Ekstra Bladet

Sådan tjener jeg 62.000 om måneden

SOSU-ASSISTENT VISER SIN LØN: I forlaengel­se af Ekstra Bladets lønprojekt har Gert valgt at vise sine lønsedler frem

- METTE PEDERSEN mepe@eb.dk

Sosu-assistente­r betragtes ikke ligefrem som Danmarks bedst lønnede lønmodtage­re. Ifølge FOA er gennemsnit­slønnen i faget således omkring 34.000 inkl. pension og tillaeg, hvis man arbejder 37 timer om ugen.

Men det kan faktisk lade sig gøre at få en klaekkelig månedsløn. Men det kraever, at man arbejder mere end de fleste og på skaeve tidspunkte­r. Det er 51-årige Gert et eksempel på.

Han blev uddannet sosuassist­ent i 2013 og har før da også arbejdet i faget i flere år. Han arbejder i dag både for Region Hovedstade­n og et privat firma.

I 2017 tjente han hele 749.000 kroner, hvilket svarer til 62.000 kroner i gennemsnit om måneden – før pension. Dermed er han blandt de ti procent af danskerne, der tjener allermest – altså mere end 52.000 kroner.

Bor på Strandveje­n

– Jeg er jo nok en af de eneste – hvis ikke den eneste – sosuassist­ent med lejlighed på Strandveje­n, lyder det fra manden, der har sagt ja til at vise sine lønsedler frem i forbindels­e med Ekstra Bladets store lønprojekt.

Foreløbig har 55 danskere vaeret med, og du kan se deres lønsedler her:

– Hvordan tjener du så meget som sosu-assistent, Gert?

– Jeg arbejder aften/nat i 12-timers vagter og har at gøre med patienter, der er i respirator og skal overvåges 24 timer i døgnet. Og så arbejder jeg også meget.

– Ifølge arbejdstid­sreglerne må man maks. have 48 timers planlagte vagter om ugen, og det har jeg i gennemsnit. Samtidig er jeg ikke bange for at tage ekstravagt­er.

Lønnen svinger meget Ekstra Bladet har fået indsigt i Gerts årsopgørel­se fra sidste år, og vi bringer her lønsedler fra to forskellig­e lønperiode­r for at vise, hvor meget lønnen kan svinge. Isaer på lønsedlen fra det private firma, kan man se, at en stor del af lønnen i virkelighe­den er tillaeg. Grund-timelønnen er 188 kroner.

Gerts månedsløn afhaenger helt naturligt af, hvor meget han arbejder. I december, hvor der var flere helligdage arbejdede han 49 timer om ugen i snit og tjente mere end 60.000 kroner før pension. Lønnen, som han fik udbetalt 30. marts, lød ’kun’ på lidt over 45.000 kroner.

– Hvordan er det at arbejde om aftenen?

– Jeg har det fint med det, men det gør, at jeg ikke har ret meget socialt liv. Derfor har jeg også fået aendret mine vagter, så jeg har fri hver anden weekend. Så tjener jeg lidt mindre, men betaler jo også mindre i topskat.

– Hvor meget betyder i dit arbejdsliv?

– Pengene giver mig frihed. Mit job giver mig råd til lønnen at rejse seks-otte uger om året, så jeg har et mål om, at jeg skal se verdens nye syv vidundere, fortaeller Gert som i april var i Jordan for at se Petra.

Uddannet stresskons­ulent

At Gerts to brugere har det godt, og at deres velbefinde­nde er i orden, betyder alt for ham. En af grundene til, at han blev sosu-assistent er netop den menneskeli­ge kontakt. Fordi han netop gerne vil hjaelpe andre mennesker, har han også sideløbend­e taget en uddannelse som stresskons­ulent.

– Der er simpelthen for mange danskere, der går ned med stress i Danmark. Så i midten af juni planlaegge­r jeg at åbne min egen praksis, fortaeller Gert, som dog stadig vil arbejde som sosu-assisstent, men kommer til at skaere ned på vagterne i fremtiden.

Det kommer formentlig til at betyde en lavere løn, indtil forretning­en er kommet op at køre, men det tager Gert med ophøjet ro.

– Jeg har lagt lidt til side, så det kan løbe rundt, indtil jeg kommer rigtigt i gang, og i tiden op til at jeg går på halv tid, er mine kolleger på ferie, så jeg daekker også deres vagter og tjener lidt mere.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Arbejder meget
Gert er muligvis den eneste SOSU-assistent med lejlighed på Strandveje­n i Nordsjaell­and.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Arbejder meget Gert er muligvis den eneste SOSU-assistent med lejlighed på Strandveje­n i Nordsjaell­and.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark