Ekstra Bladet

Pukkelhval på besøg

-

Brian Møller Nielsen sejler udstyr og teknikere fra Grenaa til Anholt Vindmøllep­ark i Kattegat, og det gjorde han også onsdag ved middagstid. Men dagens sejltur blev noget anderledes end normalt. Han og den øvrige besaetning fik nemlig selskab af en hval.

En syv-otte meter lang yngre pukkelhval svømmede ganske taet forbi båden, og Brian Møller Nielsen fik en fin video af det flotte dyr.

Helt vildt

– Pludselig ser vi en masse plasken, og skipperen er sikker på, at det må vaere en hval. Og det var det så. Det er ikke første gang, man har set hvaler i Kattegat, men jeg har sejlet her i 30 år, og det er første gang, jeg møder en pukkelhval. Det er helt vildt, siger Brian Møller Nielsen til TV2 Østjylland.

At der er tale om netop en pukkelhval bekraefter havbiolog Bo Skaarup fra Naturhisto­risk Museum og hvaleksper­t Carl Kinze.

– At vi ser pukkelhval­er i Danmark er ikke så usaedvanli­gt som tidligere, bestanden er stigende, siger Bo Skaarup til TV2 Østjylland.

I går blev den ifølge DR spottet i Øresund taet på Dragør.

På en video fra Dansk Sørednings­selskab kan man se det store dyr dukke op af vandet flere gange for at puste ud, inden den dykker igen, skriver dr.dk.

Udover den større bestand er der ifølge hvaleksper­terne også andre årsager til, at pukkelhval­en har fundet vej til Danmark.

– Tidligere var det oftest, fordi hvalerne havde forvildet sig op på vores kanter, men nu ser vi, at de unge hanner keder sig og svømmer hen, hvor de kan spise sig store og fede. I Kattegat hygger den her hval sig sikkert med hornfisk, sild og makrel, siger Bo Skaarup.

Ifølge ham er pukkelhval­er set så langt nordpå som ved de finske kyster. Og det er ikke utaenkelig­t, at denne hval ikke sådan foreløbig driver videre.

– På et tidspunkt bliver det måske for trivielt med de samme typer fisk, men ellers tror jeg, at den her hval har det fint i de danske farvande, lyder det fra havbiologe­n.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? En pukkelhval er observeret i Øresund.
FOTO: ALL OVER PRESS En pukkelhval er observeret i Øresund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark