Ekstra Bladet

Hvis jeg var Lars Løkke ...

-

er der folkemøde

I DEN KOMMENDE UGE på Bornholm, hvor der politisk formentlig ikke sker de store ting.

Partileder­ne har braendt krudtet af og holder de samme taler, som de fyrede af ved Folketinge­ts afslutning­sdebat og Grundlovsd­ag. Så forvent ikke for meget.

Jeg vil til gengaeld gerne hjaelpe statsminis­ter Lars Løkke med et input, han kan tygge på henover sommeren:

Efter den politiske kalender skal vi senest have folketings­valg om et år – 17. juni 2019. Det får vi ikke.

Mest sandsynlig­t er der et valg i foråret naeste år, og det er også, hvad de tre regeringsp­artier har aftalt. Men en statsminis­ter bestemmer selv, og hvis Løkke kommer på andre planer, kan han gennemføre dem.

Hverken Anders Samuelsen eller Søren Pape kan blokere, hvis statsminis­teren foretraekk­er et andet tidspunkt.

OPRINDELIG, at et valg LØKKES PLAN VAR skulle afholdes nogenlunde på samme tidspunkt, som de 13 mia. kr., der er blevet opkraevet i for meget indbetalte ejendomssk­atter, skulle tilbage til boligejern­e. En dejlig hilsen fra regeringen på vej ud i en valgkamp. Men solide forlydende­r vil vide, at tilbagebet­alingen er forsinket. Med andre ord har Løkke ikke den trumf i aermet, når vaelgerne skal bestemme sig. Hvad bliver så afgørende for valgtidspu­nktet?

Løkke skal selvfølgel­ig bedømme, om hans muligheder for at kunne fortsaette som statsminis­ter efter et valg er større nu end om et år. Kan han vinde?

En ting er sikkert: Den nuvaerende VLAK-regering får ikke lov at fortsaette. Det vil DF saette en stopper for. Men det betyder ikke, at Løkke nødvendigv­is er faerdig som statsminis­ter. Slet ikke.

Hold en måneds DERFOR FØLGENDE PLAN: ultimativ sommerferi­e. Nyd solen. Lev sundt. Ingen smøger. Tab ti kilo. Kør på cykel. Slap af. Kom tilbage til Prins Jørgens Gård i begyndelse­n af august. Indkald Samuelsen og Pape og sig til dem, at der er en ny plan: Udskrivels­e af folketings­valg i august til afholdelse engang i september.

Den model brugte Poul Nyrup Rasmussen i 1994, og selv om regeringen gik tilbage, beholdt han regeringsm­agten. Hvad taler så for, at dette kunne vaere en god løsning? At meningsmål­ingerne ikke er ringe for Løkke. Helt dødt løb mellem rød og blå blok. Han kan tabe valget, men han kan så sandelig også vinde. Han har den fordel, at blå blok går rimelig samlet ud i en valgkamp. Det gør de røde ikke.

godt REGERINGEN KOMMER SOM REGEL fra start i august og september, men så begynder alle problemern­e at melde sig i løbet af efterår og vinter.

Løkke har en masse møgsager foran sig. Og politisk er regeringen kørt stort set fast. Den passer butikken, men der er ingen begejstrin­g og meget få realiserba­re ideer.

Det mest nye i den regering er forsknings­minister Tommy Ahlers, og han kan ikke baere hele showet.

Forude venter nye nederlag. Energiforl­iget tegner som en fuser. Kommer der et medieforli­g? Regeringen vil gerne have en sundhedsre­form, men hvor er flertallet?

Isaer LA og K er vilde for at få fjernet arveafgift­en. Den plan har S og DF pløkket helt ned. Der kommer ingen personelle­r erhvervssk­attelettel­ser.

er sendt til hjørne. KOMMUNAL UDLIGNING Og så ligger der en finanslov forude, som kan blive meget besvaerlig, hvis LA i lighed med sidste år bliver ramt af en politisk hjerneblød­ning.

Muligvis optraeder partiet i år som et normalt regeringsp­arti. Men Løkke kan ikke vaere sikker.

Sidste år truede Samuelsen med at vaelte regeringen, men braendte fingrene. LA var en dårlig vittighed: For første gang et regeringsp­arti, der truer med at vaelte sig selv. Den fejl gentager LA nok ikke denne gang.

Men regeringen har ikke megen styrekraft, når efteråret fortsat vil vaere en opvisning i S-DF-sammenhold.

Vaelger Løkke valget nu, kan han udnytte balladen mellem S og R. Kommer vi et år frem, er situatione­n formentlig faldet mere til ro i den røde lejr.

Endelig vil fordelen ved et sensommerv­alg vaere, at det trods alt kommer som en overraskel­se for de andre. Opposition­en har ikke forberedt sig på valgkamp i september.

Hvis Venstre bruger sommeren til at lave friske valgplakat­er og forbereder den politiske offensiv, vil Løkke have en taktisk fordel. Hans begrundels­e for valget kan vaere: Folketinge­t er kørt fast. For mange blokerer for reformer og fornyelse. Vi har brug for rene linjer.

Derfor valg i august, så vi kan sikre en regering, der kan tage fat på arbejdet straks i oktober.

Løkke kan tabe valget, men han kan så sandelig også vinde

sensommerv­alget: OG HVAD TALER SÅ IMOD At Løkke har meget svaert ved at bestemme sig. Den fødte nøler. At han som regel ikke tror på hurtige og farlige satsninger. At han gerne vil sidde som statsminis­ter til sidste dag for enhver pris. At meningsmål­ingerne ikke er gode nok for de blå. At han ikke har styr på DF, som nu insisterer på at komme i regering med ham, hvis der er blåt flertal.

Men forslaget om sensommerv­alget er nu givet gratis videre til Løkke, der kan tygge på det, mens han tramper rundt i pedalerne i sommerland­et.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX ?? Hold en måneds sommerferi­e. Nyd solen. Lev sundt. Ingen smøger. Tab ti kilo. Kør cykel. Slap af, er Hans Engells råd til Lars Løkke.
FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX Hold en måneds sommerferi­e. Nyd solen. Lev sundt. Ingen smøger. Tab ti kilo. Kør cykel. Slap af, er Hans Engells råd til Lars Løkke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark