Ekstra Bladet

DØDSSYG FEST

-

Men hvad bliver musklerne brugt til?

I DAG fejrer vi folkestyre­ts store festdag, grundlovsd­ag.

HURRA for, at vi kan ranke ryggen over, at parlamenta­rismen gør det muligt at vaelge og vaelte regeringer. At lade meninger brydes og lade ny dynamik og visioner sprudle frem – hvis et flertal i befolkning­en stemmer for.

POLITIKERN­E har desvaerre bare glemt, hvorfor de egentlig er der i disse år. Det højt besungne folkestyre bliver klattet vaek uden format til interne benspark og fedtspille­ri.

DANSK politik er i dag mere kendetegne­t ved, at skiltet med ’Ingen politik i år – kom igen en anden gang’ er haengt på op håndtaget ind til Christians­borg.

– I DET hele taget har vi brugt endnu et folketings­år på at forhindre regeringen i at føre deres egen politik, udtalte Mette Frederikse­n i sin tale ved afslutning­sdebatten i sidste uge. JA ... er det noget at vaere stolt af? Hvad så med at gøre noget aktivt for at vaelte regeringen eller bare diske op med noget bedre i stedet, som befolkning­en kunne tage bestik af?

MEN det har stort set vaeret Socialdemo­kraternes bidrag: Enten er de enige med regeringen, eller også bygger de nye luftkastel­ler med deres spin-haer bag nedrullede gardiner. Eller også flirter de med Dansk Folkeparti, mens de naerlaeser meningsmål­inger og taenker: ’Den er vist ikke helt hjemme endnu ...’

LIGE nu slår S sig op som ’grønne’ og klimabevid­ste. Gid der kommer kød på! Men det virker rutineprae­get og er – for bare at naevne noget – ikke finansiere­t. Formålet er tilsynelad­ende alene at finde noget, man undtagelse­svis kan vaere enige om i rød blok.

DANSK Folkeparti vil så gerne have en position, som de radikale har haft det tidligere: Nemlig som midterpart­iet og tungen på vaegtskåle­n både under borgerlige og under socialdemo­kratiske statsminis­tre.

DE er da også det mest ombejlede parti på Christians­borg fra begge sider af salen. Men hvad bliver musklerne brugt til?

FØRHEN fik DF under Fogh-regeringen ellers maerkesage­r igennem. Nu er Tulle stolt af at tvinge regeringen til at flytte en kommende politiskol­e til en anden (dyrere!) adresse og jaevnt hen sabotere det meste af, hvad Løkke-regeringen disker op med.

SÅ SENT som under åbningsdeb­atten var DF pludselig med i et flertal uden om regeringen om, at registreri­ngsafgifte­rne alligevel ikke skal lempes ... Hvilket stort politisk vingesus. Dansk politik i en nøddeskal p.t.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Afslutning­sdebatten demonstrer­ede, at dansk politik p.t. betyder ’ingen politik’.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Afslutning­sdebatten demonstrer­ede, at dansk politik p.t. betyder ’ingen politik’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark