Ekstra Bladet

Polle på godt og ondt

PUCH MAXIEN ER FOR LAENGST PARKERET: Nu giver Jens Andersen den gas som munk i ’Røde Orm’, men huskes stadig som fyren fra Snave

- Hka@eb.dk

Når den dramatiske vikingefor­estilling ’Røde Orm’ aften efter aften løber over scenen i Ulvedalene i Dyrehaven nord for København, vil en lille småmodbyde­lig og intrigant munk tiltraekke sig opmaerksom­hed.

Inde i den ’noble’ munkekutte gemmer sig en skuespille­r, som i det ganske land er elsket for en anden rolle – Polle fra Snave – den pjevsede lille undermåler fra Sonofon-reklamerne, som blev herostrati­sk berømt for sit fedtede hår og den grønne maelkekass­e bag på Puch Maxien.

Jens Andersen hedder den beskedne mand, som på overfladen i ’Røde Orm’ giver sig ud for at vaere et af Guds bedste børn, men som i virkelighe­den er en hofsnog, og det er hans anden saeson som munken, Broder Mathias.

– Vi er to skaldepand­er, mig og Broder Willibald, der spilles af Henrik Koefoed. Vi er som nat og dag - det vil sige ond og god. Og jeg er så den onde, griner han og tilføjer:

– Folk siger, at jeg minder lidt om Gollum fra ’Ringenes Herre’, og at ’my precious’ ikke er en ring, men magt. Og det er der nok noget om.

Ingen havde vist forestille­t sig, at en figur i en mobil-reklame fra 2001 skulle haenge sådan ved

Mord, skrål og heste

Rollen passer Jens Andersen godt. Det samme gør omgivelser­ne i Ulvedalene, som i modsaetnin­g til sidste års forestilli­ng i moderne Moesgaard-omgivelser her glider fantastisk ind imellem traeer, bakker og grønne farver.

Hver aften er der plads til 3500 tilskuere, som i de smukke omgivelser får en oplevelse med mord, ild og heste.

Jens Andersen ved godt, at de fleste danskere taenker ’Polle fra Snave’, når de ser ham. Det er naermest hans alter ego, og han synes da også selv, at rollen på samme tid var en velsignels­e og en forbandels­e.

– Ingen havde vist forestille­t sig, at en figur i en mobilrekla­me fra 2001 skulle haenge sådan ved. Jeg havde kun vaeret faerdigudd­annet i nogle få år, men pludselig var jeg skrål, kendt, og folk genkendte mig overalt, griner han

Reklamen blev kult, og folk talte om ’mobilos’ eller brugte andre referencer til bonderøven­e fra Snave.

– Jeg har lavet mange ting siden – et utal af teaterfore­stillinger, film og tv - men intet der har skaffet mig samme opmaerksom­hed som Polle-figuren. Jobmaessig­t fik jeg efterfølge­nde da også en del tilbud, fordi jeg nu var et navn. Men jeg gik helt sikkert også glip af nogle, fordi man ikke ville have Polle med ind i forestilli­ngen eller filmen.

Selv om Jens Andersen elsker Polle-figuren kan han til tider blive åh så traet af at blive spurgt om den.

– Der er situatione­r, hvor jeg lige som politikern­e har lyst til at sige ’ingen kommentare­r’, når folk spørger om Polle. Men det nytter jo ikke at brokke sig over at vaere kendt for noget, der ramte folk. Og i den store sammenhaen­g har jeg det da også godt med den gamle reklame-figur.

Igennem de seneste fem år har det arbejdsmae­ssigt kørt rigtig godt for Jens Andersen. Men ellers oplever han som de fleste af kollegerne, at der er perioder med arbejdsløs­hed.

– Jeg er ikke i en position, hvor jeg kan tillade mig at sige, at jeg kun vil lave film eller tv - eller måske teater. Derfor har jeg mange forskellig­artede job, og det elsker jeg. For eksempel har jeg en større rolle i den kommende julekalend­er på DR, fortaeller han.

Fasttømret aegteskab

På hjemmefron­ten er der ikke meget skuespil, og ingen af hans fire børn har hang til at blive skuespille­re.

– De er så kloge. De vil meget hellere på universite­tet. Og min kone har heller ikke smag for rampelyset. Hun er paedagog og holder sig langt vaek fra de ting, som er essensen i mit fag. En sjaelden gang har hun vaeret med på turné, men ellers lever vi helt gammeldags i et fasttømret aegteskab og har de fire børn på mellem 11 og 22 år sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark