Ekstra Bladet

Haemmet af

- NIKOLAJ HØIER nih@eb.dk

For nylig skrev tv-vaerten Peter Ingenmann aerligt på sin Facebook-profil:

’Haemorider? Ja, dem har jeg også haft. Faktisk havde jeg seks styk’.

Og den folkekaere tv-vaert er ingenlunde alene om at døje med den tabubelagt­e lidelse. Faktisk lider naesten halvdelen af voksne danskere af haemorider.

De store spørgsmål er, hvad man kan gøre ved det, hvorfor man får dem, og hvornår man skal søge laege.

Det er nok ikke det første, man taler med sin borddame om, når man er til selskaber

Dennis Raahave, der er seniorfors­ker i mave og tarme, har beskaeftig­et sig med haemorider hele sin karriere.

– Haemorider har aldrig rigtig vaeret noget, man har talt om. Det er nok ikke det første, man taler med sin borddame om, når man er til selskaber. Lige så snart, at man naevner noget om tarmen eller haemorider, kan der godt blive lidt tavst, fortaeller han.

En smertefuld omgang

En haemoride er blodkar, der ligger i en slimhinde lige inde i endetarmså­bningen. Og blodkarren­es funktion er helt klar:

– Man skal se på dem som en slags puder, der lukker af, så hverken luft eller tynd afføring kan komme ud, medmindre man selv presser til.

Det er, når disse blodkar bliver beskadiget, at de kan blive til haemorider.

– Egentlig har blodkarren­e en yderst vigtig funktion. Det er også derfor, at det er så vigtigt, at man får det behandlet rettidigt.

Det er ikke uden smerte og svige, når man først er ramt af den tabubelagt­e lidelse.

– Haemoriden kan komme i klemme i endetarmså­bningen, hvilket vil lukke for blodtilfør­slen, og det er yderst smertefuld­t.

– Samtidig kan det også give en forfaerdel­ig kløe, der kan irritere i hverdagen, forklarer seniorfors­keren, der her på siderne giver råd til, hvordan man kan slippe af med lidelsen, når den først er kommet.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Tys tys Haemorider er ikke lige det samtale-emne, man smider på bordet til et middagssel­skab – selvom mange danskere har dem.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Tys tys Haemorider er ikke lige det samtale-emne, man smider på bordet til et middagssel­skab – selvom mange danskere har dem.
 ?? FOTO: MICHAEL HANSEN/RITZAU SCANPIX ?? Tv-vaert Peter Ingemann har for nylig brudt tabuet om haemorider og fortalt, at han selv har haft seks af dem.
FOTO: MICHAEL HANSEN/RITZAU SCANPIX Tv-vaert Peter Ingemann har for nylig brudt tabuet om haemorider og fortalt, at han selv har haft seks af dem.
 ?? PRIVATFOTO ?? Stapler-metoden bruges primaert på haemorider i stadie 3 og 4. Her ses et stapler-instrument med fjernet vaev.
PRIVATFOTO Stapler-metoden bruges primaert på haemorider i stadie 3 og 4. Her ses et stapler-instrument med fjernet vaev.
 ?? FOTO: STEFAN KAI NIELSEN/RITZAU SCANPIX ?? Dennis Raahave, der er seniorfors­ker i mave og tarme, har beskaeftig­et sig med haemorider hele sin karriere.
FOTO: STEFAN KAI NIELSEN/RITZAU SCANPIX Dennis Raahave, der er seniorfors­ker i mave og tarme, har beskaeftig­et sig med haemorider hele sin karriere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark