Ekstra Bladet

FODBOLDENS MØRKE FYRSTE

USAEDVANLI­G SPINDOKTOR: Peter Hargitay spill ler en hovedrolle i dokumentar­film om Ruslands VM

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

’Mørkets fyrste’ er titlen på en dansk stumfilm fra 1916. Siden er betegnelse­n blandt andet brugt om spindoktor­er, der helst traekker i trådene fra kulissen.

Peter Hargitay er om nogen mørkets fyrste. Han var spindoktor, før ordet overhovede­t var opfundet. Han har nu i mere end 40 år arbejdet for maegtige kraefter kloden rundt. De seneste år i fodboldens verden. Kun sjaeldent er han selv stået frem.

Bramfri fremtraede­n

Det gør han nu og endda saerdeles bramfrit i den danske dokumentar­film om VM i Rusland.

I ’A World Cup of Spies’, som kan ses på Ekstra Bladet+, fortaeller 66-årige Peter Hargitay om det politiske spil, der førte til, at Rusland fik dette års slutrunde, mens favoritter­ne fra England tabte ydmygende stort.

’A World Cup Of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet.

Peter Hargitay er en mand, der deler vandene. Han har mange fjender, ikke mindst i britisk presse, hvor journalist­en Andrew Jennings har vaeret førende i afdaekning­en af Hargitays virke.

Pr-mand i Schweiz

I begyndelse­n af 1980’erne begyndte Schweiz-ungareren Peter Hargitay at arbejde som pr-mand i Schweiz. Men snart gjorde han hele verden til sin arbejdspla­ds.

Da den amerikansk­e koncern Union Carbides kemiske fabrik i Bhopal i Indien i 1984 eksplodere­de og draebte 17.000 mennesker, sendte fabrikken bud efter Peter Hargitay.

Bhopal-eksplosion­en var verdens vaerste industrika­tastrofe, og Union Carbide havde behov for at få renset sit image. Der var brug for Hargitays specielle evner. Ifølge de britiske medier var det Hargitay, der orkestrere­de selskabets kamp for at undgå at udbetale fair erstatning­er.

Stadig i dag lider befolkning­en i Bhopal under eftervirkn­ingerne af det cyanid, som blev udledt ved eksplosion­en. Der blev aldrig ryddet ordentligt op, og der fødes endnu misdannede børn. Bhopal venter fortsat på retfaerdig­heden.

Arbejdede for eftersøgt

Efter Union Carbide arbejdede Hargitay for den amerikansk­e multimilli­ardaer Marc Rich. Han var en skatteflyg­tning, der skjulte sig i Zug i Schweiz, og som på det tidspunkt var blandt de ti mest eftersøgte i USA.

Marc Rich tjente i midten af 80’erne en formue på at bryde FN’s handelssan­ktioner mod apartheids­tyret i Sydafrika. Peter Hargitay kunne lide en udfordring, og han faldt for rige og magtfulde maend.

Han fremhaever selv sine evner til at kunne fiske sine klienter ud af problemer. Og han fik brug for alle sine talenter, da han i 90’erne flyttede til Jamaica, hvor han opererede i shipping-branchen.

To gange blev han anklaget for at smugle kokain. Selv mente Hargitay, at det var den amerikansk­e regering, der stod bag, fordi han ikke ville hjaelpe USA med at fange Marc Rich.

En dommer i Florida sendte Hargitay syv måneder i spjaeldet, fordi myndighede­rne frygtede, at han ville flygte. I sidste ende blev den kontrovers­ielle spindoktor frikendt for anklagerne.

Mester i kriser

Ved årtusindsk­iftet var Peter Hargitay blevet en mester i krisekommu­nikation, og nu havde han fået blik for et nyt område: fodbold. Selv holder han med FC Basel og Chelsea, og med sit sprogøre – han taler engelsk, ungarsk, tysk, fransk og delvist spansk og portugisis­k – kan han fint begå sig.

Han satte kursen mod Europa og mod nye, rige legekammer­ater. Internatio­nal fodbold var blevet en milliardfo­rretning, og FIFA scorede kassen på VM-slutrunder­ne. Men fodboldens verdensfor­bund var også et sted, hvor den ene korruption­ssag efter den anden dukkede op.

Isaer var journalist­en Andrew Jennings, som i flere omgange har arbejdet for Ekstra Bladet, ferm til at afsløre fodboldens dunkle sider. Jennings og Hargitay stødte for alvor sammen, da Hargitay i 2002 blev spindoktor for FIFA’s praesident dengang, Sepp Blatter.

Hargitay hjalp praesident­en gennem flere korruption­sskandaler. Han kunne gøre en katastrofe til en prtriumf, blandt andet fordi han havde taet kontakt til et net af velvillige journalist­er på en raekke medier.

Dokumentar­film

I sin tid hos Blatter fik Hargitay også penge og plads til at producere en raekke dokumentar­film om fodbold. Ingen af dem er gået over i historien.

I december 2007 stoppede Hargitay og Blatters samarbejde. I stedet kastede Hargitay sig over andre af fodboldens lukrative forretning­er. Han blev en kort overgang tilknyttet den engelske VMkomité som søgte at blive vaert for VM i 2018. Her brød uvenskabet med Andrew Jennings ud i lys lue.

Jennings undrede sig over, at England ville arbejde med en mand som Hargitay, der havde en ualmindeli­gt blakket fortid. Hargitay svarede igen ved at skrive, at hvis Jennings var mand nok til det, kunne de mødes ansigt til ansigt. Og Hargitay tilføjede: ’Jeg vil lade dig vide hvor og hvornår’.

Duellen blev aldrig til noget. Men den engelske VMkomité afbrød samarbejde­t med Hargitay. Ifølge Jennings skyldtes det, at Hargitay havde bedt om penge til at bestikke FIFA-medlemmer til at stemme på England. Det afviste Hargitay.

Australsk konsulent

I stedet blev spindoktor­en konsulent for den australske VM-komité, som gik efter at blive vaert for VM i 2022. Sammen med en anden konsulent, tyske Fedor Radmann, brugte Hargitay millioner af de australske skatteborg­eres penge på en kampagne, som blev en gigantisk fiasko.

Australien fik blot en ud af 22 mulige stemmer ved afstemning­en i FIFA 2. december 2010.

VM gik i stedet til Qatar, som Hargitay undervejs havde forsøgt at få til at traekke sig. Hargitay mente, at Qatar alligevel ikke havde en jordisk chance for at få VM.

Han vinder altså ikke altid. Men om nogen kender han til det politiske spil i fodboldens verden.

Som han siger i ’A World Cup of Spies’, så handler et VM kun om fodbold fra åbningskam­pen og frem til finalen. De fire år imellem handler det om politik.

Han kunne have tilføjet: og penge.

Ved årtusindsk­iftet var Peter Hargitay blevet en mester i krisekommu­nikation

Jennings undrede sig over, at England ville arbejde med en mand som Hargitay

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Peter Hargitay (th.) sammen med tidligere FIFA-praesident Sepp Blatter, som han hjalp gennem flere korruption­sskandaler, bl.a. gennem sit net af velvillige journalist­er.
PRIVATFOTO Peter Hargitay (th.) sammen med tidligere FIFA-praesident Sepp Blatter, som han hjalp gennem flere korruption­sskandaler, bl.a. gennem sit net af velvillige journalist­er.
 ??  ?? Da ek fo
Da ek fo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark