Ekstra Bladet

Luksusfaen­gsel er ikke pladderhum­anisme

-

Per Juhler-Johannesse­n finder det absurd, at Peter Madsen ikke skal afsone i Herstedves­ter, men i et ’latterligt country clubfaengs­el’. Men han overser, at Madsen ankede strafudmål­ingen, fordi han ønsker en behandling­sdom for netop at afsone i Herstedves­ter.

Det er der flere grunde til, blandt andet at han så ikke vil blive så socialt isoleret som netop i ’country club-faengslet’.

Vores ’latterlige luksusfaen­gsler’ er dyre, fordi de er topsikrede og netop beregnet på farlige indsatte. At man giver dem en illusion om et nogenlunde normalt liv med eget vaerelse, bad og tv, arbejde, motion med videre er ikke pladderhum­anisme, men for at minimere problemer med de indsatte.

Meningen med straf er både – af hensyn til retsfølels­en – at frihedsber­øve og samtidig forberede den indsatte på at vende tilbage til samfundet, når straffen ender.

Problemet med livstidsfa­nger er, at når de omsider lukkes ud, så møder de – uanset tv på vaerelset – et samfund, de ikke kan genkende, og konfronter­es med en dagligdag uden faste faengselsr­utiner, som de selv skal tage ansvar for. Derfor går de ofte under i misbrug eller selvmord. Det kan Per Juhler-Johannesen så synes er velfortjen­t, men det absurde er, hvis vi – uanset deres brøde – naegter dem basale menneskere­ttigheder under afsoningen. Gør vi først gør det, underminer­er vi os selv som civilisere­t samfund.

Svend Erichsen Teglvaerks­vej 6

Nivå

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Ifølge Svend Erichsen er det underminer­ende for et civilisere­t samfund at naegte indsatte basale menneskere­ttigheder.
FOTO: PER RASMUSSEN Ifølge Svend Erichsen er det underminer­ende for et civilisere­t samfund at naegte indsatte basale menneskere­ttigheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark