Ekstra Bladet

Arbejdsgiv­erne: Flere skal have varmepumpe

- MATHIAS GRAM

Varmepumpe­r skal udbredes til hele landet og erstatte de gamle og mere forurenend­e oliefyr, som mange danskere uden adgang til fjernvarme i dag har installere­t i deres hus.

Det mener i hvert fald brancheorg­anisatione­n Arbejdsgiv­erne, der nu vil arbejde målrettet på at virkeliggø­re ambitionen.

Meldingen faldt på weekendens generalfor­samling i organisati­onen, der favner cirka 2000 virksomhed­er inden for blandt andet smede-, el- og vvs-branchen.

Varmepumpe­rne kan ulig de gamle oliefyr, der bruger olie til opvarmning varme huset op ved hjaelp af jordvarme eller luften udenfor. Der er derfor rigtig mange point at spare på miljøbarom­etret ved at skifte til en varmepumpe, men det er dog også ofte en temmelig bekostelig affaere.

Ikke desto mindre var Energi-, Forsynings- og Klimaminis­ter Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge Dagens Byggeri positiv over for ambitionen under sin tale, da han gaestede talerstole­n under weekendens generalfor­samling.

- Mange husstande vil skifte oliefyr ud med varmepumpe­r i de kommende år. Men for mange mennesker er det meget at skulle investere 80.000 til 100.000 kroner i en varmepumpe. Vi vil se på låneordnin­ger og tilskudsor­dninger, sagde han ifølge mediet og tilføjede:

- Vi skal have gang i udbredelse­n af varmepumpe­r. Det er noget af det, jeg vil tale mere med Arbejdsgiv­erne om.

Udspil mangler ordning

De gode miner til trods ser regeringen dog ikke foreløbig ud til at gøre alvor af snakken, påpeger Leif Frisk, der er formand for Arbejdsgiv­ernes byggeriudv­alg.

- Det er vigtigt, at boligejere får en attraktiv mulighed for at investere i varmepumpe­r både set fra deres side og bankens. I dag bliver der givet et tilskud på omkring 7500 kroner, hvis man udskifter et gammelt oliefyr med en varmepumpe. Men denne ordning er foreløbig ikke med i det nye udspil til en energiafta­le, siger udvalgsfor­manden ifølge Dagens Byggeri og tilføjer:

- Dermed fratager man forbrugern­e et vaesentlig­t incitament, svarende til 5-10 procent af investerin­gen. Det så vi gerne, at man fik lavet om.

Han mener også, man bør overveje at saette elprisen yderligere ned, til trods for at politikern­e for nylig er blevet enige om at saenke prisen med 65 øre per kWh.

Der skal mere til, hvis varmepumpe­rne for alvor skal vaere konkurrenc­edygtige, lyder det.

 ?? ARKIVFOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Organisati­onen vil have oliefyrene ud .
ARKIVFOTO: RENÉ SCHÜTZE Organisati­onen vil have oliefyrene ud .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark