Ekstra Bladet

Tvunget til at gå med tørklaede som barn

INDFØR EN ALDERSGRAE­NSE: Anahita Malakians mener ikke, at små piger skal vaere iført tørklaede

- CAROLINE CLANTE FOTO: JONAS OLUFSON ccl@eb.dk

Da den dengang seksårige Anahita Malakians skulle starte i skole i Iran, blev hun iført en grå skoleunifo­rm. Sammen med den grå kjole fik hun ligeledes et lyst tørklaede, som hun skulle tage på hovedet.

Den lille pige, som havde gået med sit lange mørke hår haengende løst, skulle pludselig til at pakke det vaek.

– Jeg husker ikke, hvordan det var at tage det på første gang. Men jeg har undret mig over det mange gange siden. Hvorfor skal små piger, der endnu er børn, daekke sig til, siger den nu voksne Anahita, som i dag er medlem af partiet Venstre, til Ekstra Bladet.

Pigeskole

Hun gik på en ren pigeskole i Iran, og en gang imellem fik de lov til at tage tørklaedet af, hvis det blev for varmt i klasseloka­let.

– Men hvis der kom nogle maend i lokalet, så skulle vi skynde os at tage det på igen, for taenk, hvis man nu så en seksårig pige med løst hår. Det ville jo vaere forfaerdel­igt, siger hun ironisk.

Fratager dem barndommen

Da Anahita fyldte otte, flygtede familien til Danmark. Her startede hun i skole og skulle ikke gå med tørklaede. Hendes familie er ikke muslimer.

– Jeg fik lov til at vaere barn i Danmark, og jeg blev ikke påduttet et symbol, lyder det fra den voksne kvinde i dag.

Hun mener ikke, at små piger skal have tørklaede på, og at man bør fastsaette en aldersgrae­nse for, hvornår det er lovligt.

– Årsagen til, at man tager det på, er at skjule pigernes skønhed. Men hvilken skønhed skal en seksårig skjule, siger hun.

– Man putter et teologisk tørklaede på i barndommen, som i virkelighe­den er møntet på voksne. Man fratager børn muligheden for at få en barndom og en ungdom, fordi tørklaedet symboliser­er noget, som jeg mener, at små børn ikke skal tvinges til at forholde sig til.

– Derfor bør man saette en aldersgrae­nse. Jeg taenker, at piger ikke må baere tørklaede før den seksuelle lavalder, lyder det fra politikere­n.

– Men altså hvis nu pigerne selv vil, skal de så ikke have lov til det?

– Der er visse ting, som børn ikke skal vaelge selv. Der er nogle ting, de ikke er klar over. Mine børn vil også gerne spise slik hver aften, men det får de jo ikke lov til, lyder det fra politikere­n.

– Men man kan vel ikke sammenlign­e et tørklaede med slik? Slik påvirker jo barnets sundhed.

– Nej, men så makeup. Jeg ville også sige nej til, at min lille datter går med makeup, for hun skal ikke ligne en voksen. Det samme gør man, når børn får et tørklaede på. Så gør man dem til små voksne, og det skal de ikke vaere, siger hun.

 ??  ?? Håret måtte ikke ses
Anahita Malakians skulle baere tørklaede i skolen som lille pige i Iran, også selvom hendes foraeldre ikke var religiøse.
Håret måtte ikke ses Anahita Malakians skulle baere tørklaede i skolen som lille pige i Iran, også selvom hendes foraeldre ikke var religiøse.
 ?? PRIVATFOTO ?? Lille Anahita omviklet med tørklaede.
PRIVATFOTO Lille Anahita omviklet med tørklaede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark