Ekstra Bladet

Putins første VM-sejr

- Jan Jensen

(Ekstra Bladet): På torsdag MOSKVA begynder VM med åbningskam­pen mellem Rusland og Saudi-Arabien, og uanset resultatet er vaerterne allerede en form for vindere.

Alene det at slutrunden afvikles på russisk jord er en propaganda­sejr af de store for praesident Vladimir Putin. Han tog selv hånd om tingene tilbage i 2010, hvor Rusland udraderede favoritter­ne fra England og vandt afstemning­en om årets slutrunde.

mere end vaertsskab­et vinder MEGET russerne dog naeppe. I spillet på banen hører de til i den tunge ende. En placering som nummer 70 på FIFA’s netop offentligg­jorte verdensran­gliste fortaeller tydeligt, at vaerterne ikke er i naerheden af favoritfel­tet.

Men i den kommende måned får Rusland lov til at vise sig frem for mere end en milliard seere, og for en stund vil Putin og hans naermeste forsøge at glemme de mange anklager om korruption og statsstyre­t doping.

hånd i hånd med FIFA, DET SKER som har lagt efterforsk­ningen af anklagerne om doping i russisk fodbold på køl til efter slutrunden. Sagen poppede ellers op igen i forrige uge ved en konference i London. Her var den russiske whistleblo­wer Grigory Rodchenkov med på en Skype-forbindels­e fra et ukendt sted i USA.

Rodchenkov, som styrede den omfattende dopingsvin­del ved vinterOL i Sochi i 2014, er siden hoppet af til USA, hvor han lever under vidnebesky­ttelse.

ved at få aendret udseende, HAN ER og derfor optrådte han ved seancen i London med ansigtsmas­ke. Han forklarede, at han havde gennemgået den 23-mand store russiske VMtrup, og et af navnene kunne han saette i forbindels­e med det statsstyre­de dopingprog­ram, som omfattede mere end 1000 russiske atleter fra en raekke forskellig­e idraetsgre­ne.

Rodchenkov har vaeret med til at daekke over 34 fodboldspi­llere, som havde afleveret positive test. En af de 34 er i følge Rodchenkov i den russiske VM-trup.

fodboldfor­bund har DET RUSSISKE ikke ønsket at kommentere udsagnet fra whistleblo­weren, men for to uger siden meddelte FIFA, at de havde vaeret i kontakt med Rodchenkov.

FIFA oplyste, at forbundet ikke havde fundet belastende materiale på medlemmer af den russiske VMtrup, men at undersøgel­serne af doping i russisk fodbold vil fortsaette på et senere tidspunkt.

FIFA har lagt efterforsk­ningen af anklagerne om doping i russisk fodbold på køl til efter slutrunden

efter VM. FIFA-praesident ALTSÅ

Gianni Infantino vil som Putin have ro omkring VM og fokus alene på spillet på banen.

Men det er umuligt i FIFA-land. Der er altid bøvl. I dag samles FIFA’s Counsil, som kan oversaette­s til bestyrelse. Dog kommer Infantino til at savne praesident­en for Ghanas fodboldfor­bund. Kwesi Nyantakyi blev arresteret i den forgangne uge, sigtet for korruption.

Han fik lov til at forlade faengslet mod kaution, men han kommer ikke til Moskva. Fredag aften udelukkede FIFA’s etiske komite ham fra al fodbold i 90 dage. FIFA har ikke brug for flere korruption­ssager.

andre årsager er det en OGSÅ AF presset FIFA-praesident, som tager hul på VM-måneden.

Han skal på dagens møde forsøge at få sin bestyrelse til at se venligt på hans forslag om at lave en ny VM-turnering for klubhold samt en ny nationstur­nering. Infantino siger, at han har et konsortium i ryggen, som over 12 år vil smide 160 milliarder kroner i de nye turneringe­r.

Dog vil han ikke fortaelle, hvem der udgør konsortiet. Planerne har også af den grund mødt hård modstand, ikke mindst fra UEFA’s praesident, Aleksander Ceferin, som også er vicepraesi­dent i FIFA. Ceferin er desuden utilfreds med, at det hemmelige konsortium skal eje 49 procent af de to turneringe­r.

er, at Infantino taber MIN VURDERING det slag. Heldigvis da. Han skal ikke saelge fodbolden til spekulante­r.

Infantino risikerer i det hele taget at få et elendigt VM. På onsdag skal FIFA’s kongres vaelge vaerten for VM i 2026. Marokko er oppe mod den amerikansk­e koalition bestående af USA, Mexico og Canada.

I 2015 blev Infantino valgt som praesident for FIFA, fordi USA aktivt støttede ham. Modydelsen skulle vaere VM i 2026.

Mange lande har dog meldt ud, at de stemmer på Marokko, og taber Infantino også det slag, er det svaert at forestille sig, at han kan fortsaette på posten, når han naeste år er på valg.

således udsigt til både tabere DER ER og vindere allerede inden åbningskam­pen på torsdag.

Putin er en sikker vinder. Infantino ligner en mand, der kan få en meget lang naese.

 ?? FOTO: AP ?? FIFA-praesident Gianni Infantino vil som Putin have ro omkring VM og fokus alene på spillet på banen. Men det er umuligt i FIFA-land. Der er altid bøvl, mener Jan Jensen. En raev bag øret
FOTO: AP FIFA-praesident Gianni Infantino vil som Putin have ro omkring VM og fokus alene på spillet på banen. Men det er umuligt i FIFA-land. Der er altid bøvl, mener Jan Jensen. En raev bag øret
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark