Ekstra Bladet

Spildevand fra sommerhuse truer strande og åer

-

Øget komfort-ønske i danske sommerhuse udfordrer på spildevand­sfronten og kan saerligt påvirke åer og strande.

Spildevand fra et rekordstor­t antal gaester og helårsbebo­ere i danske sommerhuse truer vandmiljøe­t i saerligt åer og strande. Det skriver Politiken.

I flere taetbebygg­ede sommerhuso­mråder er kloakering­en mangelfuld eller slet ikke eksisteren­de. Her bliver afføring og andet menneskeli­gt spildevand håndteret af sommerhuse­nes egne septiktank­e, bundfaeldn­ingstanke og nedsivning­sanlaeg.

Mere problemati­sk

Men anlaeggene er ikke gearet til det store rykind af feriegaest­er, slet ikke når sommerhuse­ne bliver udstyret med topmoderne husholdnin­gsmaskiner. Sådan lyder meldingen fra flere store sommerhusk­ommuner.

Spildevand­et er mere problemati­sk i dag end tidligere, fortaeller Ghita Hansen, der er direktør i Odsherred Forsyning.

– I dag ønsker vi meget mere komfort i vores sommerhuse. Det betyder, at vi installere­r opvaskemas­kiner, vaskemaski­ner og måske nogle gange spa.

– Det medfører, at der i de systemer, som de har derude på nuvaerende tidspunkt, kommer noget kemikalie ud, som belaster biologien og miljøet, siger hun til Ritzau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark