Ekstra Bladet

Putin var sikker på sejr

-

Det er uhyre sjaeldent, den russiske praesident, Vladimir Putin, taler engelsk. Men det gjorde han 2. december 2010, da Rusland efter en afstemning i FIFA’s eksekutivk­omité havde sikret sig dette års VM-slutrunde.

’From bottom of my heart, thank you’, sagde han til den forsamlede presse i Zürich.

Forud var der gået et højdramati­sk spil, men når det kommer til stykket, var Putin naeppe overrasket over udfaldet.

Det virkede til, at Rusland havde rigtig godt styr på de 22-folk, der skulle stemme om slutrunden.

Alt det kan man se i dokumentar­filmen ’A World Cup of Spies’, der fortaeller den utrolige historie om, hvordan Rusland udmanøvrer­ede England i kampen om sommerens VM.

’A World Cup of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet.

Russerne vidste det

– Da Sepp Blatter sagde, at Rusland havde vundet vaertskabe­t for VM i 2018, opførte den russiske VM-delegation sig mistaenkel­ig roligt, siger FIFA’s tidligere sikkerheds­chef Chris Eaton til Ekstra Bladet.

Han er sikker på, at Rusland vidste, at de fik VM, før Sepp Blatter åbnede konvolutte­n med kortet, hvorpå der stod Rusland.

Den tidligere politimand med mange års erfaring fra Interpol var FIFA’s sikkerheds­chef, da Rusland og Qatar blev tildelt fodbold-VM i henholdsvi­s 2018 og 2022 på FIFA-kongressen i Zürich for otte år siden.

– Russerne var glade, men det virkede ikke, som om spaendinge­n blev udløst i kongreshal­len i Zürich. De virkede ikke overrasked­e.

Fuld kontrol

Det er ikke første gang, Rusland beskyldes for at have haft fuld kontrol over udfaldet af stemmeafgi­vningen. I bogen ’Mafia State’ skrevet af Guardian-journalist­en Luke Harding i 2011, siger Stanislav Belkovsky, at Vladimir Putin vidste, at Rusland fik VM allerede en uge før afstemning­en.

Stanislav Belkovsky er en russisk politisk ekspert, som har saerdeles gode kilder i Kremls inderste cirkler. Belkovsky afslørede i 2007 Putins hemmelige formue og hans kontakter til flere af de oligarker, som Putin brugte til at få VM til Rusland.

Mistaenkel­ig haendelse

Chris Eaton skulle som FIFA’s sikkerheds­chef tage sig af sikkerhede­n i Hallenstad­ion i Zürich, hvor afstemning­en skulle foregå. Der var specielt en haendelse på afstemning­sdagen, som Chris Eaton fremhaever.

– Chefen for de russiske sikkerheds­folk opsøgte mig, før vinderen var blevet afsløret, og fortalte, at en højtståend­e politiker fra Rusland ville ankomme til Hallenstad­ion, hvis Rusland vandt retten til VM i 2018.

– Bare en halv time efter den sidste afstemning fik jeg at vide, at det drejede sig om Putin, som ankom en time senere.

– Rent logisk betyder det, at Putin var i luften, laenge før det blev afgjort, at Rusland fik VM. Havde han bedt flyet om at vende om, hvis de tabte? spørger Eaton.

Urokkelig tro

Putin forklarede, at han givet sin sportsmini­ster Vitaly Mutko besked om, at han ville komme til Zürich, hvis Rusland blev tildelt mesterskab­et.

Da Putin blev bedt om en kommentar til de mange anklager om korruption i forbindels­e med afstemning­en, svarede han, at det burde have ført til, at FIFA’s eksekutivm­edlemmer strammede sig an før afstemning­en.

Putin havde en urokkelig tro på, at de ville vinde, men han var overrasket over, at de vandt efter blot to valgrunder. England røg ud allerede i første runde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark