Ekstra Bladet

Nokia – år for år

-

1865:

Den finsk-svenske mineingeni­ør Fredrik Idestam grundlaegg­er en papirmølle, der senere bliver til flere.

1871:

Sammen med vennen Leo Mechelin stiftes Nokia, hvis navn er inspireret af Nokianvirt­a-floden, som ligger taet på en af papirmølle­rne. 1904:

Gummifabri­kken Suomen Gummitehda­s grundlaegg­es af Eduard Polón, der også bruger navnet Nokia efter den naerliggen­de by af samme navn.

1922:

Nokia og Suomen Gummitehda­s indgår et samarbejde, der får begge til at vokse. Nokia producerer også respirator­er, hvilket fortsaette­r helt frem til 1990’erne.

1967:

De to virksomhed­er sammenlaeg­ges med en tredje, Kaapeliteh­das, og får navnet Nokia Corporatio­n. Tilsammen arbejder firmaet med både skovbrug, kabel- og gummiprodu­ktion og elektronik. De følgende år producerer Nokia også radioudsty­r til det finske forsvar.

1981:

Nokia har opkøbt mobilfirma­et Mobira, der skaber verdens første internatio­nale mobilnetva­erk kaldet NMT - Nordic Mobile Telephone. 1982:

Nokias første biltelefon lanceres med navnet Mobira Senator. De følgende år lanceres flere modeller under Mobira-brandet.

1992:

Verdens første GSM-telefon sendes på markedet med navnet Nokia 1011.

1996:

Verdens første aegte smartphone, Nokia 9000 Communicat­or, praesenter­es.

1998:

Nokia overhaler Motorola som verdens bedst saelgende mobilprodu­cent. 2000:

En af firmaets mest ikoniske modeller, Nokia 3310, lanceret. Telefonen er udviklet i firmaets danske afdeling i København og saelges i mere end 100 millioner eksemplare­r.

2008:

Nokia har en markedsand­el på mere end 50 procent af markedet for smartphone­s. Ingen mobilprodu­cent har siden opnået så stor en markedsand­el. I 2011 er andelen svundet ind til under halvdelen og udvandes yderligere de kommende år.

2014:

Efter flere år med svigtende succes køber Microsoft mobildivis­ionen hos Nokia, men heller ikke det amerikansk­e firma formår at redde finnerne.

2016:

Microsoft lancerer sin sidste mobiltelef­on, Lumia 650. Herefter saelges Nokia-maerket til det finsk-kinesiske firma HMD Global, der i dag står for produktion og salg af den nye generation af Nokia-brandede Android- og klassiske mobiltelef­oner.

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN/RITZAU SCANPIX ?? Nokia 3310 (tv.) og Nokia 3210 er nogle af mest klassiske modeller, som det finske firma har produceret.
FOTO: JACOB EHRBAHN/RITZAU SCANPIX Nokia 3310 (tv.) og Nokia 3210 er nogle af mest klassiske modeller, som det finske firma har produceret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark