Ekstra Bladet

Ansat i 23 år: Det var et forfaerdel­igt syn

- Jaje@eb.dk

Der er nok ihvertfald 200300 meter ned til de naermeste patienter. Så jeg var rimeligt tryg, da jeg fik klarhed over, hvor det braendte, og hvor meget det var, der braendte.

Bekymret

Men halvanden time senere fik Knut Borch-Johnsen dog endnu en melding om, at vaskeri-bygningen var overtaendt, og der blev han bekymret for, om Medicinsk Faelles Ambulatori­um ville blive antaendt, fordi det ville have påvirket sygehusets drift ganske alvorligt.

– Plus, at det her er en stor bygning, som kommer vaesentlig­t taettere ned i naerhe- den af selve hospitalsb­ygningen. Men det lykkes at få skaermet den her bygning fuldstaend­igt, så brandvaese­net havde held til at sørge for, der ikke skete noget, siger Knut Borch-Johnsen. Så han indkaldte ikke noget personale i løbet af nat– ten, fordi han ville have, de skulle vaere friske til at passe de mange opgaver dagen efter.

Mere vand på

Han forsøger at give et overblik over, hvad branden har forårsaget af skader og udfordring­er.

– På nuvaerende tidspunkt udfører vi faktisk alle funktioner internt i huset. Jeg skulle have klarhed over, hvad vi mangler. Naturligvi­s mangler vi en hel del sengelinne­d, selvfølgel­ig. Jeg var usikker på, om vi kunne opretholde operations-programmet. Altså kunne vi tage alle de operatione­r, vi havde planlagt, og nogle andre funktioner, men vi godt.

– Så viste det sig i løbet af formiddage­n, i takt med at de haeldte mere vand på og begyndte at rive ned, at så begyndte der at komme mere støv og forurening ind, så vi lukkede for en lille del af ambulatori­et.

– Og så tog vi en hel del patienter telefonisk i stedet for at tage dem ind til normal ambulant kontrol, fortaeller vicedirekt­øren.

Han har talt med nogle af afdelingss­ygeplejers­kerne, og nogle af patientern­e var vågnet og havde kigget ud, men der var ikke tilløb til panik eller angst. det kunne Mindst 20 brandbiler og mellem 80-100 brandfolk kaempede mod flammerne, da vaskeriet ved Holbaek Sygehus brød i brand omkring midnat, da tirsdag blev til onsdag.

Tina Kaemsgaard, som er afdelingsl­eder på vaskeriet, fik en sms fra en medarbejde­r onsdag morgen, kort inden hun mødte på arbejde, om at vaskeriet var i brand.

Men det tog hun med sindsro, og taenkte, ’det går nok’, og at det ikke var større, end man kunne slukke det igen.

Hun mødte kl. 05.30.

– Men så skynder man sig herud alligevel og kommer igennem porten, og får et chok! Branden var ikke slukket, og der var stadig ild derinde, fortaeller Tina Kaemsgaard.

– Det var et forfaerdel­igt syn at komme til. Det første, jeg taenkte, var selvfølgel­ig om alle medarbejde­rne var kommet ud, det var det vigtigste. Og det får jeg så at vide, at det er de. Det anede jeg jo ikke noget om, fordi jeg ikke havde vaeret på natarbejde.

Ked af det

Tina Kaemsgaard har vaeret ansat på vaskeriet på Holbaek Sygehus i 23 år, og de sidste ti år har hun vaeret afdelingsl­eder.

– Efter man får det at vide, får man ro på, men man bliver jo dødked af det, og kan slet ikke samle tankerne om noget som helst.

– Jeg er spaendt på, hvad der skal ske fremadrett­et, siger vaskeri-lederen.

– Man har aldrig prøvet sådan noget her før. Jeg ved ikke, om jeg føler mig arbejdsløs, det er ikke den tanke, jeg har. Jeg har den tanke, hvad nu med medarbejde­rne? Hvad skal vi? Hvad sker der. Bliver det revet ned, og bliver der bygget noget nyt? Eller hvor er vi henne?

– Det er helt vildt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Så det er mange år, der bare er ’sprunget’ i luften, hvis man kan sige det sådan, lyder det fra Tina Kaemsgaard.

Hele det store sygehusvas­keri, der leverer til flere hospitaler, var braendt ned til grunden

Hvad skal vi? Hvad sker der. Bliver det revet ned, og bliver der bygget noget nyt?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark