Ekstra Bladet

GAMMEL SKORSTEN FÅR NYT LIV I SYDHAVNS GENBRUGSST­ATION

Den kommende genbrugsst­ation i Københavns Sydhavn bliver blandt andet bygget af de knuste rester af Amagervaer­kets gamle skorsten

- MATHIAS GLISTRUP

Det lyder sådan set fornuftigt nok, når man siger det: En genbrugsst­ation skal selvfølgel­ig bygges med genbrugsbe­ton. Men det er faktisk første gang i Danmark, den ambition bliver til virkelighe­d.

Det sker, når en stor, ny genbrugsst­ation skal bygges i Københavns Sydhavn. Stationen, der er tegnet af Bjarke Ingels Group, bliver udformet som et ottetal, der ligner, det er gravet ned i jorden.

Og støttemure­n omkring anlaegget bliver bygget af resterne fra en af Amagervaer­kets gamle skorstene.

Al stenfrakti­onen i murens beton vil vaere udskiftet med knuste sten fra skorstenen, der indtil for nylig tårnede 150 meter op over Amager. Dermed er projektet med til at skubbe graenserne for, hvor stor en del af materialer­ne fra byggebranc­hen, man kan genanvende.

- Det er et ambitiøst projekt, der rykker graenserne for, hvad vi kan med genbrugsbe­ton. Udviklinge­n inden for cirkulaert byggeri er meget spaendende, og vi vil gerne vaere med til at skubbe til den udvikling, siger Thomas Nielsen, der er chef for anlaegsafd­elingen i entreprenø­rfirmaet Züblin, til BygTek.dk og tilføjer:

- Standarden for genbrugsbe­ton er i dag på omkring 20 procent, men i dette projekt er vi helt oppe og bruge 40 procent genbrugsma­terialer. Det er desuden første gang i Danmark, at der anvendes genbrugsbe­ton i aggressiv miljøklass­e (beton til udendørs byggeri, red.).

Strenge miljøkrav

Arbejdet med at pille den gamle skorsten ned gik så småt i gang i begyndelse­n af året. Her hejste et nedrivning­sfirma fra Randers en gravemaski­ne op på toppen af skorstenen, hvorfra den stille og roligt kunne gå i gang med at pille stykker af fra toppen og ned.

Forud for nedrivning­sarbejdet skulle stenene dog både renses og klargøres for at leve op til de nødvendige miljøstand­arder. Alene arbejdet med at fjerne malingen fra den 4500 kvadratmet­er store skorsten tog tre måneder, men var nødvendigt på grund af malingens indhold af tungmetall­er.

Og lige netop forurening­en har vaeret en vigtig faktor i et byggeproje­kt med miljøudsyn, siger Theis Rasmussen, som er projektled­er i Amager Ressource Center, der opfører stationen.

- Den største udfordring er at holde materialet pinligt rent gennem hele processen. Det er sindssygt vigtigt at alle led i processen respektere­r, at det skal vaere et helt rent materiale, hvis det skal kunne genbruges, siger han til Ingeniøren.

Det nye anlaeg skal efter planen stå faerdigt i december 2018.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark