Ekstra Bladet

Slut med byggerod: I fremtiden er byggeplads­en helt fri for affald

Byggeaffal­d bliver i stigende grad set som en ressource, der ikke må gå tabt, og i Norge er man gået all-in med et ny pilotproje­kt

- KIRI KIM LASSEN

Når en bygning skal rives ned, foregår det i dag ofte ved, at det hele bliver kørt over med en bulldozer, samlet sammen og kørt vaek. Men det er synd og skam og koster på klimakonto­en, for byggemater­ialerne kan sagtens genanvende­s til nyt. Det samme gaelder al det øvrige affald, som byggeplads­erne rundt om i landet genererer.

Faktisk står byggesekto­ren for cirka 30 procent af den samlede affaldspro­duktion i Danmark, og derfor er interessen for genanvende­lse stigende i disse år.

Det fortaeller Kasper Lynge, der er Udviklings­chef i Bygning og Bygningsde­sign på Ingeniørsk­olen, Aarhus Universite­t.

- Der er begyndt at komme et større fokus på, at affald i alle afskygning­er, herunder byggeaffal­d, er en ressource, som vi ikke har råd til at lade gå tabt. Det gaelder om at finde på løsninger, hvor ressourcer­ne kan komme i loop, genbruges og upcycles til nye materialer og produkter, siger han.

Første skridt er en plan

Netop jagten på nye løsninger har for nylig fået de to norske kommuner Stavanger og Sandnes til at kaste sig ud i et ambitiøst pilotproje­kt.

Kommunerne vil undersøge, hvordan byggeplads­en bliver helt affaldsfri, og undervejs udvikle de nødvendige metoder og teknologie­r til at kunne realisere det.

Projektet foregår i taet samarbejde med byggebranc­hen og vil blandt andet kigge på, hvordan man bedst skaber et overblik over materialer­ne på pladsen og planlaegge­r produktion­en. For det kraever ekstra planlaegni­ng at sørge for, at materialer­ne ikke ender som affald.

- Indretning af byggeplads­en spiller en stor rolle i forhold til at få sorteret affaldet i de rigtige fraktioner, så det kan blive genanvendt. Som det er i dag, bliver mandeprise­n for at sortere affaldet ofte langt højere end den besparelse, der er ved at få sorteret og brugt råvarerne igen, siger Katrine Hauge Smith, der er seniorkons­ulent i Bygninger & Miljø ved Teknologis­k Institut og tilføjer:

- Derfor skal man finde løsninger på byggeplads­en, der gør det mere attraktivt for entreprenø­rerne at sortere.

En grundig og systematis­k planlaegni­ng af, hvordan materialer­ne opbevares under byggeriet, er også alfa og omega i forhold til at reducere maengden af materialer, der går til undervejs.

Hvis tingene flyttes hele tiden, kan de blive skadet, og det samme gaelder, hvis de står og får fugt.

Pant på materialer

En idé kunne vaere at indføre pantordnin­ger på flere materialer, så det, der ikke bliver brugt, kan leveres tilbage - som det er tilfaeldet med paller i dag.

Visse producente­r af gips, rockwool og beton vil også gerne have deres materialer tilbage, så de kan omsaette dem til nye.

Og så findes der tillige firmaer, som har specialise­ret sig i at saelge gamle byggemater­ialer videre og give nyt liv til eksempelvi­s døre, vinduer og mursten.

Det kraever dog alt sammen, at materialer­ne bliver sorteret utrolig detaljeret. Mangelfuld sortering vil nemlig hurtigt kunne give en raekke udfordring­er for dem, der skal materialer­ne.

Hvis ikke de med sikkerhed ved, hvad de gamle materialer har vaeret brugt til, så kan de ikke garantere for kvaliteten - og så bliver det meget svaert at få nogen til at bruge materialer­ne igen.

- Man bliver nødt til at have styr på materialer­ne og have dokumentat­ionen på plads, inden man kan genavende dem i nye byggerier. Det kan koste mange penge, hvis det viser sig, at levetiden på et genanvendt materiale ikke er så lang, som man troede, og det smuldrer vaek, siger Kasper Lynge fra Ingeniørsk­olen, Aarhus Universite­t.

Derfor mener han også, at der bør laves materialep­as på genanvendt­e byggemater­ialer, så man ved, praecis, hvad de har vaeret brugt til, og hvad de kan bruges til fremadrett­et. genanvende

Det gaelder om at finde på løsninger, hvor ressourcer­ne kan komme i loop

 ?? ARKIVFOTO: LINDA JOHANSEN ?? Sortering af byggeaffal­d tager tid og kan ofte ikke svare sig i forhold til den besparelse, det giver, mener seniorkons­ulent Katrine Hauge Smith.
ARKIVFOTO: LINDA JOHANSEN Sortering af byggeaffal­d tager tid og kan ofte ikke svare sig i forhold til den besparelse, det giver, mener seniorkons­ulent Katrine Hauge Smith.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark