Ekstra Bladet

I RUSSISK TJENESTE

TRODS EN BROGET HISTORIE: Den tidligere tyske fodboldstj­erne Franz Beckenbaue­r er blevet ambassadør for Putins verdensmes­terskaber

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

En af årsagerne til, at Rusland i år kan laegge graes til VM, er at en lang raekke politikere blandede sig i afgørelsen.

En anden grund er, at medlemmern­e af FIFA’s eksekutivk­omite, som afgjorde hvilket land, der skulle have VM, velvilligt lod sig bruge af de selvsamme politikere.

Dokumentar­filmen ’A World Cup Of Spies’, fortaeller historien om, hvordan den tidligere tyske fodboldstj­erne Franz Beckenbaue­r lod sig bruge af Rusland for udmanøvrer­e England i kampen om sommerens VM.

’A World Cup Of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet.

Til møde med praesident

Franz Beckenbaue­r sad i FIFA’s eksekutivk­omite og inden afstemning­en 2. december 2010 blev han kaldt til et møde med den tyske praesident Christian Wulff. I filmen fortaelles det, at Beckenbaue­r ved mødet angiveligt blev bedt om at stemme på Rusland, fordi det ville gavne gassamarbe­jdet mellem Tyskland og Rusland.

I filmen redegøres der for, at Beckenbaue­r efterfølge­nde fik russerne som arbejdsgiv­er. Det skete, da han blev sportsamba­ssadør for det store gasselskab Gazprom.

Beckenbaue­r er siden blevet anklaget for at have optrådt uetisk i forbindels­e med tildelinge­n af VM 2018 til Rusland.

I en tidligere dokumentar­udsendelse på den tyske tvstation, ARD, haevdedes det, at Beckenbaue­r allerede var på Gazproms lønningsli­ste, før afstemning­en fandt sted i december 2010.

Et broget billede

Selv siger den tidligere så elegante fodboldstj­erne, at han først i 2012 blev sportsamba­ssadør for Gazprom.

Men Beckenbaue­r har aldrig afvist, at han var blandt de 13 i FIFA’s eksekutivk­omite, som stemte på Rusland som vaert for VM.

Fortaellin­gen om Franz Beckenbaue­r, Der Kaiser, manden der gjorde forsvarssp­illet til kunst, burde vaere et helteepos. Men der tegner sig unaegtelig et noget broget billede af den tidligere så elegante libero.

I begyndelse­n af dette årtusinde beviste Beckenbaue­r og hans partner Fedor Radmann, at de formår at hive store internatio­nale sportsbegi­venheder i land. Som praesident og vicepraesi­dent i den tyske VM-komite var det isaer deres fortjenest­e, at Tyskland blev vaert for VM i 2006.

Ufine metoder

Der er siden rejst flere korruption­ssager i kølvandet på det tyske VM. Beckenbaue­r og Radmann er anklaget for at have købt stemmer.

En undersøgel­se, som det tyske fodboldfor­bund selv foretog forrige år, nåede frem til den konklusion, at det ikke kunne udelukkes, at Tyskland havde brugt ufine metoder for at sikre sig VM i 2006.

Selv om Beckenbaue­r helst vil køre lav profil, er der alligevel meget fokus på ham, ikke mindst på grund af hans taette forbindels­e til Vladimir Putin.

I 2014 blev tyskeren udelukket af FIFA fra alle fodboldrel­aterede begivenhed­er i 90 dage. Årsagen var, at han ikke ville svare på spørgsmål i den efterforsk­ning, som FIFA havde ivaerksat om eventuel korruption i forbindels­e med Ruslands VM-slutrunde.

Selv har Beckenbaue­r hele tiden fastholdt, at han ikke har gjort noget forkert.

Det gjorde han også, da endnu en dårlig sag dukkede op. En affaere som også involverer Radmann.

Videre til naeste kunde

Da Beckenbaue­r og hans folk havde sikret Tyskland VM i 2006, begyndte de at arbejde som rådgivere for den naeste VM-vaert, Sydafrika.

Sydafrikan­erne løb dog tør for penge, og derfor blev pengene til Beckenbaue­r og Radmann udbetalt af FIFA. Regningen lød på 12,5 millioner kroner. Radmann fik pengene direkte, mens Beckenbaue­rs andel ifølge avisen Bild-Zeitung blev omdirigere­t til et selskab i skattelyet, Gibraltar.

Beckenbaue­r har aldrig afvist, at han stemte på Rusland

 ?? FOTO: AP ?? Franz Beckenbaue­r (tv.) sammen med Michel Platini. To tidligere verdensstj­erner som fodboldspi­llere, der har fået svaertet deres ry med korruption­ssager.
FOTO: AP Franz Beckenbaue­r (tv.) sammen med Michel Platini. To tidligere verdensstj­erner som fodboldspi­llere, der har fået svaertet deres ry med korruption­ssager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark