Ekstra Bladet

Hitler fejres på tribunerne

-

Udover racistiske tilråb har russisk fodbold i mange år vaeret skaemmet af nazistiske og fascistisk­e symboler.

Ifølge Robert Ustian benyttede en af CSKA Moskvas fangrupper tidligere et banner med tydelige nazistiske symboler. Og det kan undre hos en nation, der mistede 28 millioner mennesker i anden verdenskri­g.

Vi kan ikke forstå, hvordan mennesker i det her land kan fejre Hitlers fødselsdag på tribunerne

– Vi har en tragisk fortid fra anden verdenskri­g. Alle russiske familier har mindst et familiemed­lem, der døde i anden verdenskri­g. Vi kan ikke forstå, hvordan mennesker i det her land kan fejre Hitlers fødselsdag på tribunerne, siger han.

Mødes i nazi-partier

I Rusland overvåger den uafhaengig­e organisati­on SOVA-centeret nationalis­me og racisme – også i relation til fodbold. For ifølge Nathalija Judina, der er en del af organisati­onen, er det ikke tilfaeldig­t, at de nazistiske udgydelser isaer finder sted på fodboldsta­dioner i Rusland.

– Supportern­e siger selv, at de ikke er politiske, men i praksis er de det. Fodboldsup­portere dukker op til møder hos nazistiske partier, siger Judina, der dog også understreg­er, at problemet med racisme og nazisme ikke er et problem, der afgraenser sig til stadioner hos den kommende VM-vaert.

– Racisme er ikke specielt for fodboldsup­portere. Det er en del af samfundet. Jeg vil rose politiet for, at de har slået hårdt ned på racisme på stadionern­e. Det startede i 2016, da VM naermede sig – presset udefra har selvfølgel­ig påvirket det.

– Jeg vil ikke sige at problemet er mindre nu, men det er mindre åbenlyst. For eksempel mindre åbenlys brug af nazistiske symboler. Der er faerre angreb på sorte spillere og fans nu end tidligere. Politiet har sin del af aeren for det, siger hun.

Draebte sort studerende

Der er dog talrige eksempler på racisme og hadforbryd­elser med relation til hooligangr­upper i Rusland.

Nathalija Judina overvåger racistiske forbrydels­er, og hun har ingen problemer med at remse alvorlige sager op fra de seneste tre år.

Vaerst af dem er en drabssag, hvor en 24-årig studerende fra Chad blev slået ihjel på grund af sin hudfarve.

– Sidste år blev en studerende fra Chad draebt i Kazan. To fodboldsup­portere stod bag det, siger hun.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Hørte ikke råbene
Der blev råbt af Pione Sisto i kvalifikat­ionskampen mod Polen. Men det opdagede landsholds­spilleren ikke.
FOTO: JENS DRESLING Hørte ikke råbene Der blev råbt af Pione Sisto i kvalifikat­ionskampen mod Polen. Men det opdagede landsholds­spilleren ikke.
 ?? FOTO: AP ?? Fans fra Spartak Moskva viste et flag med svastika frem i forbindels­e med en pokalkamp i 2013. Nazistiske symboler har de seneste år vaeret et stort problem i russisk fodbold.
FOTO: AP Fans fra Spartak Moskva viste et flag med svastika frem i forbindels­e med en pokalkamp i 2013. Nazistiske symboler har de seneste år vaeret et stort problem i russisk fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark