Ekstra Bladet

Engell FACADEN Mettes svaere valg

-

Mette Frederikse­n havde det svaere valg mellem to onder:

Enten trak hun tiden ud. Holdt spørgsmåle­t om, hvilken regering hun vil danne, hvis der er rødt flertal, åbent til efter valget. Så ville de blå partier kaste sig over hende på grund af udlaending­epolitikke­n: Kan man stole på S? Bliver det ikke ligesom sidst: Når først de radikale dukker op, falder socialdemo­kraterne om og ruller alle flygtninge­stramninge­rne tilbage? Praecis den usikkerhed, der har kostet S de fire valgnederl­ag i 2001, 2005, 2007 og 2015.

Eller også valgte Mette Frederikse­n det andet onde og sagde allerede nu, at R kan hoppe i havnen med deres slatne udlaending­epolitik. S vil ikke lade sig presse af de radikales få mandater, når der blandt vaelgerne og på Borgen er massivt flertal for en stram kurs.

I går valgte hun det sidste af onderne.

Men hvad er risikoen? At de radikale bliver rasende. Og når R er på fri fod, kan alt ske i dansk politik. At Morten Østergaard måske vaelger at pege på sig selv som statsminis­ter eller lader vaere med at pege på nogen. Lars Løkke kan han ikke støtte, uden at de radikale mister enhver form for trovaerdig­hed. De radikale vaelgere har aldrig vaeret rødere end i dag, og de ville gå amok, hvis Løkke fortsatte med støtte fra radikale mandater. Og hertil kom, at DF vil skyde det projekt hurtigt ned. Men risikoen er så, at hvis de radikale bare melder pas, så fortsaette­r Løkke som statsminis­ter, selv om der er rødt flertal.

Hvad med DF?

Thulesen Dahl kommer i en nøgleposit­ion, hvilket passer ham helt fint.

DF peger på Lars Løkke og vil selv gerne med i regeringen. Det understreg­ede Kristian Thulesen Dahl (KTD) helt praecist i går ved grundlovsm­ødet. Han ser helst en regering med V, DF og formentlig K. LA bliver smidt ud.

Jeg tror, KTD vil gå efter en finansmini­sterpost. Bliver der rødt flertal, er situatione­n en anden. Så kan DF vaelge at sige: Vi peger på Mette – ikke fordi vi ønsker en rød regering, men fordi der er flertal til den side, og så må statsminis­teren blive Mette F. Skal de radikale holdes uden for indflydels­e, må DF aktivt hjaelpe Mette Frederikse­n op på taburetten i den situation. Rødt flertal, rød statsminis­ter. Men DF har ikke lovet S noget, og det kan udvikle sig til et blodigt drama efter et valg, hvem partiet vil støtte, og hvilke krav de vil stille

Hvad siger SF’s Pia Olsen Dyhr?

Pia har vaeret virkelig loyal støtte for Mette Frederikse­n de sidste dage. Som situatione­n er i dag, ville det vaere langt lettere at forestille sig SF i regeringss­amarbejde med S end de radikale. Sådan går det ikke ved dette valg, men SF arbejder målrettet på at kunne vende tilbage som regeringsp­arti.

I går gik Pia på banen og pressede de radikale på spørgsmåle­t: Har I virkelig taenkt jer at støtte Løkke, fordi I ikke bliver ministre? Hun fik intet svar. Og så mindede Pia i øvrigt om, hvor pissebesva­erlige, egoistiske og kraevende de radikale er i et regeringss­amarbejde med andre. I de radikales dna indgår storhedshe­dsvanvid som et stort molekyle.

Og hvad med Enhedslist­en og Alternativ­et? De er langt mere pragmatisk­e end R. De peger selvfølgel­ig på Mette Frederikse­n efter valget og vil have indrømmels­er og indflydels­e på den politiske kurs med en S-regering, men de har ingen forventnin­g om at komme i regering med S.

Hvorfor kom Mette med meldingen nu? Fordi det var grundlovsd­ag, og der dermed var fokus på den store politik. Og hun skulle traeffe en beslutning, inden vi naermer os et valg. Den politiske situation er så grumset lige nu med så mange uløste problemer, at et valg sagtens kan komme inden jul.

… og Lars Løkke?

Han fryder sig selvfølgel­ig. Ballade i den røde lejr hjaelper ham. Men han er naeppe saerlig glad for DF’s melding om regeringsd­eltagelse. Det spørgsmål er han jo også nødt til at forholde sig til. Og han vil naeppe sove roligt ved tanken om, at Thulesen Dahl rykker ind i Finansmini­steriet, og Peter Skaarup i Justitsmin­isteriet.

Slut med, at halen skal logre med hunden, og slut med de radikale krav om, at deres mandater skal taelle fem gange mere end andres

... og vaelgerne?

Vi ved endnu ikke, hvordan de reagerer på Mette Frederikse­ns melding. Mit gaet er, at de vil vaere positive. Jeg mener, hun har truffet den kloge beslutning i et svaert valg. Vaelgerne vil have klarhed, og hun kunne ikke køre en valgkamp igennem med usikkerhed om udlaending­epolitikke­n, der igen bliver hovedtema. I det socialdemo­kratiske bagland er langt de fleste borgmestre, tillidsfol­k og folketings­medlemmer helt enige i meldingen: Slut med, at halen skal logre med hunden. Slut med de radikale krav om, at deres mandater skal taelle fem gange mere end andres. Slut med slap udlaending­epolitik. Så Mette F. har ingen problemer, hvilket hun allerede har tjekket med Socialdemo­kratiets ledende kadrer af hovedbesty­relse og tillidsfol­k.

Men enkelt er et historisk brud mellem

S og R vel ikke?

Nej, men sådan er politik. Svaere beslutning­er. Og et-parti-regeringer har historisk hyppigt klaret sig skidt. Omvendt er de radikale jo langt fra fortidens styrke og politiske pragmatism­e. R er i dag er meget isoleret parti med en svagere ledelse. Og R har selv valgt at gøre udlaending­epolitik til et stort problem i stedet for at acceptere, at der er et massivt vaelgerog politisk flertal bag den stramme linje. Så Morten Østergaard har ikke givet Mette Frederikse­n valgmuligh­eder.

Hvad betyder meldingen for valgkampen? Ballade i den røde lejr kan friste Løkke til et hurtigere valg. Vi kommer til at opleve S og R stå skarpt over for hinanden. Og regeringsd­annelsen bliver formentlig også dramatisk.

Så spaendende tider venter forude.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark