Ekstra Bladet

Politiker hyldede hooligan-vold

-

Flere russiske politikere kommer efter voldsorgie­t i Marseille med kontrovers­ielle kommentare­r, der ikke ligefrem tager afstand fra bøllernes eskapader. Tvaertimod.

Ingen er dog mere udiplomati­sk end LDPR-politikere­n Igor Lebedev, der på davaerende tidspunkt er konstiture­ret formand for det russiske parlament. Lebedev udtrykker ligefrem stolthed over voldsoptog­et

Kan ikke se noget galt

– Jeg kan ikke se noget galt i, at fansene slås. Tvaertimod. Godt gået drenge, fortsaet med det, skriver han umiddelbar­t efter episoden.

Samme Lebedev er i øvrigt også manden bag udtalelsen om, at det bør gøres lovligt for fodboldfan­s at slås.

Ekstra Bladet og VG forsøger i lang tid at få et interview med Igor Lebedev i Moskva – uden held.

Men hans partifaell­e og medlem af sportsparl­amentet Dmitrij Svisjtsjov tager i stedet imod os på sit store kontor i det centrale Moskva, hvor et stort billede af Svisjtsjov i selskab med Vladimir Putin og premiermin­ister Dmitrij Medvedev stjaeler opmaerksom­heden.

– Det var en spøg fra ham! Jeg ville nok ikke foretraekk­e det, men hvis de slås lidt og tager en øl sammen i fredelige former efterfølge­nde, så ... Hvis det er en måde at få adrenalin ud på, siger Dmitrij Svisjtsjov lettere tvetydigt.

AEndrer retorik

Ifølge Robert Ustian, der har et indgående kendskab til russisk fodbold og politik relateret til fodbold, så er det ikke tilfaeldig­t, at de frembrusen­de russiske politikere har aendret retorikken i forhold til hooligans radikalt siden 2016.

– Det her land vil have et problemfri­t VM. Spaendinge­rne mellem vesten og Rusland er så store, at de mener, at hver eneste negative ting vil ydmyge landet.

– Enhver fejl vil vaere fatal. Specielt for Vladimir Putin, der virkelig går op i det her VM. Han vil vise Rusland frem for hele verden, siger Robert Ustian.

Samme opfattelse har den russiske fodboldjou­rnalist og forfatter Igor Rabiner. Han mener ikke, at de mest berygtede hooligans kan komme ind på stadion på grund af reglerne om fan-id, der gør, at alle tilskuere til VM-kampene skal vaere registrere­t.

Den største ballade i Frankrig fandt dog også sted uden for stadion, men heller ikke der forudser journalist­en problemer.

Fredeligt land

– Jeg tror heller ikke, de vil gøre noget uden for stadion, fordi myndighede­rne kontroller­er deres ledere. Politiet vil give klar besked om, at de ikke skal gøre noget galt. Ellers vil de blive anholdt med det samme. Derfor tror jeg alt vil vaere fredeligt under VM, siger han og gentager pointen om, at Rusland vil bruge VM som udstilling­svindue.

– Rusland vil praesenter­e sig selv som et fredeligt land, ikke som det var i Marseille under EM. Jeg er absolut sikker på at udenlandsk­e fans kan rejse til Rusland uden at frygte noget.

 ??  ?? Dmitrij Svisjtsjov kalder det en spøg, at hans partifaell­e roste russiske hooligans efter EM i Frankrig.
Dmitrij Svisjtsjov kalder det en spøg, at hans partifaell­e roste russiske hooligans efter EM i Frankrig.
 ??  ?? Dmitrij Svisjtsjov har et billede af sig selv haengende på sit kontor sammen med Vladimir Putin (tv) og Dmitrij Medvedev (th).
Dmitrij Svisjtsjov har et billede af sig selv haengende på sit kontor sammen med Vladimir Putin (tv) og Dmitrij Medvedev (th).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark