Ekstra Bladet

AEgtepar smed 27 kilo på ti måneder - uden traening

Jan og Majbrit Petersson havde prøvet alt inden for besynderli­ge kure. Efter en ferie besluttede de, at nu skulle der ske noget

- KLARA HAUBERG HANSEN

For snart to år siden sad Jan Petersson, 60, med sin kone Majbrit, 60, og kiggede på deres nyeste feriebille­der. De to havde vaeret på en tur til Østrig og nydt vejret, hinandens selskab og campingvog­nen.

Men billederne skabte ikke samme glaede, som feriebille­derne ellers altid gjorde. I stedet så de kun maver, der bulede de forkerte steder. Både Jan og Majbrit vidste, at nu var det nu. Ikke dagen eller ugen efter.

– Det var altså ikke sjovt at se de billeder. Jeg taenkte bare ’ej nu skal det stoppe!’, lyder det fra Jan, der bliver støttet af sin kone, der heller ikke brød sig om synet.

Første skridt

En af dagene efter ser de to et opslag i den lokale ugeavis for en kostvejled­er. Det blev første skridt for aegteparre­t i deres vej mod vaegttabet.

– Vi skulle simpelthen til at tage os sammen, og det var helt tilfaeldig­t, at vi lige så opslaget i avisen, men der skulle ske noget, og så var det ligegyldig­t, hvor laenge vi ville vaere om det, fortaeller Majbrit

Og noget skete der.

De to tog hurtigt kontakt til kostvejled­eren, der fik arrangeret et møde og en snak om, hvilken slags mad de to spiste, hvad de kunne lide og ikke kunne lide, hvad de ønskede, og ikke mindst hvad de forventede af forløbet.

Kosten blev omlagt

Både Jan og Majbrit havde dog ét klart håb for livsstilsa­endringen: ingen motion!

– Jeg gider ikke det motion, det var det første, vi sagde. Vi har før syntes, at vi var for tykke, hvor jeg faktisk selv motionered­e 18 kilo vaek. Men jeg gad ikke ind i den cirkel igen, man bliver afhaengig af det, og det havde jeg ikke lyst til, fortaeller Majbrit.

I stedet blev det til en lettere omlaegning af parrets mad og portioner.

– Til at starte med kunne jeg slet ikke forstå, hvorfor jeg kun måtte få så lidt havregryn. Det var jo naesten ingenting! Men efter nogen tid fandt vi så ud af, at vi kunne spise andre alternativ­er, for eksempel skyr, hvor jeg kunne få mere ud af den samme maengde kalorier, lyder det begejstret fra Majbrit.

Taelle, taelle, taelle

For at komme ordentligt i gang med vaegttabet skulle både Jan og Majbrit til at begynde med at taelle kalorier. Portionern­e skulle skaleres ned, og nogle af de velkendte fødevarer skulle byttes ud med sundere alternativ­er.

Jeg gider ikke det motion, det var det første, vi sagde

Men hverken Jan eller Majbrit fandt det overvaelde­nde pludselig at skulle til at taelle kalorier efter at have vaeret igennem så mange forskellig­e lyn– og fix-kure, som aldrig gav dem det resultat, som de begge ønskede.

Faktisk var det svaereste for parret, at Jan ikke var vant til at spise morgenmad. Han følte, at han slet ikke kunne rumme al den mad, han faktisk skulle spise i løbet af en dag.

Men også det nåede Jan at vaenne sig til.

Har styr på det

I dag, godt to år siden de startede vaegttabs-rejsen, nyder parret stadig at spise nedskalere­de portioner, de har styr på maengderne.

Men det er ikke noget, de tager så højtidelig­t. Der skal vaere plads til at hygge sig, men de kommer altid tilbage på hesten igen.

På kun ti måneder har de tilsammen tabt sig 27 kilo.

 ??  ?? Efter vaegttabet er Jan sluppet af med sin diabetes 2, og Majbrit har sagt farvel til medicinen, hun måtte tage for forhøjet blodtryk.
Efter vaegttabet er Jan sluppet af med sin diabetes 2, og Majbrit har sagt farvel til medicinen, hun måtte tage for forhøjet blodtryk.
 ?? PRIVATFOTO­S ??
PRIVATFOTO­S
 ?? PRIVATFOTO­S ??
PRIVATFOTO­S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark