Ekstra Bladet

Er danske musikere blevet fans af Trump?

-

for danske musikere? Er de Hvad sker der konvertere­t til trumpismen? Afskyr de pressen?

Ja, jeg spørger bare efter denne uges besynderli­ge version af et pressemøde om årets grønne koncerter.

Bemaerk ordet ’pressemøde’. Det vil sige, at man møder pressen og svarer på spørgsmål, og i de tilfaelde, hvor man ikke ønsker at svare på et givent spørgsmål, siger man ’ingen kommentare­r’. Hvis man ikke vil møde pressen, må man lade vaere med at sige ja til at deltage i et pressemøde.

Såre enkelt, skulle man synes, men åbenbart ikke for visse kunstnere. Lukas Graham, Suspekt og Aqua lod meddele, at de ikke ville tale med visse ugeblade, da Muskelsvin­dfonden forleden havde inviteret til ’pressemøde’ forud for Grøn Koncert.

Vi taler altså om startskudd­et til en raekke brede, folkelige koncerter, som støtter et godt formål. Hvilket gør det endnu mere besynderli­gt at udelukke medier, der når bredt ud i befolkning­en.

Niels Pinborg fra Se og Som chefredakt­ør

Hør har gjort opmaerksom på, laver kunstnerne et benspaend, som gør det vanskeligt for Muskelsvin­dfonden at få positiv presseomta­le.

Pressemøde­r er i forvejen så styrede og kontroller­ede, at både kunstnere og reportere efterhånde­n må føle sig som en flok børnehaveb­ørn på tur med paedagoger­ne. Måden, det foregik på forleden til omtalte parodi på et pressemøde, var, at kunstnerne var placeret ved hver deres bord, og medierne fik fire minutter ved hvert bord. Altså de medier, som man ønskede at tale med. De uønskede kunne møde op i den mondaene københavns­ke kødby, men de kom ikke med i audiensen ved bordene.

tydelig. Journalist­en Maise Tendensen er

Njor fortalte i går i ’Go’morgen Danmark’, at hun i stigende grad oplever, at der sidder en manager og vogter over hende, når hun møder op til interview-aftaler.

Og som min kollega Poul Madsen sagde, er det en tendens, vi ser på mange felter. Kunst, politik, erhvervsli­v. Man vil selektere, hvad medierne har adgang til, og kun fortaelle den historie, som spindoktor­er og management mener, der skal fortaelles.

Det skal vi medier samlet set saette os op imod. Ekstra Bladet og andre medier gik fra ’pressemøde­t’ forleden i solidarite­t med de kolleger, som ikke fik spørgetid. Flere af de medier, der blev, har siden valgt ikke at skrive noget.

Indsamling­schefen i Muskelsvin­dfonden, Theis Petersen, taler da også efterfølge­nde om, at ’formen af den måde, vi laver pressemøde­r på i dag, skal aendres til en anden form’. Det er nok en god idé.

har vi allesammen eksempler Blandt medierne på kunstnere, politikere og andre, som bliver sure på os med mere eller mindre god grund og derfor ikke vil give interviews. Hvis det er gået helt galt, kan de bede om dementi, melde os til Pressenaev­net eller politianme­lde os for injurier.

Sådan indretter man sig i et frit land med en fri presse. Hvis det ikke er det, man ønsker, kan man selvfølgel­ig følge i Trumps fodspor og udnaevne pressen til fjenden sådan helt generelt.

Hvis nogen har glemt, hvad jeg taler om, anbefaler jeg dokumentar-serien ’The 4th Estate – Trump, løgn og nyheder’, som i øjeblikket kan streames på dr.dk.

Vist er er der langt fra et mislykket pressemøde i København til Trump-land. Og så alligevel ikke, for tendensern­e til at se pressen som en fjende er alle steder i vores samfund.

Det ville klaede den kreative klasse at vaere frie, modige og kløgtige nok til at stå op imod den udvikling.

 ?? FOTO: AP ?? Trump omtaler pressen som folkets fjende. Er det den vej, man ønsker, vi skal gå herhjemme?
FOTO: AP Trump omtaler pressen som folkets fjende. Er det den vej, man ønsker, vi skal gå herhjemme?
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark