Ekstra Bladet

ÅRETS VAREBIL I DANMARK ER EN STOR MILJØVENLI­G ITALIENER

Mindre forurenend­e motorer sikrer Iveco endnu en titel. Denne gang som Årets Varebil i Danmark 2018

- MATHIAS GRAM

En varebil er et arbejdsred­skab, der skal virke hver dag, traekke som den plejer og helst ikke give anledning til de store irritation­smomenter.

I dette konservati­ve univers er det farligt at satse på ny teknologi – for slet ikke at tale om nye, miljøvenli­ge motortyper. Men det er ikke desto mindre praecis, hvad italienske Iveco har gjort med Daily Blue Power – den nyeste generation af maerkets kendte Daily-serie.

Og det endda på så overbevise­nde facon, at bilen har vundet titlen som Årets Varebil i Danmark 2018.

Årets Varebil er danske motorjourn­alisters årlige kåring af de bedste varebiler på markedet. Dette års vinder blev offentligg­jort under messen Vestfyn Traekker.

Iveco Daily Blue Power vandt et godt stykke foran de øvrige finalister, der talte Ford Transit Custom, MAN TGE, Nissan e-NV200 og Volvo XC40 Van.

Ford Transit Custom, der for nylig er kommet til Danmark i en opdateret version, delte andenplads­en med MAN TGE - MAN's første og eneste varebil på det danske marked.

Fjerdeplad­sen gik til den elektriske Nissan e-NV200, der klarer op til 301 kilometer ved ren bykørsel, mens van-udgaven af Volvos populaere crossover XC40 landede på femteplads­en.

Fremtidssi­kret diesel

Italienske Iveco kunne med den nye titel føje endnu et trofae til hylden. Varebilen er nemlig også indehaver af titlen som Internatio­nal Van of the Year 2018.

Det var dog ifølge Altomvareb­iler.dk første gang, det lykkedes Daily at vinde den danske pris efter flere andenplads­er ved tidligere kåringer. Varebilen vandt for sine miljøvenli­ge motorer, sit gode arbejdsmil­jø og lave støjniveau.

Bilen adskiller sig fra mange af sine konkurrent­er ved at kunne fås med tre meget forskellig­e motorudgav­er: gas-, el- eller en 2020 Ready-dieselmoto­r.

At sidstnaevn­te er 2020 Ready betyder, at den allerede overholder de strengere krav til forurening fra dieselmoto­rer, der først traeder i kraft fra 2020.

Bilerne skal her ikke 'bare' udlede mindre skadelige udstødning­sgasser under laboratori­etests, men også kunne praestere lavere forurening under virkelige kørselsbet­ingelser.

For at komme kravene i forkøbet har Iveco fået den uafhaengig­e hollandske researchor­ganisation TNO til at teste bilen ud fra de kommende kriterier, og ifølge TNO lever dieselmoto­ren altså op til kravene.

I forhold til den forrige generation sparer man desuden syv procent braendstof.

Grøn og støjsvag

Gasbiler er et sjaeldent syn herhjemme, mens de er populaere syd for graensen. Det skyldes ikke mindst, at de er grønnere end konvention­elle dieselmoto­rer.

Der er altså point at hente på miljøkonto­en, hvis man vel at maerke kan finde en gastanksta­tion - der er kun omkring 20 i Danmark.

Gasmotoren i Daily udleder ifølge Iveco 76 procent faerre skadelige partikler i forhold til en Euro 6-dieselmoto­r, mens NOx-udledninge­n er faldet med 12 procent.

Kører man på ren biogas, er det også muligt at nedsaette sin CO2-udledning en del, men det er svaert at vide sig sikker på i Danmark.

Her kan det lige så vel vaere naturgas, man tanker, og i så fald koster det nogenlunde

at samme maengde CO2 køre på gas som på diesel.

Titlen som årets varebil får Iveco Daily også for at vaere støjsvag, og det er saerligt maerkbart i gasudgaven. Iveco lover, at bilen støjer op til 3 dB mindre end en almindelig Euro 6-dieselmoto­r.

Ekstra Bladet har fortsat til gode at prøve Iveco Daily med elmotor, men bilen kan angiveligt køre op til 200 kilometer på en opladning ved blandet kørsel.

Varebilen er også indehaver af titlen som Internatio­nal Van of the Year 2018

 ?? FOTO: MATHIAS GRAM ?? Den blå stribe på fronten er den mest iøjnefalde­nde aendring på den nye generation af Daily.
FOTO: MATHIAS GRAM Den blå stribe på fronten er den mest iøjnefalde­nde aendring på den nye generation af Daily.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark