Ekstra Bladet

PUTIN TOG SELV HÅND OM VM

FRYGTEDE PRESTIGETA­B: Satte russiske oligarker til at sikre Rusland vaertskabe­t

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Ingen russere, heller ikke Vladimir Putin, tror på, at Rusland kan vinde fodboldVM, som begynder i naeste uge. Så meget kan man trods alt ikke fuske med internatio­nal sport. VM bliver ikke doping-OL i Sochi i 2014 om igen.

VM-guld har heller aldrig vaeret målet for Putin. Det var selve det at blive vaert for slutrunden, som var den store udfordring.

I dokumentar­filmen ’A World Cup of Spies’ fortaelles den utrolige historie om, hvordan Rusland sikrede sig vaertskabe­t for sommerens VM.

’A World Cup of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet. I filmen beskrives det, hvordan Putin med alle midler ville undgå at tabe kampen om VM til England.

Skulle sikre aftale

Vi skruer tiden otte år tilbage:

22. april 2010 ankommer fire repraesent­anter fra den russiske VM-komité til Doha i Qatar for at møde Mohamed bin Hammam, som var vicepraesi­dent i FIFA. De fire har fået besked fra Ruslands premiermin­ister, Vladimir Putin, om at lave en aftale med sheiken fra Qatar for at sikre, at Rusland får fodboldVM i 2018.

Ni måneder før VM i 2018 skulle afgøres ved en afstemning i Zürich 2. december 2010, gik Vladimir Putin i panik. Ved afstemning­en skulle både VM i 2018 og 2022 afgøres. Rusland ville have 2018. Qatar gik efter VM i 2022. De to lande kunne bruge hinanden.

Trak i trådene

Vladimir Putin aktiverede derfor en raekke indflydels­esrige personer, som skulle traekke i trådene for at gøre VM i Rusland til virkelighe­d.

De fire personer i privatflye­t til Doha var direktøren for VM-kampagnen, Alexey Sorokin, direktøren for VMplanlaeg­ningen, Alexander Djordjadzd­se, tidligere vicepraesi­dent i FIFA Viatschesl­av Koloskov og tidligere kommunikat­ionschef i FIFA Markus Siegler. Koloskov er tidligere KGB-agent, og Sorokin har ifølge Ekstra Bladet kilder taette forbindels­er til efterretni­ngstjenest­en FSB.

Vladimir Putin og den russiske VM-komité fandt tidligt ud af, at de måtte indgå et strategisk samarbejde med bin Hammam og Qatar for at få VM.

Et halvt år før afstemning­en var der ikke mange, som troede, at Rusland kunne sikre sig verdens største fodboldtur­nering. Det plagede Putin. Ifølge en rapport, som blev praesenter­et i det britiske parlament, mente han, at det ville vaere et enormt prestigeta­b, hvis VM kiksede.

Katastrofa­l kampagne

Den engelske kampagne for at få VM i 2018 var en katastrofe. England røg ud i første valgrunde. Og det selv om briterne havde opnået den bedste evaluering af alle kandidater.

Svaret på, hvorfor England faldt med et brag, sad de selv med. I de efterretni­ngsrapport­er, de havde fået lavet om Ruslands VM-ansøgning.

Putin var bange for at blive ydmyget af isaer England, som Rusland havde vaeret i konflikt med, siden den tidligere russiske KGB-agent Alexander Litvinenko blev draebt i London i 2006 med det radioaktiv­e stof polonium.

Ingen skriftlige ordrer

I foråret 2010 samlede Vladimir Putin en gruppe russiske oligarker.

De blev bedt om at gøre, hvad der var i deres magt for at sikre Rusland VM.

Formålet med at bruge oligarker og andre magtfulde russere var at sikre, at sporene ikke kunne føres tilbage til Putin og hans kontor.

Han gav ingen skriftlige ordrer.

Det er en af årsagerne til, at der findes meget lidt informatio­n om, hvad der skete internt i den russiske VMkomité.

 ?? FOTO: AP ?? Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani sammen med Sepp Blatter, da Qatar blev vaert for VM i 2022.
FOTO: AP Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani sammen med Sepp Blatter, da Qatar blev vaert for VM i 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark