Ekstra Bladet

Din ’kloge’ brødrister er en af nettets nye skurke

CHIKANE: Danske hjemmeside­r er plaget af angreb, som du uvidende kan vaere med til

- FOTO: ELAINE THOMPSON/AP

DDoS lyder som ingrediens­en i et kemisk produkt, men er navnet på de digitale angreb, som talrige danske hjemmeside­r hvert år bukker under for.

Bogstavern­e daekker over ’Distribute­d Denial of Service’ og betyder oversat til dansk, at en hjemmeside pludselig udsaettes for en flodstrøm af falsk trafik, der laegger sidens servere ned og forhindrer aegte brugere i at få adgang.

Hjaelper hackere

Ifølge Lars Højberg, der er chef for TDC Security Operations Center, er udviklinge­n bekymrende.

– Det er alvorligt, selv om det kan virke som chikane.

– Det kan jo ødelaegge produktivi­teten hos en virksomhed og koste mange penge, når kunderne på en stor webshop ikke er i stand til at handle, fordi hjemmeside­n er lagt ned.

Centeret har netop udgivet sin årlige trusselsra­pport, der er en analyse af de mange angreb, som centeret har hjulpet danske firmaer med at afvaerge.

Og der er en rød tråd i de fleste angreb: De begynder ofte hjemme hos helt almindelig­e netbrugere, der uvidende giver de kriminelle en hjaelpende hånd.

– Et typisk angreb sker ved, at et såkaldt botnet aktiveres, forklarer Lars Højberg.

– Det er en samling af for eksempel helt almindelig­e netbrugere­s udstyr, som er inficeret med virus. Og som bagmaenden­e kan fjernstyre elektronis­k til at lave angrebene. Det kan vaere en computer, men også et webkamera, din mobiltelef­on og alle former for enheder, der er koblet på internette­t.

– Men hvem står bag de her angreb?

– Det kan vaere pengeafpre­sning, hvor der bliver lavet et angreb, medmindre man betaler en sum penge.

– Andre motiver kan vaere hacktivism­e hvor man naermest kaster digitale brosten mod websider. Det kan også vaere af politisk karakter eller en tidligere medarbejde­r, der sender ’en sidste hilsen’ til sin arbejdspla­ds.

Beskyt dit udstyr

Det skraemmend­e ved DDoSangreb er, at enhver er i stand til at udføre dem.

Det kraever blot et par klik på nettet at finde hjemmeside­r, som mod betaling tilbyder at saette angreb i gang.

– Man behøver i hvert fald ikke vaere en teknisk nørd for at gøre det her.

Derfor mener Lars Højberg også, det er vigtigt, at både virksomhed­er og netbrugere gør noget for at stoppe de kriminelle.

– En af udfordring­erne er jo, at dem, der udvikler mange af produktern­e til dit hjem, taenker mest på funktional­itet og på at lave et billigt produkt, hvor sikkerhed ikke er taenkt ind som det vigtigste.

– Det er noget af det, man som forbruger skal overveje, inden man køber en ny enhed.

Det er alvorligt, selv om det kan virke som chikane

Og så er det også vigtigt, at man får opdateret sine enheder med de nyeste sikkerheds­opdatering­er.

 ??  ?? Der er stor forskel på kvaliteten af de internet-enheder, vi udstyrer vores hjem med. Men alle kan blive ramt, hvis man glemmer at opdatere med de nyeste sikkerheds­opdatering­er.
Der er stor forskel på kvaliteten af de internet-enheder, vi udstyrer vores hjem med. Men alle kan blive ramt, hvis man glemmer at opdatere med de nyeste sikkerheds­opdatering­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark