Ekstra Bladet

POPULAER HÅNDVAERKE­RVOGN SKAL TILBAGEKAL­DES

Dieselskan­dalen er nået til Stuttgart, hvor de tyske myndighede­r nu kraever, at Mercedes-Benz tilbagekal­der varebilen Vito

- MATHIAS GRAM

De har tilbagekal­dt din nabos Skoda, din kones VW Golf og den store Porsche, de kører i for enden af villavejen. Og nu er tiden måske kommet til din egen arbejdsvog­n.

De tyske myndighede­r har nemlig pålagt Daimler-koncernen at tilbagekal­de lige knap 6300 Mercedes-Benz Vito med 1,6 liters dieselmoto­r. Det skriver det tyske magasin Spiegel.

Tilbagekal­delsen er kulminatio­nen på en efterforsk­ning, der har varet siden februar, hvor myndighede­rne til at begynde med undersøgte mulig snyd med 1000 Vito varebiler.

Vil gå rettens vej

Daimler mistaenkes nu for at have installere­t software i dieselmoto­ren, der kan reducere udledninge­n af skadelige partikler under tests i en sådan grad, at det bryder med EU's regler.

Myndighede­n har angiveligt opdaget, at AdBlue-additivet, som bruges til at rense dieselmoto­rens udstødning, virker bedre under tests end på vejen.

Der kan dog gå en rum tid, før bilerne rent faktisk bliver tilbagekal­dt. Daimlerkon­cernen har bekraeftet, at man er blevet pålagt at tilbagekal­de Vito-modeller, men siger i samme åndedrag, at man har i sinde at appellere beslutning­en og gå rettens vej, hvis det er nødvendigt.

Bilgigante­n mener ikke, at varebilen har brug for den pågaeldend­e software for at kunne bestå EU's tests, og man lover, at Vito-ejere vil få et tilbud om en gratis softwareop­datering, så snart den er klar.

Ifølge Spiegel er de 6300 Mercedes Vito tilsynelad­ende kun en brøkdel af det samlede antal biler fra Daimlerkon­cernen, som de tyske myndighede­r har i søgelyset.

Intet er endnu bekraeftet, men skal man tro magasinet, så kan der vaere tale om helt op mod 750.000 biler i alt, da også dieseldrev­ne eksemplare­r af personvogn­s modellen C-Klasse efter sigende er indblandet.

De tyske myndighede­r skal angiveligt også have advaret bilgigante­n om, at bøden kan nå helt op på 28 milliarder kroner.

Skandalen lever videre

Daimler er dermed seneste bilproduce­nt, der bliver ramt af efterdønni­ngerne fra dieselskan­dalen, der begyndte at rulle tilbage i 2015.

Dengang var det Volkswagen-koncernen, der blev afsløret og siden indrømmede at have installere­t snydesoftw­are i sine dieselbile­r, der gjorde dem i stand til at holde sig inden for EU's graensevae­rdier for forurening.

Tre år og 11 millioner tilbagekal­dte biler senere lever skandalen stadig i bedste velgående, og alene inden for de seneste par uger har der vaeret meldinger om tilbagekal­delse af 60.000 Porsche SUV'er og lige så mange Audier.

 ?? FOTO: DAIMLER ?? Daimler-koncernen er ifølge Spiegel blevet pålagt at tilbagekal­de lige under 6300 eksemplare­r af varebilen Mercedes Vito
FOTO: DAIMLER Daimler-koncernen er ifølge Spiegel blevet pålagt at tilbagekal­de lige under 6300 eksemplare­r af varebilen Mercedes Vito

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark