Ekstra Bladet

METTE VIL BESTEMME SELV

BOMBE: S-formanden har ikke taenkt sig at dele regeringsm­agten med hverken de radikale eller de røde støttepart­ier

- JANUS ØSTERGAARD JAMES KRISTOFFER MILES jao@eb.dk; jkm@eb.dk

Mette vil ikke have Morten med.

Socialdemo­kratiet melder i dag ud, at partiet går til valg på at danne en socialdemo­kratisk et-parti-regering. Uden de radikale og lederen, Morten Østergaard – eller andre regeringsp­artnere for den sags skyld.

Det erfarer Ekstra Bladet fra kilder centralt placeret i Socialdemo­kratiet, der var deltagere ved et telefonmød­e, hvor Mette Frederikse­n i går udstak kursen.

Udmeldinge­n er kulminatio­nen på laengere tids iskold luft mellem Socialdemo­kratiet og de radikale på grund af udlaending­epolitikke­n.

I dag vil formand Mette Frederikse­n i sin grundlovst­ale begrunde beslutning­en med, at Socialdemo­kratiet vil fortsaette den stramme udlaending­epolitik sammen med et bredt flertal bestående af blandt andet Dansk Folkeparti. Samtidig vil partiet holde fokus på velfaerd, social retfaerdig­hed og klima med partierne til venstre for midten.

Overrasken­de møde

Efter beslutning­en om at fortsaette den stramme udlaending­epolitik er konklusion­en, at Morten Østergaard ikke er velkommen i regering med Socialdemo­kratiet. Og derfor kommer udmeldinge­n om, at partiet vil danne regering alene.

I aftes summede Christians­borg med rygter om, at Mette Frederikse­n med usaedvanli­g kort varsel havde indkaldt hele folketings­gruppen til et telefonmød­e. Uden at angive årsag eller dagsorden. Derudover var også Socialdemo­kratiets hovedbesty­relse indkaldt til et telefonmød­e.

Indkaldels­erne kom bag på flere folketings­medlemmer, som Ekstra Bladet var i kontakt med.

Dyb splittelse

Splittelse­n mellem Socialdemo­kratiet og de radikale har laenge vaeret dyb.

Senest kom det kraftigt til udtryk under Folketinge­ts afslutning­sdebat, da Mette Frederikse­n praesenter­ede et forslag til vedtagelse, som Socialdemo­kratiet, SF og Enhedslist­en i faellesska­b var blevet enige om. Men de to sidste partier i rød blok, Alternativ­et og de radikale, naegtede at vaere med-underskriv­ere på forslaget. Årsag: Socialdemo­kratiets udlaending­epolitik.

Derfor fremsatte Morten Østergaard­s tropper sammen med Alternativ­et deres eget forslag til vedtagelse.

Det skete ganske opsigtsvae­kkende, selv om de to fløje i dansk politik normalt stiller med hvert deres samlede forslag.

Udmeldinge­n er kulminatio­nen på laengere tids iskold luft mellem S og de radikale

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Går solo Socialdemo­kraterne går til valg på at danne en et-parti-regering efter naeste valg, der senest afholdes om et år.
FOTO: JENS DRESLING Går solo Socialdemo­kraterne går til valg på at danne en et-parti-regering efter naeste valg, der senest afholdes om et år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark