Ekstra Bladet

FRYGTEN HAR ALDRIG VAERET STØRRE

–Det bliver det sikreste verdensmes­terskab nogensinde, forsikrer de

-

Tilbage i Moskva ankommer udeholdets tilhaenger­e fra Sankt Petersborg en times tid inden kampstart, men allerede fra det øjeblik, de traeder ud af metrostati­onen, bliver de holdt i ultrakort snor af politistyr­kerne. En lang menneskeli­g port af betjente fører de russiske fans fra pladsen ved metroen og hen til indgangen på stadion.

Intet må gå galt så taet på VM. Og det gør det heller ikke.

Relativt roligt

De rivalisere­nde fans kommer godt nok i lidt klammeri inde på selve stadion, hvor et par saeder kastes frem og tilbage over hegnet, der skiller dem ad. Men ellers forløber saesonens sidste kamp mellem to af Ruslands storklubbe­r relativt roligt.

Og det vil det også gøre, når VM sparkes i gang 14. juni, hvis man skal tro Aleksander Baranov, der er udpeget af det russiske fodboldfor­bund til at sørge for, at der ikke

VM.

Til trods for at frygten for hooligan-skandaler vel aldrig har vaeret større forud for en stor slutrunde. opstår problemer til

– Det bliver de sikreste verdensmes­terskaber nogensinde. Alle fans, der har fået karantaene fra russisk fodbold på grund af aggressiv opførsel eller for racisme vil ikke komme til VM. De har ikke en chance. De er blackliste­d. Vi har lister, og vi ved alt om dem. De prøvede at købe billetter til Confederat­ions Cup, men kunne ikke komme ind.

– Alle fans, der vil komme til VM vil vaere sikre. Det russiske politi garanterer, at alt vil vaere sikkert, siger han til Ekstra Bladet.

Hooligans fik besøg

Rygterne svirrer i internatio­nale medier om, at de russiske myndighede­r enten har spaerret hooligans inde eller sendt dem ud på øer forud for VM, for at de ikke skal spolere Ruslands og Putins image-mission under mesterskab­erne.

En sandhed med modifikati­oner.

Ekstra Bladet og VG har ad omveje forsøgt at få aftaler i stand med hovedperso­nerne fra massakren i Marseille, men de ønsker ikke at mødes under vores besøg i Moskva.

– Hvorfor skal I skrive om os nu, spørger en af dem.

– Så skal jeg have 400 euro for interviewe­t.

Tør ikke prale

Det får han naturligvi­s ikke, men reaktionen er et godt udtryk for, at de russiske hooligans ikke tør stille sig frem og prale, som man så bare for halvandet år siden.

I stedet mødes vi med Robert Ustian i Moskva. Han står bag den eneste anti-racistiske fanfraktio­n i Rusland, men han var selv i Frankrig under EM, og han kender flere af dem, som mødes og slås i skove og forsvarer deres klub med naeverne, som han formulerer det.

– Når jeg taler med hooligans, siger de, at det, der skete i Marseille, kun kunne ske i Marseille og ikke på russisk jord. De vil vise landet fra dets gode side. De mener kun, at vestlige journalist­er kommer for sensations­historier, og derfor siger de: ’Nej, vi skal passe på for ikke at give journalist­er muligheden for at skrive negative ting’, siger Robert Ustian, der er uddannet i USA og ikke er bange for at kritisere Vladimir Putin højlydt foran favoritklu­bbens hjemmebane trods politiets konstante patruljeri­ng.

Russiske sikkerheds­styrker har nedbrudt dem. De kender alle og ved, hvem der gør hvad

Men selv hvis de omtalte hooligans skulle finde på at skifte mening og lade sig friste, når først eksempelvi­s englaender­ne dukker op på russisk jord, så får de svaert ved at rokke med naeverne.

– Russiske sikkerheds­styrker har nedbrudt dem. De kender alle og ved, hvem der gør hvad, siger han og for-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Robert Ustian var selv i Marseille, men han mener ikke, at lignende scener vil udspille sig ved VM i Rusland.
Robert Ustian var selv i Marseille, men han mener ikke, at lignende scener vil udspille sig ved VM i Rusland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark