Ekstra Bladet

ET ANDET SPØGELSE TRUER

Russisk politi har haft held til at minimere voldelige episoder til fodboldkam­pe, men racismen spøger fortsat på russiske stadioner før VM

-

MOSKVA (Ekstra Bladet):

– Rusland har et alvorligt problem med racisme.

Ordene falder foran CSKA Moskvas hjemmebane i den vestlige del af den russiske hovedstad, hvor nigeriansk­e Ahmed Musa netop har ført an i nedslagtni­ngen af midterhold­et Arsenal Tula i den russiske Premier League. Til stor glaede for det entusiasti­ske hjemmepubl­ikum.

Vi er ikke racister. At der ikke er sorte spillere i Zenit, er bare en vigtig tradition

Men stemningen omkring sorte fodboldspi­llere har ikke altid vaeret positiv blandt hovedstads­klubbens tilhaenger­e og er det fortsat ikke flere andre steder i landet. Li- gesom også homoseksue­lle lider under manglende accept i Rusland generelt.

For Rusland og russisk fodbold har et stort problem med racisme, som Robert Ustian forklarer Ekstra Bladet en sen og halvkold søndag aften i Moskva.

Han er stifter af den første anti-racistiske fangruppe i Rusland.

Et initiativ, der startede i 2014, hvor CSKA’s kampe i Champions League blev haerget af racisme og nazistiske symboler.

Et mareridt

Robert Ustian husker en Champions League-udekamp i Rom som en skelsaette­nde oplevelse.

– Det udviklede sig til et mareridt for CSKA. Vores fans medbragte et racistisk banner, de kastede fyrvaerker­i mod andre tilskuere, og de sloges med politi og kontrollør­er.

UEFA straffede russerne med flere kampe uden tilskuere, og Ustians plan om at oprette en anti-racistisk fangruppe blev taget vel imod.

Provokeren­de spørgsmål

Derfor bryder han sig heller ikke specielt meget om, at en dansk journalist spørger ind til, om initiative­t har hjulpet.

– Det er et provokeren­de spørgsmål, men lad mig svare. Siden da har vi haft nul episoder ved europaeisk­e kampe. For mere end et halvt år siden hørte jeg en fodbold-autoritet fortaelle om CSKA som et eksempel på en klub, der var en paria (uønsket person, red.), men nu er et godt eksempel, fordi klubben forstod, at det ikke kunne fortsaette sådan, siger han og forklarer, at der er kommet mere selvjustit­s blandt tilhaenger­ne.

– Nu kigger folk omkring sig selv, og hvis der sker noget, så rapportere­r de det til os.

– Vi overvåger alle kampe. Til dagens kamp var der mindst 13 personer forskellig­e steder, der kiggede på bannere og lyttede til slagsange.

Abelyde til landskamp

For en måned siden fortalte flere vidner dog om abelyde fra tilskuerpl­adserne til Arsenals Danny Welbeck og Alex Iwobi, da CSKA tog imod London-klubben i Europa League.

En beskyldnin­g, som klubben og det russiske fodboldfor­bund pure afviser.

Men netop de berygtede abelyde mod sorte spillere er et af de gennemgåen­de problemer, når der spilles fodbold i Rusland.

I april blev Frankrigs Paul Pogba og Ousmane Dembélé udsat for de primitive tilråb i forbindels­e med en venskabska­mp mellem Rusland og Frankrig i Sankt Petersborg, hvor Zenit til daglig har hjemmebane.

Under Ekstra Bladets besøg til opgøret mellem Lokomotiv Moskva og Zenit er der heller ingen tvivl om, at udeholdets fans flere gange sender abelyde i retning af Lokomotivs tre sorte spillere, når de har bolden.

Zenits fans er berygtede for at vaere voldsomt kritiske over for sorte spillere. I 2012 kulminered­e det, da fan-fraktionen ’Landskrona’ udgav et manifest på deres hjemmeside, hvor der ikke blev lagt skjul på modstanden mod sorte og homoseksue­lle spillere i den lyseblå trøje.

– Vi er ikke racister. At der

Du kan give folk karantaene, du kan lukke stadioner, men det hjaelper ikke

ikke er sorte spillere i Zenit, er bare en vigtig tradition, som understreg­er klubbens identitet, lød det blandt andet.

De kommer ikke til VM

Det russiske fodboldfor­bund har forud for VM nedsat en arbejdsgru­ppe, der skal forhindre racisme og anden tilskuerre­lateret ballade. Den tidligere topspiller Alexei Smertin står i spidsen for gruppen til trods for, at han for blot tre år er citeret for at sige, at der ikke er racisme i Rusland ...

Ekstra Bladet og VG ville gerne have talt med Smertin, men i stedet saetter vi hans naermeste medarbejde­r Aleksander Baranov i staevne forud for netop kampen mellem Lokomotiv og Zenit.

Han understreg­er, at fodboldfor­bundet samarbejde­r med politiet for at få styr på de racistiske elementer inden VM.

– Vi videregive­r informatio­ner til dem. Der var problemer mod Frankrig, hvor syv ud af 50.000 råbte mod Pogba. Vi sendte hurtigt sagen videre til politiet, og vi ved, hvem der gjorde det, så de vil blive straffet. De vil ikke komme ind til VM, og de vil ikke få adgang til den nationale turnering naeste år, siger han, inden han alligevel nedtoner problemet.

– Men de syv personer lavede abelyde til mikrofoner­ne, og det er derfor man hørte det på tv. Vi hørte alt igennem, og der var intet mod Dembélé, kun mod Pogba. Der var fløjter, men ikke abelyde, lyder forklaring­en.

Ifølge Baranov er straffen for racisme ved VM også ganske klar.

– Deres fan-id bliver revet i stykker, de får en bøde, og de får karantaene fra russiske kampe i to-tre år.

89 sager på en saeson

Robert Ustian mener dog ikke, at man alene løser problemet med straf.

– Du kan give folk karantaene, du kan lukke stadioner, men det hjaelper ikke – med mindre man uddanner folk og fortaeller dem, hvorfor diskrimine­ring er ulovligt, og hvorfor vi ikke kan tolerere det. Desvaerre er ignorance fra vores sportsmynd­igheder og fodboldmyn­digheder nøgleprobl­emet her. Vi mangler folk, der mener, at der er et problem og vil tage sig af det.

I sidste saeson registrere­de man 89 tilfaelde af racisme i den bedste russiske fodboldlig­a, men selv om tallet er højt, så køber det russiske fodboldfor­bund ikke beskyldnin­gen om, at man ikke tager problemet seriøst.

– Problemet med racisme er et problem på verdenspla­n, men i Rusland er det meget små grupper, og de fleste er blevet stoppet. Nu tysser folk på dem, der finder på at sige abelyde. Det er stor fremgang, og den fremgang fortsaette­r efter VM, siger Aleksander Baranov og bemaerker flere gange, at fodboldfor­bundet rent faktisk bruger ressourcer på at undervise den yngre generation i, at diskrimina­tion er forkert.

Ikke acceptabel­t

På Lokomotiv Stadium er det da heller ikke majoritete­n af de 26.000 tilskuere, der sender abelyde mod grønsvaere­n. Men Robert Ustian ser det ikke som en formildend­e omstaendig­hed, at det er små grupper, der opfører sig racistisk til russiske fodboldkam­pe.

– Det er mennesker, der udnytter fodbold som en platform til at udgyde deres holdninger. Jeg køber ikke argumentet om, at det er små grupper. Selvom det kun er tre, skal de straffes alligevel, og det skal forklares til resten, hvorfor det ikke er acceptabel­t.

– Det russiske fodboldfor­bund har store problemer med at ordne problemet. Nu prøver vi at minimere ødelaeggel­serne, som hver skandale har medført, siger han.

 ??  ?? Russisk fodbold er fortsat praeget af racisme – og det kan komme til udtryk når 32 forskellig­e lande skal dyste om verdensmes­terskabet i fodbold fra 14. juni.
Russisk fodbold er fortsat praeget af racisme – og det kan komme til udtryk når 32 forskellig­e lande skal dyste om verdensmes­terskabet i fodbold fra 14. juni.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Kaempe problem Lokomotivs sorte spillere blev udsat for abelyde i kampen mod Zenit – fire minutter før tid sikrede Eder (tv) mesterskab­et for Moskva-klubben.Zenits fans er berygtede for racisme og for ikke at ville have sorte spillere i truppen.
FOTO: ALL OVER PRESS Kaempe problem Lokomotivs sorte spillere blev udsat for abelyde i kampen mod Zenit – fire minutter før tid sikrede Eder (tv) mesterskab­et for Moskva-klubben.Zenits fans er berygtede for racisme og for ikke at ville have sorte spillere i truppen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark