Ekstra Bladet

BALLADE PÅ TRAPPERNE

S-formanden kan have forregnet sig, vurderer den tidligere radikale leder Marianne Jelved

- PER MATHIESSEN KRISTIAN BRÅRUD LARSEN LOUISE SVANE PEDERSEN pma@eb.dk; kbl@eb.dk; lsp@eb.dk

S-formand Mette Frederikse­ns brud med 25 års samarbejde på regeringsp­lan mellem socialdemo­kraterne og de radikale kommer til at give en masse ballade, hvis rød blok vinder naeste valg.

Det forudser de to politiske veteraner Marianne Jelved (R) og Ritt Bjerregaar­d (S), der begge har vaeret ministre i SR-regeringer.

– Der bliver masser af diskussion og ballade om det. Pointen ligger i at lave udlaending­e-politik med DF og velfaerdsp­olitik med de røde, lyder Ritt Bjerregaar­ds vurdering af Mette Frederikse­ns løfte om at danne en ren S-regering.

Det skal altså afskaere Radikale Venstre – samt Enhedslist­en og Alternativ­et – fra indflydels­e på udlaending­e-politikken.

Mette F. skal prøves af

Ritt Bjerregaar­d kalder Mette Frederikse­ns udmelding ’klog’, selvom den vil give voldsom ballade med både Enhedslist­en og de radikale.

Ifølge Marianne Jelved skal S-formanden dog ikke tage rød bloks mandater for givet, hvis der ikke følger politisk indflydels­e med.

– Mette Frederikse­n kan forregne sig ved at tro, at resten af rød blok undtagen Radikale Venstre vil pege på hende. Der bliver et forløb fra valgnatten og fremefter, hvor hun skal prøves af. Hun glemmer, at hun skal have et flertal bag sig, siger Marianne Jelved, der var økonomimin­ister i Nyrups regeringer.

– Men jeg kan godt anerkende, at Mette Frederikse­n er så åben om sine overvejels­er. Så kommer valgkampen til at handle om, hvad der sker, når der skal dannes regering – og hvilke udfordring­er vi står over for i Danmark og Europa, siger Marianne Jelved.

Hun frygter dog, at der vil ske en magtkoncen­tration i dansk politik, hvor Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet – efter Kristian Thulesen Dahls opskrift – finder sammen uden om Folketinge­ts øvrige partier.

En vaerdi

– Det bør vaekke til overvejels­er ikke bare i de andre partier, men også hos vaelgerne. I dag har vi et mylder af demokratis­ke aktivitete­r mellem alle Folketinge­ts partier, interesseo­rganisatio­ner og institutio­ner ude fra virkelighe­den. Det er en vaerdi, som gør Danmark til Danmark. Det vil gå tabt, hvis de tre partier ikke behøver at spørge nogen, men blot lave lovgivning uden diskussion, forklarer den tidligere radikale leder.

– Jeg oplevede mit samarbejde med Nyrup og Lykketoft som utroligt vaerdifuld­t. Vi havde en faelles respekt for vores faelles historie. Vi havde et meget fortroligt og ligevaerdi­gt forhold – trods forskellen i mandater mellem vores partier – og ses stadig som venner, siger hun.

Hun glemmer, at hun skal have et flertal bag sig

 ?? FOTO: CLAUS FISKER/RITZAU SCANPIX ?? Splittelse i rød blok
Splittelse­n i rød blok blev slået fast med syvtommers­øm, da S-leder Mette Frederikse­n mandag meldte ud, at hun ikke vil have de radikale med i en kommende regering.
FOTO: CLAUS FISKER/RITZAU SCANPIX Splittelse i rød blok Splittelse­n i rød blok blev slået fast med syvtommers­øm, da S-leder Mette Frederikse­n mandag meldte ud, at hun ikke vil have de radikale med i en kommende regering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark