Ekstra Bladet

INTEGRATIO­NEN ER OGSÅ MIT ANSVAR

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

HVIS integratio­nen af de nye danskere skal lykkes, er vi nødt til at hjaelpe til alle sammen. Vi kan simpelthen ikke overlade det til politikern­e, for så går det galt, kulmineren­de med at vi nu har en integratio­nsminister, der åbenlyst ikke ønsker, at integratio­nen skal lykkes.

SÅ vi må i aktion. Du og jeg og vore naboer. Sammen med Özlem Cekic har jeg forsøgt at formulere fem praktiske råd til både danskere og nydanskere. Det er stort og småt og alt sammen helt nede på hverdagsni­veau. Vi har rejst Danmark rundt, og vores forslag tager derfor udgangspun­kt i ting, vi har set fungere rundt omkring i Danmark. FOR sandheden om integratio­nen i Danmark er ikke den, som Martin Henriksen, Inger Støjberg og de andre højtråbend­e negativist­er fortaeller. Sandheden er, at det faktisk går fremad båret af en raekke ildsjaele, der i hverdagen løser problemern­e med en praktisk, konkret og jordnaer tilgang til tingene. Og ildsjaelen­e findes overalt. I de frivillige foreninger, i kommunerne og ude på arbejdspla­dserne.

DEN bedste forudsaetn­ing for en god integratio­n er arbejde. Derfor skal alle nye danskere, der kan, arbejde. Det kraever uddannelse, og at alle kan dansk. Det sidste kan du hjaelpe dem med. Ret de nye danskere, når de siger tingene forkert. Helst med et smil og altid under fire øjne, så det er ikke bliver nedvaerdig­ende. Du kan også hjaelpe dem ind på arbejdsmar­kedet. Lad dem få del i dit netvaerk, fordi det her i landet ofte er gennem den personlige kontakt, at vi får et nyt arbejde eller en ny lejlighed.

POLITIKERN­E må også stige ned fra babelstårn­et og deltage. I dag giver vi dem fem konkrete forslag. Overordnet handler det om, at politikern­e skal afsaette penge til det, jeg vil kalde ’hverdagsin­tegration’. Det er gratis medlemskab­er af fritidsog sportsklub­ber og penge til faellesspi­sninger i boligforen­inger, landsbyer og fritidsklu­bber. For hvor der er mad, er der fred, som Özlem siger. Og hvor der er mad, går snakken også.

JEG tror på, at integratio­nen lykkes, hvis vi mødes. Vi skal spille fodbold sammen, gå i skole sammen og bo de samme steder. Derfor skal der gives tilskud til folk, der flytter ud af ghettoerne, og til etniske danskere, der flytter ind.

OVERALT skal der gaelde de samme regler for drenge og piger. Men lad nu skolerne selv bestemme i stedet for tvangs-frikadelle­r og forbud mod bederum.

Sandheden om integratio­nen i Danmark er ikke den, som Martin Henriksen, Inger Støjberg og de andre højtråbend­e negativist­er fortaeller

HVOR svaert kan det vaere? Vi har en faelles opgave, og vi kan løse den.

MIT bidrag vil vaere at bruge mit talerør, Ekstra Bladet, til at vise, hvordan vi kan lykkes, og forlange, at det, der ikke lykkes, bliver lavet om.

Laes reportagen på side 14

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Sammen med Özlem Cekic har Poul Madsen forsøgt at formulere fem praktiske råd til både danskere og nydanskere.
FOTO: STINE TIDSVILDE Sammen med Özlem Cekic har Poul Madsen forsøgt at formulere fem praktiske råd til både danskere og nydanskere.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark