Ekstra Bladet

KAN DE RUSSISKE HOOLIGANS TAEMMES

KLAR TIL KAMP: Russiske ballademag­ere raserede EM i Frankrig for to år siden, men Vladimir Putin vil gøre alt for at staekke dem under VM

-

MOSKVA (Ekstra Bladet):

Det vrimler med politi på pladsen foran Lokomotiv Stadion i Moskva forud for kampen mellem Lokomotiv Moskva og Zenit, der kan afgøre det russiske mesterskab blot en måned før, VM i fodbold skydes i gang i samme by.

2.000 betjente er kaldt ind til at holde styr på 26.000 tilskuere – helt uhørte tal i forhold til dansk målestok, men russerne mener det alvorligt forud for verdens største sportsbegi­venhed, der for alvor skal bruges som udstilling­svindue for Vladimir Putin og hans Rusland.

For at forstå det voldsomme sikkerheds­opbud og frygten for ballade ved det foreståend­e VM skruer vi tiden godt og vel to år tilbage.

Skandalen i Marseille

11. juni, 2016.

Alt ånder fred og ro i det gamle havneområd­e i Marseille, da godt 150 toptraened­e russiske hooligans stormer de engelske fans’ opvarmning til aftenens EMgruppeka­mp mellem England og Rusland og forvandler området til en regulaer slagmark.

To engelske maend ender i koma, mens adskillige ryger på hospitalet efter det, som flere vidner beskriver som et angreb med militaer praecision og frygtindgy­dende kynisme.

Heller ikke efterspill­et er noget kønt syn.

De russiske hooligans fremstår stolte med kommentare­r om, at englaender­ne ikke laengere kan prale af at have de bedste hooligans. Forventeli­gt? Ja, det kan man sige, men at de russiske politikere kommer voldsmaend­ene til undsaetnin­g, er alligevel overrasken­de.

Isaer med tanke på, at Rusland på davaerende tidspunkt er i fuld gang med at forberede sig på at afholde VM-slutrunden i 2018.

Kaedet til Putin

Ruslands davaerende sportsmini­ster, Vitaly Mutko, mener, at hele balladen er en faelde for de russiske hooligans. En faelde, opsat af vesten for at stille Rusland i et dårligt lys.

Chefen for det hele, Vladimir Putin, undrer sig ironisk over, hvordan et par hundrede russere dog kan overvinde flere tusinde englaender­e, men praesident­en indser hurtigt, at balladen i Marseille kan give problemer i forhold til Ruslands VM-vaertsskab, som ellers skal bruges til at stille Rusland i det bedst mulige lys for resten af verden.

Putins problem er, at han er sølet gevaldigt ind i hooliganis­men i Rusland. I BBC’s kontrovers­ielle dokumentar ’Russia’s Hooligan Army’ citeres Ruslands mest berømte og berygtede hooligan Vasily ’The Killer’ Stepanov for følgende om balladen i Marseille:

– Det var specielle militaerst­yrker af fodbold-hooligans sendt af Vladimir Putin for at erobre Europa, siger han, da han bliver spurgt om, hvem der taeskede englaender­ne 11. juni.

Pral? Givet vis. Men Putin har mere end almindelig­t svaert ved at slippe af med de kaeder, der laenker ham fast til de russiske hooligans.

Hooligans til EM på statens regning

Efter EM kommer det frem, at Ruslands statskontr­ollerede fan-organisati­on AllRussian Supporters Associatio­n (ARSA) sendte 220 russiske fans af sted med et fly fra Moskva til Marseille dagen før optøjerne. Angiveligt på den russiske stats regning.

På flyet rejser en del af de personer, der senere går amok og sender adskillige englaender­e i brostenene.

Lederen af ARSA var ingen ringere end Alexander Shprygin, der blev hyret, til trods for at han er kendt som aldeles højreorien­teret og tidligere er fotografer­et i faerd med at heile. Ifølge The Guardian er han også citeret for at sige, at han 'kun ønsker at se slaviske ansigter på det russiske landshold'.

Shprygin er desuden flere gange fotografer­et sammen med Vladimir Putin, og netop derfor bliver hooligansp­øgelset ved med at forfølge den russiske praesident. Efter balladen i Marseille bliver Shprygin deporteret fra Frankrig, og et par måneder senere anholdes han i Moskva i forbindels­e med, at den russiske regering kapper alle bånd til hans organisati­on.

– Jeg vil gerne tilføje, at organisati­onen (ARSA) miskredite­rede sig selv ved EM 2016. Naesten hele ledelsen havde problemer med myndighede­rne. Jeg synes, ARSA har sendt russisk fodbold i seriøse problemer, lød det pludselig fra en ydmyg sportsmini­ster, Vitaly Mutko.

Shprygin er flere gange fotografer­et sammen med Vladimir Putin, og netop derfor bliver hooligan-spøgelset ved med at forfølge den russiske praesident

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Alexander Shprygin (th) er kendt for at flirte gevaldigt med den yderste højrefløj.
PRIVATFOTO Alexander Shprygin (th) er kendt for at flirte gevaldigt med den yderste højrefløj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark