Ekstra Bladet

OM 14 DAGE KAN DET NAERME SIG EN KATASTROFE Siden tørken satte ind, har Kaj Leonhardt pumpet 84.000 kubikmeter vand ud på sine marker – en almindelig husstand bruger omkring 170 kubikmeter årligt

- CLAUS JESSEN

Udenfor på parkerings­pladsen er der 22 grader. Og det er delvist skyet.

Men selv ikke den staerkeste naeve på denne jord kan presse så meget som en dråbe vand ud af de hvide totter.

Inde i køkkenet er der frokostpau­se, og landmand Kaj Leonhardt gør status over dette års rekordagti­ge forårs-tørke.

– Tørken har indtil nu kostet mig 50.000 kroner, fordi mine vandingsan­laeg pumper vand ud på markerne, konstatere­r han.

– Siden tørken satte ind, har vi pumpet 84.000 kubikmeter vand ud. Til sammenlign­ing bruger en almindelig husstand i et parcelhus omkring 170 kubikmeter om året, fortaeller den 60-årige landmand.

Vil hellere have en sofa

Lige nu er jeg og min søn oppe om natten for at flytte vandingsan­laeggene. Det er da hårdt at skulle op klokken tre

De tre vandingsan­laeg står da også denne eftermidda­g omkring gården ved Løgumklost­er og pumper kaskader af livgivende vand ud over de tørstende planter marker.

– Det er ikke så meget vandet, der koster noget. For vi har vores egne boringer. Det og knastørre er derimod udgifterne til elektricit­et og diesel, der koster penge, forklarer han.

Kaj Leonhardt kunne nemt have brugt de 50.000 kroner til noget bedre.

– For eksempel en sofa. Lige nu er jeg og min søn oppe om natten for at flytte vandingsan­laeggene. Det er da hårdt at skulle op klokken tre om natten. Så vil jeg da hellere ligge på en ny sofa.

Håber forgaeves på vand

Kaj Leonhardts gård består af en besaetning på 200 malkekøer og 200 hektar jord, hvor der dyrkes vinterbyg, hvede, vårbyg, majs og graes.

– Alt andet end majs-planterne er ramt af tørken nu. Og i denne uge begynder vi også at vande majsen, for at den kan klare sig, fortaeller landmanden.

– På grund af varmen vokser alle planterne meget hurtigt. Og jo større en plante er, desto mere vand skal den bruge, fortsaette­r han.

Han har vaeret landmand i 38 år og tjekker i den grad vejrmeldin­gerne i denne tid.

– Vi håber jo hele tiden, at nu falder der en lille dråbe. Men det ser ikke ud, som om vi får regn de naeste 14 dage.

– Heldigvis har de fleste landmaend her på egnen investeret i vandingsan­laeg, fordi jorden er så sandet.

– Men de landmaend, som ikke har et anlaeg, vil snart få problemer. Om 14 dage kan det naerme sig en katastrofe for dem, fastslår han

Den 60-årige sønderjyde kan ikke huske tidligere at have oplevet et så tørt forår.

– Men jeg kan huske, at det

 ?? FOTO: CHRISTER HOLTE ?? Vandmangel
Kaj Leonhardt, der har vaeret landmand i 38 år, tjekker vejrmeldin­gerne mindst tre gange dagligt i denne tid. Men det har endnu ikke hjulpet noget, så indtil videre må han lade sine dyre vandingsma­skiner arbejde i døgndrift.
FOTO: CHRISTER HOLTE Vandmangel Kaj Leonhardt, der har vaeret landmand i 38 år, tjekker vejrmeldin­gerne mindst tre gange dagligt i denne tid. Men det har endnu ikke hjulpet noget, så indtil videre må han lade sine dyre vandingsma­skiner arbejde i døgndrift.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark