Ekstra Bladet

Forfaldet i politisk druk

-

i London RESTAURANT GAY HUSSAR lukker 1. juni, rapportere­r ugemagasin­et The Economist. Den er grundlagt af en ungarer, men det ungarske køkken er ikke blandt verdens store, så gaesterne kom ikke for at spise. De kom for at diskutere politik, mens de hev drinks indenbords.

Det var hér, Labour-chef Jeremy Corbin blev promoveret. Det var hér Charles Kennedy, leder af de liberale demokrater, drak sig ihjel. Navnlig folk fra venstre side kom her. Nogle for at deltage i kupforsøg. Andre for at fremme eller staekke karrierer.

i London SLØJFNINGE­N AF VANDHULLET får mig til at taenke på det naermeste, Danmark har haft sådan et mødested. Det var naturligvi­s Snapstinge­t , hvor der fra 1950’erne op i 1980’erne blev luftet politiske forslag, konspirere­t og sladret, så det var en lyst.

Der blev drukket igennem under al snakken.

blev provinspol­itikere FØR STOREBAELT­SBROEN ofte i København hele ugen, og der blev holdt flere gruppemøde­r om aftenen. Det var Ekstra Bladets store chance på grund af vores deadline sent på natten.

Gruppemøde­rne skabte tørst, og journalist­erne var klar til at tage imod medlemmern­e, når de stilede mod Snapstinge­t. Der faldt altid historier af – og kvitteret med en drink eller tre. I Fremskridt­spartiet stod gruppemedl­emmerne ligefrem i kø for at levere nyheder.

I dag er det ganske anderledes. Snapstinge­t er dødt det meste af døgnet. Både politikere og journalist­er nøjes med vand og kaffe. De skal hjem til grillen hurtigst muligt. Politik er blevet kontorarbe­jde. I øvrigt er deadline rykket frem alle vegne.

traeffe en I 1970’ERNE KUNNE MAN indenrigs- og senere kirkeminis­ter Egon Jensen (S) i Snapstinge­t allerede om formiddage­n. Han var åbenbart lynhurtig til sit arbejde og åben for en snak over en pilsner.

Partispids­erne havde bestemte borde, man kunne slå sig ned ved. SF-bossen Gert Petersen udviklede et saerligt signal. Når han ville af med en nyhed, satte han sig ved et saerligt bord. Så kunne pressefolk­ene gå derhen og få historien serveret.

kaldet JENS PETER JENSEN (V), Døgnbraend­eren, var glad for en lille øl. Da Ekstra Bladet havde opfundet begrebet skatteål, skulle det gerne indarbejde­s i sproget på linje med skrankepav­e. Politisk medarbejde­r Mogens Bille fandt på at tilbyde Døgnbraend­eren en pilsner for hver gang, han brugte glosen fra Folketinge­ts talerstol. Dén var Jens Peter med på. Det lykkedes både at indarbejde begrebet og at slukke Jensens tørst.

kritisere denne MAN KAN SAGTENS drukkultur, men det var trods alt de faerreste, der endte som egentlige drankere.

Aarhus Stiftstide­nde havde en tør politisk redaktør, Gunnar Bjerg Møller, kaldet Obersten på grund af sin strunke fremtraede­n. Det første, han laerte nyankomne praktikant­er, var at saette proppen i flasken med Gammel Dansk, når arbejdsdag­en på Christians­borg-redaktione­n var indviet med et par glas. Jo, for der var engang sket den ulykke, at flasken var vaeltet, så den vaerdifuld­e drik var gået til spilde! Det måtte aldrig gentage sig, lød oberstens ordre.

I dag er disse situatione­r utaenkelig­e. Forfaldet i politisk druk er en realitet.

Gruppemøde­rne skabte tørst, og journalist­erne var klar til at tage imod medlemmern­e, når de stilede mod Snapstinge­t

 ?? FOTO: OLE STEEN ?? Fremskridt­spartiets Helge Dohrmann i politisk snak – ganske vist ikke i Snapstinge­t, men på Restaurant Rio Bravo.
FOTO: OLE STEEN Fremskridt­spartiets Helge Dohrmann i politisk snak – ganske vist ikke i Snapstinge­t, men på Restaurant Rio Bravo.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark