Ekstra Bladet

Putin og Blatter kan lave VM-ballade

TRODSER KARANTAENE: Sepp Blatter er personligt inviteret af Putin

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Hvis der er to, der står sammen i internatio­nal fodbold, er det Ruslands praesident, Vladimir Putin, og FIFA’s tidligere praesident, den nu korruption­sdømte Sepp Blatter.

Venskabet er så taet, at de under det kommende VM har taenkt sig at bryde den karantaene, som Blatter har fra al fodbold. Han blev efter 17 år som praesident for FIFA i 2015 udelukket i seks år på grund af korruption, men alligevel har Vladimir Putin inviteret ham til sommerens slutrunde.

Og 82-årige Blatter har meddelt, at han har taenkt sig at møde frem.

– Jeg har fået en invitation fra praesident Putin. Jeg tager til VM i Rusland.

Dog ikke til åbningskam­pen mellem Rusland og Saudi-Arabien 14. juni. Det ville nok vaere at provokere FIFA for meget.

Speget pengeoverf­ørsel

Det var FIFA selv, der udelukkede Blatter. Det skete, da det blev afsløret, at han i 2011 uretmaessi­gt havde overført 14 millioner kroner til davaerende UEFA-praesident Michel Platini, som havde vaeret med til at sikre Blatters genvalg som FIFA-praesident.

At der er et saerligt forhold mellem Blatter og Putin fremgår tydeligt af dokumentar­filmen ’A World Cup of Spies’, som er produceret at Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet. Filmen kan ses på Ekstra Bladet+

Undervejs i filmen fortaeller Blatter, at han tilbage før afstemning­en i 2010 i FIFA’s eksekutivk­omité havde taenkt sig, at Rusland skulle have VM i 2018 og USA i 2022. Første del holdt stik, og en ganske åbenhjerti­g Blatter skjuler på ingen måde sit naere forhold til russerne.

Hovedfjend­en

Omvendt fortaeller han også lige ud af posen, at Ruslands hovedfjend­e, England, ikke havde den mindste chance for at skaffe sig slutrunden. Dertil var modstanden i FIFA mod England alt for udtalt.

Efterfølge­nde har han også gnedet salt i de engelske sår. Til russiske medier har han sagt, at englaender­ne ikke forstår at tabe.

Ekstra Bladet har tidligere fortalt, at engelske efterretni­ngskilder i 2010 var på sporet af det måske alt for taette forhold mellem Rusland og Blatter.

Fra tidligere ved vi, at Sepp Blatter hurtigt var ude og støtte russernes VM-ansøgning, og han skulle have sagt, at en gruppe fra FIFA’s eksekutivk­omité tidligt meddelte, at de ville stemme på Rusland.

Taet kontakt

Ifølge en engelskpar­lamentsrap­port haevdede flere efterretni­ngskilderu af ha en gigt af hinanden, at Sepp Blatter og Vladimir Putin snakkede sammen i telefon nogle få timer før afgørelsen 2. december 2010, og at de skulle have talt om, hvor mange stemmer Rusland havde i hånden.

FIFA’s davaerende generalsek­retaer Jérôme Valcke skrev sidste år i mail til Ekstra Bladet, at Blatter havde et meget taet forhold til Putin.

– Ja, Blatters kontor var i kontakt med Putins kontor, og Putin har siden inviteret Blatter til åbningskam­pen ved VM 2018, fortalte Jérôme Valcke.

Men som tidligere naevnt har Blatter valgt åbningskam­pen fra. Hvornår han har taenkt sig at dukke op i Rusland er endnu uvist.

Endnu en indikation på at Sepp Blatter på forhånd kendte udfaldet af afstemning­en i 2010, der sikrede Rusland det kommende VM, er, at han også var klar over, hvem der ville få VM i 2022.

Ked af Qatar-sejr

Vedafstemn­ingen 2. december 2010 s kullede 22 eksekutiv medlemmer i FIF Ava elge vaerten for både 2018 og 2022. Det blev som bekendt Qatar, der overrasken­de løb med slutrunden i 2022 foran USA.

Blatter var klar over, det ville gå sådan. I bogen ’Whatever It Takes’, som er skrevet af australske Bonita Mersiades, fortaeller Blatter, at han en dag eller to før afstemning­en ringede til den amerikansk­e praesident Barack Obama for at fortaelle ham, hvordan afstemning­en ville forløbe. USA ville tabe.

Det var imod Blatters ønske. Til gengaeld glaedede han sig over den russiske sejr, og det vil han fejre med sin naere ven Putin i løbet af slutrunden.

Hvordan FIFA vil reagere, hvis Blatter bryder sin karantaene, er endnu uvist. Men det bliver vi nok klogere på, når FIFA’s praesident, Gianni Infantino, i morgen holder pressemøde i Moskva.

Jeg har fået en invitation fra praesident Putin. Jeg tager til VM i Rusland

 ?? FOTO: AP ?? Ingen kan vaere i tvivl om, at der er et rigtig godt forhold mellem karantaene­ramte Sepp Blatter og Ruslands praesident, Vladimir Putin.
FOTO: AP Ingen kan vaere i tvivl om, at der er et rigtig godt forhold mellem karantaene­ramte Sepp Blatter og Ruslands praesident, Vladimir Putin.
 ?? FOTO: AP ?? Ved VM i Brasilien i 2014 gav Sepp Blatter VM-bolden videre til kammerat Putin.
FOTO: AP Ved VM i Brasilien i 2014 gav Sepp Blatter VM-bolden videre til kammerat Putin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark