Ekstra Bladet

Vejen til vandhanen

Det fosser ud af hanerne i sommervarm­en. Men det er ikke alt, de dyre dråber bliver brugt til, der er lige nødvendigt

- LASSE MIKKELSEN FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN lm@eb.dk

Flere steder rundt om i landet melder vandvaerke­rne om øget forbrug blandt danskerne.

Solen og tørken har ramt Danmark, og det har fået vandforbru­get til at stige. I søndags var vandforbru­get så voldsomt, at flere vandvaerke­r havde svaert ved at følge med danskernes forbrug.

I den sjaellands­ke by Solrød leverer man vand til 18.000 borgere, men varmen gør, at vandvaerke­t pumper 30 til 40 procent mere vand ud end normalt, og det kan maerkes, selvom man egentlig har kapacitet til at levere vand til 25.000 borgere.

Totalt tåbeligt

Ekstra Bladet er taget en tur til den østsjaella­ndske by ved Køge Bugt, hvor driftschef­en på vandvaerke­t, Hans Odder, viser os rundt blandt øredøvende larm fra vand og pumper.

Han forklarer, at det ikke er, fordi tørsten skal slukkes, eller poolen skal fyldes op, at pumperne på vandvaerke­t arbejder på højtryk

– Det er på grund af folk, der vander graesplaen­en, fordi den skal vaere grøn, og det bruger rigtig meget

Det er totalt tåbeligt.

– Graesplaen­en begynder at blive grønnere, mindre end et døgn efter der er kommet vand. Den går bare i dvale og bliver gul, men når den så får vand, så kommer den igen.

Masser af vand

vand. Brancheorg­anisatione­n Danske Vandvaerke­r er ikke helt i samme båd som vandvaerke­rne.

Tidligere har pressemeda­rbejder hos Danske Vandvaerke­r Dorthe G. Rasmussen fortalt til Ekstra Bladet, at der ikke er nogen grund til at spare på vandet, da der er masser af vand i den danske undergrund.

Men det er ikke det, der er problemet, lyder det fra Hans Odder, da han gennemgår processen, fra vandet kommer ind på vandvaerke­t, til det ender hos forbrugern­e.

– Det, der sker, hvis vi begynder at køre hårdt på vores boringer for at følge med, er, at vi mishandler dem. Hvis vi bare følger med i folks forbrug, så ødelaegger vi vores boringer. Det kan betyde, at vi senere hen begynder at få vand af dårligere kvalitet.

– Kan man ikke bare lave andre boringer?

– Man kan godt lave andre boringer, men det skal folk også betale for. Det koster en 600.000-800.000 kroner plus det løse, og det kommer på borgernes vandregnin­g.

Vaerre end juleaften

Selvom der er pres på vandvaerke­rne, så er det ikke lige så slemt som i den sydafrikan­ske storby Cape Town, som er taet på at løbe helt tør for vand.

Men det tryk, der er på vandvaerke­rne i denne tid, er langt større end de normalt hårdeste perioder.

– Vi pumper normalt 2100 kubikmeter vand ud på et døgn, når der er pres på.

– Sidst, vi havde et rigtig stort forbrug, var juleaften, hvor alle skal skylle fedtet af fade og tallerkene­r med masser af varmt vand. Der blev der brugt meget vand, og der var vi oppe på 2200 kubikmeter vand på et døgn.

Hårdere end hårdt

– I søndags, hvor vi oven i købet havde taget nogle forholdsre­gler og lagt de små landsbyer over på et nabovandva­erk, så vi kunne pumpe lidt mindre, der pumpede vi 2834 kubikmeter ud. Så det er 800 kubikmeter mere, end når vi ellers har et hårdt forbrug. 99 procent af det vand, der ender hos forbrugern­e i Danmark, er hentet op fra undergrund­en ved hjaelp af boringer.

Når boringen er i drift, bliver grundvande­t automatisk sendt til vandvaerke­t, når der er behov for at lave nyt drikkevand.

På vandvaerke­t bliver grundvande­t behandlet, inden det kommer ud til forbrugern­e. Her fjerner man typisk stoffer som jern, mangan, svovlbrint­e og metan.

Når vandet er blevet behandlet på vandvaerke­t, skal det sendes ud til forbrugern­e. Det sker gennem rør, der er gravet ned i jorden.

Når du eller din familie åbner for vandhanen, kommer vandet ud med en vis fart. Hvor hurtigt vandet kommer ud, afhaenger af, hvor meget tryk der er på vandet.

Hvis vi bare følger med i folks forbrug, så ødelaegger vi vores boringer

Kilde: www.vandetsvej.dk

 ??  ?? Når der er helt fyldt i kaelderen, er den daekket af to en halv meter vand, som er klart til at sendes ud til borgerne i Solrød, men når forbruget stiger, falder vandstande­n, da det er svaert for pumperne at følge med.
Når der er helt fyldt i kaelderen, er den daekket af to en halv meter vand, som er klart til at sendes ud til borgerne i Solrød, men når forbruget stiger, falder vandstande­n, da det er svaert for pumperne at følge med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark