jeg kunne hurtigt maerke, at min krop blev løsnet op [...] Jeg kan selvfølgel­ig ikke udelukke, at det i virkelighe­den var kortisonin­dsprøjtnin­gen, der gjorde hele forskellen, men kendsgerni­ngen er, at jeg fik det bedre efter traeningen med Jarl-Inge,’ skriver Fuglsang.

‘Pengene sidder ikke løst hos mig – spørg bare Loulou – men jeg vil gerne investere i min karriere. Om den her investerin­g gav afkast, ved jeg som sagt ikke med sikkerhed, men jeg ville ikke stå i en situation, hvor jeg fortrød, at jeg ikke havde prøvet alle muligheder for at blive min skade kvit og for at forbedre mig,’ skriver han.

Da Fuglsang entrerede med Jarl-Inge Clausen havde han allerede i fire år vaeret Danmarks bedst betalte cykelrytte­r. Skiftet fra Team Saxo Bank til det luxembourg­ske storhold Leopard Trek op til 2011-saesonen betød naesten en tidobling af hans løn, og fra 2014 på Astana voksede hans løn yderligere.

Han fik 700.000 euro årligt på Leopard Trek, fortaeller han i bogen, og det samme fik han i sit første år på Astana. I 2014 tjente han 800.000 euro, og i 2015 900.000 euro.

Ned i løn

Derpå måtte han gå ned i løn, idet han fik 750.000 euro for 2016-saesonen og 800.000 for den naeste. Hans sejr i det prestigefy­ldte Critérium du Dauphiné i 2017 sikrede ham ‘et par hundrede tusind euro oven i årslønnen’ for 2018 og 2019.

Det betyder, at Jakob Fuglsang i år og naeste år tjener en million euro årligt – cirka 7,5 millioner kroner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark