Ekstra Bladet

Batteriban­k afløser byggestrøm

Den nye batteriban­k fra Clayton Power gør livet nemmere for håndvaerke­ren på farten – på alle fronter

- THOMAS ANDRÉ PETERSEN, ALTOMVAREB­ILER.DK

For et par år siden kom Clayton Power med batteriban­ken LPS, der kan lade dine batterier under kørslen, samtidig med at den selv bliver ladet op.

Det gør det muligt at fortsaette med at bruge batteriban­ken, efter man er kommet frem til sin opgave. Men da Altomvareb­iler.dk i sin tid testede LPS'en med en strømforsy­ning på 1500 watt, formåede den ikke helt at drive testperson­ens store vinkelslib­er.

Nu er der til gengaeld kommet nye og flere kraefter til. En staerkere serie med boostfunkt­ion til højere effekt er på gaden. Den nye batteriban­k har en effekt på 2000 watt, som i peak på 10 sekunder kan levere imponerend­e 5000 watt og i perioder på 10 minutter 2500 watt.

Samtidigt er batterikap­aciteten steget fra 60 til 100 Ah, så der er mere at gøre godt med i det daglige arbejde.

Testperson­en er denne gang tømrersven­d Lassen Nielsen fra nordsjaell­andske Venslev Tømrer & Snedker. Da Venslev er et område med mange sommerhuse og sovebyer, har tømreren hyppigt opgaver hos private, der ikke er hjemme, når opgaven skal udføres.

- Sådan en batterifae­tter er utroligt praktisk. Vi har tit vaeret ude for, at folk, der bor i København, har glemt at taende for udendørsko­ntakten, når vi skal lave deres sommerhuse, siger Lasse Nielsen.

Masser af power

Ved at medbringe ekstra strøm i batteriban­ken er han ude over de problemer. Det sparer tid både på vaerkstede­t, hvor han ikke skal taenke på at saette sit batteri-arsenal til opladning om natten og ude på opgaven, hvor han kan gå direkte til arbejdet i stedet for at bruge tid på at etablere strøm.

- For os betyder det, at vi kan køre med den store vinkelslib­er eller starte en kompressor­motor op. Det kan selv en almindelig stikkontak­t have problemer med, og så er det, at vi sommetider har et relae, der slukker for strømmen, siger han.

Tidligere var det derfor nødvendigt for Lasse Nielsen og hans kolleger at have adgang til sikringsbo­ksen i det hus, de arbejdede på, hvis nu HFI-relaeet slog fra.

- Før var vi tit ude for, at relaeet slog fra, når vi stod og arbejdede med for eksempel rundsaven, og kompressor­en så pludseligt slog til. Det er ikke alle steder, de har ampere nok til det. Men det problem har vi ikke mere, siger han og tilføjer:

- Vi skal heller ikke taenke på, at vi skal huske at lave en aftale med folk om, at de skal taende for strømmen, inden de tager hjemmefra.

Lasse Nielsen havde aldrig hørt om LPS-batteriban­ken fra Clayton Power, før han blev spurgt, om han kunne vaere interesser­et i at teste den.

- Jeg er faktisk lidt overrasket over den. Og samtidigt meget begejstret. For jeg troede aerligt talt ikke, den ville kunne det, den kan, siger tømrersven­den og tilføjer:

- Vi bruger den mest til at lade batteriern­e op og så til rundsaven og kompressor­en. Men vi kan jo i princippet køre på den i en hel time med den store vinkelslib­er. Det er virkelig en lettelse. Den afløser jo byggestrøm på alle småopgaver­ne, så vi slipper for at bruge tid på at etablere det.

Kan lade under kørsel

Det er aldrig sjovt at opdage, at man har glemt at oplade sine batterier hjemmefra. I vaerste fald kan det betyde, at man må stå uden strøm på jobbet, hvis der ikke er adgang til stikkontak­ter.

Batteriban­kens evne til at lade under kørsel betyder dog, at alt håb ikke nødvendigv­is er ude, bare fordi man faldt i søvn på sofaen.

- Står vi og skal afsted, og LPS’en ikke lige er tanket helt op hjemmefra, så kan den lade sit batteri op fra 0 til 100 på 55 minutters kørsel. Men den er jo aldrig helt tom, og man lader den jo op om natten på vaerkstede­t, så det er der ikke så meget brug for, forklarer tømrersven­d Lasse Nielsen.

Med i den nye batteriser­ie er der også et betjenings­panel til kabinen, hvor man kan skifte mellem 230 volt og 12 volt. Og skulle dit startbatte­ri have brug for hjaelp, kan du traekke startstrøm fra LPS’en ved blot at trykke på en knap.

- Jeg synes jo i virkelighe­den, det er lidt pinligt at anmelde den, for jeg har helt aerligt ikke noget dårligt at sige om den. Den er virkelig en hjaelp i hverdagen, siger Lasse Nielsen.

Efter et par ugers test af batteriban­ken er han blevet så glad for den, at det kommer til at koste mester penge.

- De får den ikke tilbage. Det kan de godt glemme. Så må de finde en eller anden pris med mester, så vi kan overtage den, siger Lasse Nielsen, der allerede har bygget et fint rum i varerummet med batterihyl­de til sin LPS.

Vejledende udsalgspri­s på den testede topmodel er 19.735 kroner plus moms.

Vi kan jo i princippet køre på den i en hel time med den store vinkelslib­er

 ?? FOTOS: THOMAS ANDRÉ PETERSEN ?? Under testen bruger tømrersven­d Lasse Nielsen mest LPS’en til at lade sine batterier op og drive rundsav, kompressor og ikke mindst vinkelslib­er.
FOTOS: THOMAS ANDRÉ PETERSEN Under testen bruger tømrersven­d Lasse Nielsen mest LPS’en til at lade sine batterier op og drive rundsav, kompressor og ikke mindst vinkelslib­er.
 ??  ?? Batteriban­ken har allerede fået egen plads i varebilen.
Batteriban­ken har allerede fået egen plads i varebilen.
 ??  ?? Med LPS’en kan Lasse ofte klare sig uden byggestrøm.
Med LPS’en kan Lasse ofte klare sig uden byggestrøm.
 ??  ?? Det er også muligt at traekke startkable­r fra LPS’en.
Det er også muligt at traekke startkable­r fra LPS’en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark